Home / Tudomány / A mesterséges intelligencia robbanás előtt áll

A mesterséges intelligencia robbanás előtt áll

Manapság senki sem lepődik, meg amikor önjáró autókról, robotokról olvassa a napi híreket. Igen ez mind a mesterséges intelligencia, amiről naponta bejárják a hírek a világot. Sokakban felmerül az a kérdés, hogy vajon a mesterséges intelligencia elveheti-e az emberek munkáját.

A felhő alap robotika és a deep learning megjelenésével egyidőben kijelenthetjük, hogy a mesterséges intelligencia hatalmas robbanás előtt áll. Az információs forradalom már az 50-es években elkezdődött és láthatjuk, hogy mára már számtalan közepes végzettséget igénylő állás tűnt el.  Az állások megszűnésével sajnos a társadalmi egyenlőtlenségek is színre léptek. A könyvelést is fel lehetne hozni példaként, hiszen évekig tart, míg valaki ezt a szakmát elsajátítja. Mivel a könyvelés igen explicit szabályokkal rendelkezik, így azt a mesterséges intelligencia segítségével is el lehet végezni. Tudósok szerint a hallgatólagos tudás nem megvalósítható a gépek számára, tehát ez továbbra is az emberek irányítása alatt marad, ilyen például a sofőr tudása, amely nem egyezik meg az autó működtetésének tudásával. Vagy ide sorolhatunk még több szakmát is ahol a hallgatólagos tudás egyáltalán nem leírható és definiálható, hiszen úgymond magunkra szedjük a tanulási folyamat során.

A manipulációs és a rutin észlelési feladatok nagyobb részét már automatizálták ilyen például az, hogy a földeket már nem ásóval ássuk, hanem eke segít a megművelésben. A fodrászatot azonban még nem sikerült automatizálnia senkinek. Azokat a szakmákat ahol az érvelés és a meggyőzés fontos még nem sikerült elhódítania tőlünk a mesterséges intelligenciának. A technológia tulajdonképpen az ipari forradalom óta fejlődik. Kasparov sakkbajnoksága jó példa arra, hogy azok az emberek tudnak hatékonyan termelni, akik a gépekkel együttműködnek. Kasparov sakkbajnokságán gépek és emberek egyaránt részt vettek és hihetetlenül jól teljesítettek.

A tudósok szerint azok az állások, amelyek közepes képzettségi szintet igényelnek továbbra is a legveszélyeztetettebbek. Az alacsonyan és a magasan kvalifikált munkaerő között az egyenlőtlenség továbbra is nőni fog. A legnagyobb mértékben a középszintű végzettséget igénylő állások szűnnek meg és folyamatosan növekvő tendenciát mutat a produktivitás. Azaz akik dolgoznak, azok többet is termelnek, de a jövedelmi szintjük ezzel egyáltalán nem arányosan fejlődik. Talán a jövőben a magasan képzett munkaerő az, amely az automatizálással képes lesz felvenni a versenyt.