Home / Életmód / Mik a csoportos életbiztosítás előnyei?

Mik a csoportos életbiztosítás előnyei?

Amikor a megfelelő kockázatviselési szolgáltatásokról van szó, a csoportos életbiztosítás számtalan előnnyel kecsegtető konstrukciója mellett nem szabad elmenni szó nélkül. Előbb-utóbb szinte mindenki életében elérkezik az a pont, amikor elkezdünk foglalkozni az elmúlás gondolatával és hogy ez milyen anyagi terheket róhat szeretteinkre. Egy hirtelen haláleset sajnos nem csak érzelmileg rendkívül megrázó, de a kieső kereset miatt a család pénzügyi stabilitása is veszélybe kerülhet. Ezért aztán a gyermeket nevelők, illetve az eltartók számára nem is lehet kérdéses egy jól megválasztott életbiztosítás szükségessége, sőt, sok esetben szerencsés akár több szerződéssel rendelkezni párhuzamosan. Az elérhető szolgáltatások száma ma már igen magas, így tulajdonképpen csak ki kell választanunk a legmegfelelőbb csomagot, persze ez nem mindig a legegyszerűbb feladat. Az ajánlatok közt ugyanis igen nagy különbségek lehetnek és ez nem csupán a fedezeti díjakra, de a költségekre is igaz. A számtalan rendelkezésre álló megoldás közül a csoportos életbiztosítás ugyanakkor egy kiváló lehetőség, ám sokak számára még mindig meglehetősen ismeretlen. Ennek az elsődleges oka a konstrukció sajátosságaiban keresendő, lévén magánszemélyként csak akkor vehetünk igénybe egy ilyen szolgáltatást, ha ezt egy társaság lehetővé teszi.

Mit is takar egész pontosan a csoportos életbiztosítás?

A hagyományos, kockázati életbiztosítással szemben itt a legfőbb különbséget a szerződő felek jelentik. Csoportos életbiztosítás esetében ugyanis nem egy magánszemély köt kockázatviselési szolgáltatást egyénileg, hanem valamilyen társaság, legyen ez akár egy multinacionális vállalat, vagy épp egy egyesület. Hogy ezt követően kik léphetnek be a biztosítotti körbe, azt minden esetben a szerződő fél dönti el. Ezért is találkozhatunk például egyre gyakrabban azzal a jelenséggel, hogy munkáltatók béren kívüli juttatásként adják ezt a munkavállalóik számára, de sok pénzintézetnél akár hitelkártya mellé is igénybe vehetünk ilyen szolgáltatást. Onnantól kezdve viszont, hogy élünk egy ilyen lehetőséggel, gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy egyénileg megkötött kockázati életbiztosítás, azaz meghatározott káresemények megtörténtekor bizonyos mértékű kifizetésre leszünk jogosultak. Nem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy a csoportos életbiztosítás jó néhány plusz kedvezménnyel jár, amiből mindenki profitálhat.

Mik a konstrukció legfőbb előnyei?

Ahhoz, hogy pontosan átlássuk milyen pozitívumokat hordoz magában ez a lehetőség, két irányból is érdemes alaposan megvizsgálnunk a részleteket. Magánszemélyként nem csupán az alacsonyabb költségek, de a szolgáltatások szélesebb köre és az egyszerűsített adminisztráció is roppant kecsegtető. Elsőre talán érthetetlennek tűnik, hogyan is lehet ennyivel olcsóbb egy olyan szolgáltatás, ami ráadásul sok esetben átfogóbb is, ám a magyarázat egyszerű. Mivel egy csoportos életbiztosítás esetében a pénzintézet gyakorta több száz, vagy akár több ezer ügyféllel foglalkozik egyszerre, így a kockázat is könnyebben porlasztható, emellett pedig a kedvezmények is jobban érvényesíthetők. A konstrukció további sajátossága, hogy a legtöbb esetben részletes orvosi vizsgálatra sincs szükség a belépéshez, így szerződéssel járó papírmunka is jóval kevesebb. Végül, de nem utolsósorban azt sem szabad elfelejteni, hogy munkavállalóként a költségeket ideális esetben teljes egészében a munkáltató állja, így aztán magánszemélyként ez egy kivételesen jó lehetőség. Szerződőként, azaz cégként más irányból érdemes megközelíteni a kérdést. Egyfelől azt kell látni, hogy a csoportos életbiztosítás az egyik legértékesebb béren kívüli juttatás, ami nem csupán a munkatársak elköteleződését szolgálja, de komoly káresemények megtörténtekor óriási segítséget is jelent. Épp ugyanilyen megfontolásból érdemes céges egészségbiztosításra is leszerződni, ezekre a csomagokra pedig minden esetben hosszú távon megtérülő kiadásként kell tekinteni. Ugyanakkor mielőtt elfogadnánk egy pénzintézet ajánlatát, minden esetben nagyon alaposan nézzünk körül az elérhető lehetőségek közt és ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük ki független pénzügyi tanácsadó segítségét.

Mire figyeljünk, miután szerződtünk?

Munkáltatóként a biztosítottak körének felügyelete az elsődleges feladatunk, illetve időről-időre érdemes felülvizsgálni a meglévő konstrukciót. Magánszemélyként a belépés után tulajdonképpen kizárólag a rendszeres havi díjfizetésre kell odafigyelnünk, annak hiányában ugyanis 30 nap elteltével megszűnhet a fedezet. Csoportos életbiztosítás esetében természetesen ugyanúgy megadhatunk haláleseti kedvezményezettet, ezzel a lehetőséggel mindenképpen érdemes élni. Ezt leszámítva ugyanakkor különösebb tennivalónk nincs, ebből is látszik, hogy a konstrukciónak tulajdonképpen csak előnye van, emiatt aztán ha van rá lehetőségünk akkor mindenképpen lépjünk be egy csoportos életbiztosításba. Akár még úgyis, hogy mellette megtartjuk az egyénileg kötött szerződésünket.

Check Also

Közös Utazás Közös Ambíció – A KUKA Hungária Kft. díjnyertes, perszónaszegmentált munkáltatói márka stratégiája

A 2023-as őszi Brandfizz Employer Brand Akadémia vendégelőadói Czétényi Róbert, a KUKA Hungária Kft. HR …