Home / Életmód / Minden, amit érdemes tudnod a fizikoterápiával kapcsolatban!

Minden, amit érdemes tudnod a fizikoterápiával kapcsolatban!

A fizikoterápia tudománya és a kezelés módszertana ha hisszük, ha nem, egészen Hippokratészig nyúlik vissza. Hosszú története során sokáig csak a kórházak falai mögött voltak elérhetőek az ilyen jellegű kezelések, majd az 1950-es éveket követően vált szabadabbá ez a terület. Így a fizikoterápiás gyógymódok a páciensek otthonában is elvégezhetők lettek. Ez a kezelési forma egy nagyon összetett orvosi ágazat, amely többek között masszázst, hőterápiát, elektroterápiát és a betegek oktatását, edukálását is magába foglalja. Fontos azonban, hogy ne csak akkor gondolkozzunk el ezen a fajta kezelésen, ha már nagy a baj. De mégis mi számít annak? Nézzük meg együtt, hogy miért, és mikor érdemes felkeresni egy szakképzett fizikoterapeutát!

Mi az a fizikoterápia?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, szeretnénk tisztázni, hogy mégis mit takar a fizikoterápia fogalma. Ez egy olyan kezelési forma, amely segíti a testi erő, funkció és mozgás visszaállítását, fejlesztését és az általános karbantartását is. A különböző gyakorlatok, és a segítségül hívott technológia által a fizikoterápia képes visszaállítani az izomerőt, az ízületek mozgékonyságát és bizonyos sérülések után segíti ezeknek a felépülését is. 

Milyen problémákat kezelnek a fizikoterápia során?

Az eljárás lényege, hogy nem csak a rehabilitáció, tehát a felépülés a fontos, hanem maga a prevenció is. A különböző kezelési formák és gyógytornák sérülésekből vagy betegségekből visszamaradt problémákat céloznak meg, ugyanakkor mozgáskorlátozottak számára is jelentős segítséget nyújthatnak. Ilyenek lehetnek az alábbi problémák is:

  • A nyak és a hát fájdalmai, amelyeket izom-, csontproblémák vagy rendellenességek okoznak.
  • Az ízületek, izmok, szalagok sérülésein is segíthet ez a fajta kezelés, ilyen például a reuma, ízületi gyulladás vagy egy végtag amputációjából fakadó utóhatások.
  • Kevesen tudják, de a fizikoterápia tüdőproblémák esetén is megoldást jelenthet, így ha asztmával küzdünk, nem árthat felkeresni egy szakembert.
  • Betegségek vagy traumák okozta mobilitásvesztés esetén is megfelelő választás lehet; kifejezetten sokat javít a Parkinson-kóros betegek állapotán.

Milyen kezelési típusok léteznek?

A fizikoterápia alapvetően 5 alterületre osztható: neurológiai fizikoterápia, ortopédiai/mozgásszervi fizikoterápia, kardiopulmonális fizikoterápia, gyermekgyógyászati és geriátriai (időskori) fizikoterápia. A kezelési módszer típusa a területtől is függ, például ha szívproblémákból eredő a betegség, akkor másfajta módszertant alkalmaznak, mint amikor kizárólag mozgásszervvel kapcsolatos a panaszos fájdalma. Így minden kezelés előtt részeletesen felmérik a beteg állapotát, hogy felállítsanak egy pontos diagnózist, amelyet egy személyre szabott kezelési terv elkészítése követ. A kezelések során általában a következő módszertanok a leggyakoribbak:

  • Mozgásszervi gyakorlatok: A pontos diagnózist követően a fizikoterápia során sor kerülhet gyógytornára, amely az izmok erősítéséről, az egyensúly és a koordinációs képesség javításáról, vagy épp az ízületek mozgástartományának növeléséről szól. Vannak olyan gyakorlatok is, amelyeket otthon is biztonságosan elvégezhetnek a páciensek.
  • Manuális terápia: Ebbe a kategóriába beletartoznak azok a képzett kézmozdulatok, amelyeknek célja például a szövetek és az ízületek mozgósítása, az izomfunkció megváltoztatása, a fájdalom, vagy a gyulladás csökkentése. Nagyon gyakran például ideiglenes bénulás esetén is használatos ez a módszer. Itt nagyon fontos, hogy szakképzett fizikoterapeuta végezze el a kezelést, mert a kézmozdulatok erőssége, iránya és technikája is mind fontos aspektusa az eljárásnak.
  • Hidroterápia: Ez a típusú fizikoterápia a 30-36 fokos meleg, sekély medencében végzett gyakorlatokat jelenti, amelyeket leginkább a reumatológiai, ortopédiai és neurológiai rendellenességek esetén alkalmaznak. Számos előnye van ennek a kezeléstípusnak is, hiszen a meleg víz lazítja az izmokat, a vízben tartózkodás pedig segít a testsúlyunk nehézségének érzetén.
  • Akupunktúra: A fizikoterápia során nem csak a felületi, hanem a mélyszöveti szintet is megcélozzák az alkalmazott tűszúrásokkal. A módszer nagyon hatékonynak bizonyult a fájdalom enyhítésében és az izmok aktiválásában is.
  • Ultrahang: Az ultrahangtechnológiával nem csak terhesség esetén találkozhatunk. Kétféle típusa van az alkalmazott fizikoterápia során: termikus és nem termikus. A termikus tulajdonképpen ultrahanggal történő melegítés és hőkezelés, míg a nem termikus ultrahangos terápia összehúzódásokat idéz elő a sérült szövetek körül, amivel gyorsítja a gyógyulást.

Mire számíthatunk fizikoterápia során?

Mint látjuk, a kezelések típusa és módszertana egy nagyon széles skálán mozog. Azt pedig, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb, csakis egy szakképzett fizikoterapeuta tudja megmondani. Több olyan betegség és probléma is van, amelynél kifejezetten tanácsos szakember felkeresése. Ilyen például, ha amputáción vagy stroke-on estünk át; egyensúlyzavarokat észlelünk vagy mozgásszervi korlátozást; asztmás megbetegedésről vagy akár központi idegrendszeri sérülésről van szó.

Minden kezelés úgy indul, hogy a terapeuta egy átfogó képet kapjon az egészségi állapotunkról. A megválaszolt kérdések és a korábbi kórtörténet fontos lesz a pontos diagnózis és kezelési terv felállításához. Ezen kívül tesztelik a mozgási képességeinket és az ízületeink állapotát. Csakis ezt követően kerül sor további időpont egyeztetésekre, kezelésekre, és ha szükséges, akkor különböző gyógyszerek felírására.

Plusz egy hasznos infó

A 21. század hozta jelentős változások és élethelyzetek egyike a Covid-világjárvány, amelynek hatásait a mai napig érezzük. Sokunk otthona a munkahelyünké is vált egyben, és jelentős időt töltünk a székünkhöz ragasztva. Biztosan sokan tapasztaltuk a vállak, a karok, a térdek fájdalmát a hosszas és mindennapos ülőmunka következtében. A fizikoterápia ebben is segíthet. Több olyan gyakorlat van, amely segít az izmok, lágyrészek átmozgatásában: a funkcionális tréning és a nyújtás is megoldást hozhat a fájdalomra. Javul a testtartás, ritkábbá válnak az ízületi panaszok és energikusabbnak is érezzük majd magunkat a rendszeres testmozgás következtében. Ne kezdjünk bele azonban egyedül! A legbiztonságosabb, ha szakemberhez fordulunk, és bízunk a szakma professzionalitásában.

Check Also

Online játékok barátokkal: így is el lehet tölteni egy esős hétvégét

Az online játékok egyre nagyobb népszerűséget örvendenek. Már a járvány előtt nagy sikerük volt, azonban …