Home / Tudomány / Napfolttevékenység 2017-ben – a Nasa figyelmeztetést adott ki

Napfolttevékenység 2017-ben – a Nasa figyelmeztetést adott ki

2017 áprilisában a NASA figyelmeztetést adott ki, hiszen gigantikus napkitörést észleltek Houstonban. Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA egy felvételt is közzé tett. A napkitörés következtében áramkimaradások is lehetnek, valamint kihathat a navigációs rendszerekre is.

A NASA szerint jégkorszak is elérheti a világot

A NASA szerint 3 éven belül, azaz 2019-re akár jégkorszak is jöhet. 2016 júniusában eltűntek a napfoltok és így akár 400 éve meg nem élt tél is következhet. Ez tulajdonképpen egy természetes folyamat. Ilyenkor a szabad szemmel is igen jól látható foltok eltűnnek a napról. Viszont ha ez a folyamat felgyorsul, akkor nagyon gyorsan megérkezhet egy komoly lehűlés. 2019 és 2020 köz teszik a következő szoláris minimumot a szakemberek. Szakemberek szerint ez nem egy végleges folyamat, csupán néhány évig tartó lehűléssel kell számolni. Talán kevesen tudják, de a nap természetes ciklusai mintegy 11 évenként ismétlődnek. Legutóbb a Temze fagyott be, amikor a ciklus elérte a lehűlési időszakát. A napfolttevékenységek csökkenésekor akár extrém ibolyántúli sugárzás is kialakulhat, amely képes lehűteni a Föld legfelső rétegét.

Mi is az a napkitörés?

Legutoljára egy körülbelül 20 órán át tartó folyamat volt. A Nap felszínén egy hasadék megnyílik, és gyors napszelet küld a Föld felé. A hasadék tulajdonképpen a Nap mágneses mezejének kettéválásával jön létre. Napkitörés esetén egy erős földmágneses vihar is létrejön, amelynek azonban nagy részét a Föld sikeresen felfogja mágneses mezejének és atmoszférájának köszönhetően. Természetesen még így is hatalmas károkat tud okozni, hiszen kihatással lehet az áramhálózatokra és a navigáló rendszerekre is. Ilyenkor a repülőgépek és a pilóták is nagy veszélybe kerülnek, hiszen nagyon erős sugárzás érheti őket. Ezeknek a viharoknak köszönhetjük a híres északi fényt is. A mágneses mezőt elérik a feltöltött részecskék és gyönyörű színes fényáradattá alakulnak.

Mi kerülhet veszélybe?

Tulajdonképpen a földön kívül minden, hiszen a Föld ki fogja bírni ezt a nagy változást, de az ember és az élővilág nem. Ne feledjük el, hogy a Föld még a jégkorszakot is túlélte, tehát bolygónk nincsen veszélyben. Szakemberek együttes véleménye szerint 2050-re számtalan lakatlan terület lesz, hiszen óriási hőséggel számolhatunk. Magyar meteorológusok szerint az elmúlt 150-200 évben hatalmas különbségek vannak időjárásunkban, amelyeket természetesen kimutathatók.