Home / Tech / A sport bicikli választás trükkjei

A sport bicikli választás trükkjei

A sport bicikli választásnál különféle dolgokra kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy tényleg azt a biciklit vásároljuk meg, amelyre valójában szükségünk van. A kerékpár típusa, vázméret, a felni, a váztípus, a rugózás, a fékrendszer, a kerékméret, váltókar és váltók. Ezekre mind oda kell figyelnünk.

Vázmagasságot úgy tudunk kiválasztani, hogy a biciklin megtalálható felsőcsövet átlépjük és az ágyéktól számolva kb 2,5 centiméternyi szabad helynek kell maradnia. A kormányt is megemelhetjük, az első keréknek kb. 5-10 centire el kell emelkednie a földtől. Több alaptípust különböztetünk meg: MTB, országúti, túra, városi, fitness, dirt (street), BMX. Az MTB hegyikerékpár az egyik legnépszerűbb hazánkban a fiatalok között. Masszív felépítésével és széles gumijával sok fiatalt meghódított már. A versenykerékpárokat általában országutakra ajánljuk, hiszen csak aszfalton használatos. A túrakerékpár, ahogy nevében is benne van túrázásra való és aszfaltra. Sokkal kényelmesebb, mint a versenykerékpár, hiszen egyenesebb háttal lehet ülni rajta órákig. A városi kerékpárokat sárvédővel és csomagtartóval is felszerelik. A fitness kerékpárok talán pár éve jöttek divatba. Ez egy teljesen egyenes kormánnyal rendelkező masszívabb kerékpár, amelyen igen kényelmesen ülhetünk. A dirt kerékpárok az MTB kerékpárokból alakultak ki annyi különbséggel, hogy olyan a vázszerkezete, amely lehetővé teszi az utcai trükközést és az ugrások kivitelezését. A BMX kerékpárok már igen régóta fénykorukat élik, ezeket zárt területen, akadálypályákon érdemes használni.

A felni kiválasztása mindenképpen a súlytól és a terheléstől függ. Masszívabb felépítésű kerékpárt kell választani azoknak, akik átlagos súllyal vagy afölöttivel rendelkeznek. A hagyományos felniket nem érdemes választani, hiszen nagyon gyorsan alakjukat vesztik és nyolcast kapnak. A váztípusnál az alumínium vázak a legjobbak, hiszen majdnem 1,5 kilogrammal is könnyebbek, mint acél társaik. Alumínium vázakat két fajta ötvözetből gyártanak, így 6000-es és 7000-es vázak közül választhatunk. Rugózás szempontjából is több opció áll rendelkezésünkre. Merev villa, első rugóstag, összteleszkóp. A merev villa a fitness, országúti és a city kerékpárokhoz javasolt, hiszen itt nem szükséges az, hogy rugózzon a villa, mivel aszfalton használják a legtöbbet. Az első rugóstag a terepekhez és a rosszabb burkolatú utakhoz javasolt. Az igényesebb rugós tagok ma már olajos csillapítással vásárolhatók meg. Az összteleszkóp talán ma a legdivatosabb, amely az árában is természetesen megmutatkozik. Ha tehetjük, és nem annyira követjük a divatot, akkor válasszuk az első teleszkópos megoldást.

A fékrendszernél a kontra, a patkófék, a V-fék és a tárcsafék között válogathatunk. Kontrát a city és gyerek kerékpárokhoz, patkóféket az országúti kerékpárokhoz, V-féket bármelyikhez, illetve tárcsaféket is bármelyikhez választhatunk. Kerékből felnőtteknek két méretet gyártanak ez a 26 és a 28 colos. Ezen felül a 29 colos kerékméret a Mountain Bike-okhoz ajánlott. A váltókar lehet egykaros, kétkaros, marokváltó és alsó csőre épített. Az egykaros a legolcsóbb kerékpároknál kerül beépítésre, a kétkaros bármelyik típushoz ajánlott és a marokváltó pedig sportos használat esetén. Váltók közül érdemes a Shimano mellett dönteni, de a Sram is kiváló modellekkel lép piacra.

Check Also

A Genfi Autószalonon leplezték le az új XC60 Volvo-t

Az új XC60 egy különleges szabadidőjármű, amely már 3 új vezetőtámogató funkcióval is bír. Ezek …