Home / Életmód / Török utazás: fontos tudnivalók zavartalan nyaraláshoz

Török utazás: fontos tudnivalók zavartalan nyaraláshoz

Törökország sajátos egyvelege az ókori kultúrának, a turistacsalogató látványosságoknak, a nyüzsgő bazári hangulatnak és persze a természeti értékeknek. Nem véletlen, hogy idegenforgalmi szempontból igencsak frekventált területről van szó esetében. A törökországi nyaralást tervezve érdemes tehát felépíteni egyfajta koncepciót arra nézve, hogy mit szeretnél mindenképp megtekinteni. Ez persze a szállástól és a célterülettől is függ, de egyéni preferenciáid is főszerephez juthatnak választásoddal.

Elsősorban az utazás időpontjának megválasztása kapcsán szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni. A Törökország nagy részén elterülő hegységekben általában hidegebb van, mint a déli és a nyugati tengerparti területeken. Itt egyébként mediterrán mind a hangulat, mind az időjárás. A gyakorlatban azonban szélsőséges hőmérséklet is előfordulat, leginkább nyáron. Ha nyaralással, fürdőzéssel töltenéd napjaid nagy részét, akkor ez nem is jelent gondot. Abban az esetben viszont, ha bepillantást nyernél az ország lenyűgöző kulturális, történelmi értékeibe, akkor akár az ősz is remek időszak lehet az utazáshoz. Erre is érdemes figyelni a törökországi nyaralásod előtt az Euro Travel szerint. Az érvényes útlevélen kívül nincs is másra szükséged, ezzel 90 napig tartózkodhatsz az országban. A legtöbben viszont nem olyan szerencsések, hogy ezt ki tudják maxolni.

Mindenképpen megfontolást igényel tehát, hogy mely városokat, területeket iktatod be a pihenéssel töltött időszakba. A természet és a fürdőzés sajátos elegyét kínálja a világörökségi helyszínnek számító Pamukkale. A természet által létrehozott, teraszosan elhelyezkedő medencékben ásványi anyagokban gazdag víz található. A mészkőmedencék fürdőzésre csábítanak, a köréjük társuló látvány pedig életre szóló élményekkel gazdagít majd.

Ha a nagyvárosokat sem hagynád ki, akkor Isztambul elsőszámú úti cél legyen. A Hagia Sophia, a Topkapi palota és a Kék mecset méltán nyerték el a világ leginkább keresett turistacélpontjai közötti előkelő helyet. Az egyébként két kontinensen elhelyezkedő város izgalmas metropolisszá varázsolja a területet. Hasonló a helyzet az ókori kultúrák szinte mindegyikét felsorakoztató Epheszosz.

A híres török bazárok hangulata is mágnesként vonzza a turistákat, ám a vásárlás helyének megválasztásával érdemes óvatosnak lenni. Ha a Törökországban kedvező áron elérhető ékszereket, bundákat, márkás termékeket szeretnél beszerezni, akkor jó, ha előre tájékozódsz, hol teheted ezt meg biztonsággal, valóban lehúzások nélkül.

Check Also

Minden, amit érdemes tudnod a fizikoterápiával kapcsolatban!

A fizikoterápia tudománya és a kezelés módszertana ha hisszük, ha nem, egészen Hippokratészig nyúlik vissza. …