Home / Életmód / A fogkő eltávolítás menete egy budapesti fogászatban

A fogkő eltávolítás menete egy budapesti fogászatban

A fogkőre sokan mindössze esztétikai problémaként tekintenek, pedig szuvasodást és fogágy-betegséget is okozhat, ha nem történik meg időben annak eltávolítása. De mi is tulajdonképpen a fogkő? A lepedék folyamatosan jelen van a szájban, de a rendszeres, megfelelően végzett fogmosással eltávolítható az. Sajnos tény, hogy még így is maradhat a fogak felületén lepedék, ami idővel megkövül, s így jön létre a fogkő.

Komoly probléma vele, hogy ez az elmeszesedett lepedékréteg otthoni módszerekkel nem megszüntethető. Mindenkinek megvannak a maga házilagos tippjei, de a valóság az, hogy a dentálhigiéniai kezeléssel lehetséges eltávolítani a fogkövet maradéktalanul. Már csak ezért is javasolt legalább félévente felkeresni a fogorvost. Az frdental.hu weboldalon további információkat találhat a kezelés menetéről és költségeiről.

A folyamat ultrahangos eszközzel történik, és tulajdonképpen teljesen fájdalommentes. A kézi műszerrel gyorsan és egyszerűen eltávolítható a fogkő. Az esetlegesen előforduló ínyvérzés rövid idő alatt elmúlik. A polírozással a fogfelszín egyenletessé tehető, aminek köszönhetően a lepedék nehezebben rakódik majd ott le. Az egész beavatkozás 15 percnél ritkábban vesz több időt igénybe. Ennyit mindenképpen érdemes rászánni az egészséges, ép fogsor előfeltételeinek megteremtésére.

Vannak a fogkő kialakulására hajlamosabb páciensek, esetükben előfordulhat, hogy vissza kell menni, hiszen egy ülésben nem végezhető el a kezelés. Számukra különösen fontos, hogy rendszeresen felkeressék fogorvosukat, ugyanis ezzel az ép és egészséges fogsor megőrzése érdekében sokat lehet tenni. A dolog egyfajta befektetés is a jövőre nézve, hiszen későbbi fogászati beavatkozások kerülhetőek el ilyen módon. Akár a fogvesztés kockázata is csökkenthető azzal, ha a fogkövet rendszeresen eltávolítja a szakember, ezzel a lerakódások mennyiségét is csökkentve.

A fogkő eltávolítása után a fogak azonnal csillogóbbá és főleg fehérebbé válnak, hiszen a fogkő alapvetően egyfajta sárgás elszíneződést okoz. A rendszeres eltávolításnak hála a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázata jelentősen csökkenthető, s ha odafigyelsz a szájhigiéniára, akkor jó eséllyel elkerülheted a komolyabb fogászati megbetegedéseket. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy a prevenció érdekében a fogkő eltávolítása remek választásnak bizonyul.

Check Also

Minden, amit érdemes tudnod a fizikoterápiával kapcsolatban!

A fizikoterápia tudománya és a kezelés módszertana ha hisszük, ha nem, egészen Hippokratészig nyúlik vissza. …