Home / Tudomány / Elhízást okozhat az édesítőszerek használata: vigyázzunk vele

Elhízást okozhat az édesítőszerek használata: vigyázzunk vele

Egy új kanadai kutatás látott napvilágot, mely szerint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegség kialakulása nagyban köszönhető az édesítőszerek használatának. A kutatásban külön kitérnek a várandósokra, akiknek szintén nem szabad túlzásba vinniük az édesítőszerek használatát.

37 tanulmány adatait elemezték a Manitoba Egyetem kutatói

Összesen mintegy 37 tanulmányt vettek górcső alá az egyetem kutatói. A tanulmányok során mintegy 400 000 embert 10 évig tartó édesítőszer buy term papers fogyasztását figyelték meg. Sokan nem is a fogyás miatt döntenek az édesítőszerek mellett, hanem az egészséges életmód egyik legalapvetőbb fogyasztási cikke lett. Mindenkit óva int Ryan Zarychanski professzor a mesterséges édesítőszerek fogyasztásától mindaddig, amíg az összes hosszú távú hatást fel nem térképezik.

Új kutatást is indítottak a manitobai Gyermekkórház Kutatóintézetében

A kutatóintézetben a várandós kismamák érdesítőszer használatát figyelik meg. A kutatás alapja, hogy a megszületett gyermekek súlya, anyagcseréje és bélbaktériumai hogyan reagálnak, ha az édesanya a várandósság idején édesítőszert fogyaszt. A kanadai tudósok szerint alaposabban meg kell vizsgálni, hogy van-e tényleges haszna az édesítőszerek fogyasztásának.

Kevesen tudják, de a szukralóz étvágygerjesztő tulajdonsággal is bír

Étvágygerjesztő tulajdonsága mellett érdemes megemlíteni, hogy alacsony százalékban ugyan, de tartalmaz ólmot és arzént. Emellett migrénes fejfájással és a széklet PH értékének emelkedésével is járhat a folyamatos fogyasztása. A New Jersey-ben található Medical School egyik kutatója igazolta, hogy az irritábilis bélszindróma gyakoriságának világszintű növekedéséhez a szukralóz is hozzájárul. A szukralóz emellett más gyógyszerek biológiai hasznosítását csökkenti és környezetterhelő hatással is bír.

Mit fogyasszunk, ha nem az édesítőszerek használata és a cukor mellett döntünk?

A tudósok a növényi eredetű cukrok fogyasztását javasolják. Ilyen például a nyírfa cukor, amely kis mennyiségben használva is igazi édes ízt tud produkálni és biztosak lehetünk abban, hogy sem a környezetet nem terheljük vele és egészségünknek sem árthat.   Természetesen a kutatásokat érdemes továbbra is figyelemmel kísérni, hiszen megtudhatjuk, hogy a későbbiekben érdemes-e bármilyen édesítőszerrel próbálkoznunk, vagy maradjunk a jól bevált, természet adta cukor használata mellett.