Home / Finanszírozás / Startup cégek finanszírozása: honnan lesz tőke?

Startup cégek finanszírozása: honnan lesz tőke?

Mely vállalkozásokat nevezzük startup cégeknek?

Mielőtt rátérnénk a startup cégek finanszírozására, jó, ha tisztába tesszük a startup fogalmát. Ma már egyre több helyen foglalkoznak a témával, hiszen mára már divattá vált ez a vállalkozói forma. Ma már nagyon rövid idő alatt el lehet indítani egy vállalkozást. Egy nagy potenciállal rendelkező újonnan megalapított vállalatot neveznek startup cégnek. Ezek a cégek a külföldi piacon terjeszkednek és szolgáltatás vagy termék innovációval edit my paper for me bírnak. Sokak szerint olyan induló vállalkozásról beszélünk, amely az internet, a technológia, az automatizálás előnyeit kihasználva és természetesen megfelelő innovációval rendelkezve vág bele az üzletbe. Pár hazai példa: Prezi.com, Log-MeIn, Sbrick. Külföldön a Facebook az, amely leginkább említést érdemel, bár ezt kevesen tudják, hogy ők is startup cégként indultak.

Hogyan lehet finanszírozni egy startup céget?

Több lehetőség is kínálkozik a finanszírozásra. Első körben a legtöbb cég a családból illetve a baráti körből finanszírozza a vállalkozását, hiszen a kockázati tőkések már felmutatott eredményre adnak pénzt, finanszíroznak egy vállalkozást. A kapcsolati tőke az, amely ilyen helyzetekbe az induláshoz szükséges. Ebben az időszakban még egyáltalán nem biztos, hogy a cég sikeres lesz, így a kockázat igen magas.  Következő lehetőség lehet egy olyan befektető elnyerése, aki szinte angyalként őrködik a vállalkozás felett. Ezek az angyalok általában már belekóstoltak a startup cégek életébe és rendelkeznek némi tapasztalattal is. Van szabad tőkéjük, amit befektetésekre szánnak. A kockázati tőkecégekhez képest, ezek a befektetők, kevesebb hozammal is beérik.

Ma már számtalan pályázati lehetőség is ígérkezik az új cégeknek. Ez talán nem a legjobb megoldás egy startup cég esetében, hiszen az ötlet bármikor átalakulhat, egy pályázat viszont arra az ötletre biztosítja a pénzt, amelyre a pályázatot benyújtották. Ebben egyáltalán nem érdemes gondolkodni. Ha tovább megyünk az ötletelésben akkor elérkezünk azokhoz a cégekhez, akik kimondottan keresik ezeket a vállalkozásokat és kockázati tőketársaságként támogatják azokat. Léteznek közöttük olyanok is, akik egy-egy különleges területre specializálódtak és pontosan ilyen cégekbe szeretnének befektetni. Ezek a cégek tulajdonképpen egy fajta tudást is átadnak a pénz mellé, így ezzel már tényleg érdemes valamit kezdeni.

A közösségi finanszírozás a következő lehetőség egy új vállalkozás beindításához, ahol a leendő vásárlók adják a pénzt az induláshoz. Ezt úgy is felfoghatjuk, mint egy előleget. Egy még el nem készült termékért vagy szolgáltatásért sokan fizetnek előre, ha látnak benne némi fantáziát vagy szükségük van rá.  Ma már léteznek kimondottan közösségi finanszírozással foglalkozó oldalak is, érdemes ezeknek utánanézni. Az Indeigogo és a Kickstarter pontosan ezzel foglalkozik, de emellett még számtalan más lehetőség is akad.

 

 

Check Also

Csak egy jó ötlet kell a vállalkozás finanszírozáshoz

Minden kezdő vállalkozásnak külső tőke bevonására van szüksége ahhoz, hogy hirtelen növekedésre tegyen szert. Van …