Home / Ingatlan / Ingatlan bérbeadás 2018-ban: adó és adminsztrációs kötelezettségek

Ingatlan bérbeadás 2018-ban: adó és adminsztrációs kötelezettségek

Talán kevesen tudják, de az ingatlan bérbeadás bizony adóköteles tevékenységnek számít Magyarországon, hiszen mindenképpen bevétel keletkezik, még ha magánszemélyként is kívánjuk ingatlanunkat kiadni. Az ingatlan bérbeadásakor bérleti szerződést kell kötni, amelyben az érintett ingatlan használatba adásáról nyilatkoznak a felek.

Milyen módokon végezhető a bérbeadás?

Ingatlan bérbeadást egyéni vállalkozóként, adószám nélküli magánszemélyként és adószámos magánszemélyként is lehet Buy term papers végezni. Egyéni vállalkozóként akkor beszélhetünk jövedelemről, ha nem az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezés kiválasztására kerül sor. Bejelentési kötelezettség nélküli tevékenység esetén mentesülhetünk a bejelentési kötelezettségtől. Ezt abban az esetben lehet alkalmazni, ha nem egyéni vállalkozóként és nem az adóköteles tevékenységet választva adjuk ki az ingatlant.

Természetes személy adószámmal is az általános forgalmi adó alanya

Adómentes ingatlanok esetében nem kötelező a számla adás, ilyenkor elég egy számviteli bizonylatot is kiállítani. Amennyiben nem rendelkezünk adószámmal akkor a bizonylaton az adóazonosító jelet kell feltüntetni. Ha a számlatömb megvásárlása mellett döntünk, akkor minden esetben kötelező kiváltani az adószámot. Az adószám megállapításához egy adatlapot kell kitölteni és benyújtani a NAV-hoz, akik rövid időn belül megállapítják az adószámot és azt kiküldik részünkre.

Mi a helyzet a bevétellel? 

Minden esetben az Szja tv 2. és 4. számú melléklete alapján kell az önálló tevékenységből származó bevételt megállapítani. Figyeljünk oda, hogy a rezsi is a bevétel részét képezi, hiszen ez költségtérítésnek minősül. Itt azonban akad egy kiskapu, hiszen ha a bérlő nevére szólnak a rezsi számlák, akkor az már nem képezi a bevételünk részét. Lehetőség van a bevétel csökkentésére is oly módon, ha más városban bérlünk ingatlant és annak a költségeivel csökkentjük a bevételünket. Ezt csak abban az esetben lehet igénybe venni, ha a bérbevétel ideje meghaladja a 90 napot. Mivel a törvény nm téri ki arra, hogy belföldi bérlés esetén lehet csak a bevétel csökkentést alkalmazni, így külföldi lakás esetén is ugyanezt az eljárást alkalmazhatjuk. Jövedelmünk két módon keletkezhet. Bérbeadáskor két módon állapíthatjuk meg a jövedelmet: tételes költségelszámolással és 10 %-os költséghányad alkalmazással.  Legtöbben a 10%-os szabályt alkalmazzák, hiszen ekkor a bevétel 90% a jövedelem és ezután kell megfizetni a 15%-os személyi jövedelemadót. Ezt azért kedvelik sokan mert lényegesen egyszerűbb, mint társa. Ilyenkor különösebb nyilvántartási kötelezettséggel sem kell számolni, hiszen a kifizető által adott igazolás maga a nyilvántartási kötelezettség.

Adóelőleg és EHO fizetési kötelezettség is keletkezik. Mi a helyzet az Áfa-val?

Kifizetőnek történő bérbeadás esetén magának a kifizetőnek kell az adóelőleget megállapítania. Amennyiben magánszemélynek adjuk ki az ingatlant, úgy nekünk kell az adóelőleget befizetni, amely a jövedelem 15%-a negyedévenként. Az EHO mértéke 14%, de 1 millió forint alatti éves jövedelem esetén ezzel nem kell számolni. Az ÁFA törvény bérbeadással kapcsolatos főszabálya szerint a nem adóköteles bérbeadás választása esetén természetesen adómentes szolgáltatásnak minősül.

Check Also

Online fizetés kártyával – Elengedhetetlen minden webshopnál

A webes vásárlás minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tart számot. Már a pandémia időszakában is bebizonyosodott, …