Home / Ingatlan / Ingatlan vásárlás illetéke 2017-ben, de van pár trükk
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingatlan vásárlás illetéke 2017-ben, de van pár trükk

Az ingatlan vásárlás illetéke 2017 évben is sokak számára fontos, hiszen egyre többen vásárolnak ingatlant, akár beruházási céllal is. Befektetésként általában a belvárosi ingatlanok mellett döntenek többen, hiszen akár bérbe is lehet adni a lakásokat.

2017-es évben is igénybe lehet venni kedvezményeket

  1. Cserepótló vásárlás esetén sokat spórolhatunk

Amennyiben 2017 évben ingatlant vásárolunk, de ezzel egyidőben egy másik ingatlant is vásárolunk, úgy a két ingatlan vételára közötti különbségre kell csak a 4%-os illetéket befizetni. Erre összesen egy év áll rendelkezésünkre. Ha az egy év alatt nem történik meg az eladás után az új ingatlan megvásárlása, akkor bizony pótilletéket fognak kiszabni, amely természetesen a teljes bevétel 4%-a lesz értékesítés esetén.

  1. Mentességet élvezhetünk más esetekben is

Ilyen lehet az, amikor az eladott ingatlanhoz képest magasabb áron vásárolunk új ingatlant. Ebben az esetben a 4%-os illetéket nem kell megfizetni. Mentességet élveznek a házastársak is és ez igaz az egyenesági rokonok közötti vásárlásra is. Nem kell akkor sem az ingatlan vásárlás illetékével foglalkoznunk, ha építkezésre adjuk a fejünket, de ennek feltétele, hogy az építkezés 4 éven belül valósuljon meg. Előnyt élveznek azok is, akik vállalkozó által felépített új ingatlant vásárol, és annak értéke eléri a 15 millió forintot. Ennél magasabb értékű új ingatlan vásárlása esetén, azonban számolni kell a 15 millió forint feletti összegnél az illeték fizetéssel. Válás esetén sem kell kifizetni az illetéket, ha az egyik fél kivásárolja a másik fél vagyonát a vagyonközösségből. Ezt kevesen tudják, így érdemes résen lenni.

  1. A fiatalokat is megilleti az ingatlan vásárlás illeték mentessége

Azok a fiatalok, akik életük első ingatlanját vásárolják meg és még nem töltötték be a 35. életévüket szintén mentesek lesznek az illetékfizetés alól. Arra azonban figyelni kell, hogy az ingatlan értéke ne haladja meg a 15 millió forintot.

  1. Mi a helyzet a nem lakás céljára megvásárolt ingatlanokkal?

Míg a lakóingatlanok esetén 5 éves időkorlát létezik az eladásra, addig ezeknél az ingatlanoknál már 15 éves időkorlátot határoztak meg. Összesen 15 évnek kell eltelnie a vétel és az eladás között, hogy illetékmentességet élvezhessünk. Ha ez nem történik meg, akkor 16% szja fizetésére is kötelezhetnek. Ilyen ingatlanok az üdülő, a telek, a termőföld és az üzlethelyiség is.

Check Also

Online fizetés kártyával – Elengedhetetlen minden webshopnál

A webes vásárlás minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tart számot. Már a pandémia időszakában is bebizonyosodott, …