Home / Gazdaság / 2018-ban is számolhatunk nyugdíj prémiummal

2018-ban is számolhatunk nyugdíj prémiummal

A kormány számításai szerint a jövő évben 4,3 százalékos gazdasági növekedés lesz. A központi költségvetésről szóló törvény alapján állapítják meg a tárgyévi tervezett fogyasztói ár növekedést.  Ha a tárgyévben várhatóan 1 százalékon felül növekszik a fogyasztó ár, akkor november hónapban kiegészítő nyugdíjemeléseket adnak minden nyugdíjasnak. Ha az 1 százalékpontot nem éri el a növekedés, akkor mindig a tárgyévre visszamenőleg kiszámítják a különbözetet és egy összegben utalják el, vagy viszi házhoz a postás.

A 2018 évi várható nyugdíjemelés a következőképpen fog alakulni. A jövő évi plusz kifizetésekre a kormány 32 milliárd forintot különített el. Ez a legtöbb nyugdíjas számára mintegy 16 000 forint többletet jelent majd. A prémium mindig a gazdasági növekedés 3,5 százalék feletti részénél adható meg, így ha a 4,3 százalék megvalósul, akkor biztosak lehetünk a prémiumban. Csak azok kaphatják meg ezt a prémiumot, akiknek a nyugdíja eléri a minimum 80 000 forintos határt. Emellett ha jövő évben nem történik meg a minimálnyugdíj emelése, akkor plusz 5700 forintot kaphatnak még a nyugdíjasok. Ha a nyugdíjemelést, a prémiumot és a korrekciókat is összeadjuk, akkor 2017 és 2018 évben összesen majdnem egy teljes 13. havi nyugdíjjal lehet pluszban számolni. Átlagnyugdíjjal számolva ez 110 900 Ft.

Pár szó a nyugdíjas fogyasztói árindexről. A tévhittel ellentétben nem az általános fogyasztói árindex alapján számítják ki az emeléseket, hanem az úgynevezett nyugdíjas fogyasztói árindex alapján. Ezt úgy állapítják meg, hogy figyelik a nyugdíjasok által fogyasztott termékek árának alakulását. Több ezer terméket és szolgáltatás figyelnek meg és az alapján állapítják meg az indexet. A nyugdíjas fogyasztói kosárban mintegy 60 százalékot képvisel a lakhatás, a gyógyszer és az élelmiszer fogyasztás. Az átlag lakosság fogyasztói kosarában ez az arány maximum 45 százalékos.

Check Also

Online fizetés kártyával – Elengedhetetlen minden webshopnál

A webes vásárlás minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tart számot. Már a pandémia időszakában is bebizonyosodott, …