Home / Kereskedelem / Tényleg megéri négyévszakos gumit választani?

Tényleg megéri négyévszakos gumit választani?

Autógumi választáskor rendszerint egy sor szempontot figyelembe szoktunk venni. Sokak számára nem mindegy az ár, de az érte kapott minőség sem elhanyagolható. Rendszerint megéri az ismert márkák termékeit választani, ezek ugyanis időtálló színvonallal szolgálják a biztonságos közlekedést. A téli és a nyári gumik általában minden autós garázsában megtalálhatóak, és az évszaknak megfelelően teszik le a voksot egyik vagy másik szett mellett. De vajon mi a helyzet a négyévszakosakkal? Valóban csak átverés az egész, és esetükben egy alkalmatlan szettet tudhatunk magunkénak?

 

A négyévszakos gumik bizonyos autóvezetők számára valóban jó választást jelentenek, de szélsőséges időjárásban érdemes megfontolni a többi szezonális gumiabroncs típust. A téli gumik magas szilika tartalmukkal és felületi kialakításukkal kifejezette a jeges, havas, hókásás utakra lettek kifejlesztve. Ellenben a nyáriak nem rendelkeznek sűrű lamellákkal és mély barázdákkal, hiszen ezekre a forró aszfalton nincsen szükség. A négyévszakos gumik a kettő optimális kombinációjaként vannak jelen a piacon. S hogy mennyire állják meg a helyüket a mindennapokban? Ez nagymértékben függ attól, hogy milyen körülmények között használjuk azokat.

 

Hazánk klímája rengeteget változott az elmúlt években. A globális felmelegedés hatásait már nálunk is érezni, így télen nem ritka, hogy az átmeneti hónapokra jellemző hőmérséklet uralkodik. Ilyenkor sokan úgy döntenek, hogy maradnak a nyári guminál, hiszen feleslegesnek érzik a cserével való bajlódást. Rendszerint ilyenkor szokott bekövetkezni az, hogy leesik az első hó, és hazánk közlekedése megbénul. A vízválasztónak számító hét fok környékén érdemes tehát téli gumira váltani. A négyévszakos gumik elsősorban akkor lehetnek jó választások, ha kizárólag városon belül közlekedünk, és nem mindig vagyunk az autóra hagyatkozva.

 

Természetesen Magyarországnak is vannak olyan területei, ahol rendszerint hűvösebb az idő, és télen is gyakoribb a fagy. Ha ilyen részeken élünk, és a szerpentineken közlekedés akár mindennapjaink részét is képezik, akkor nem érdemes kockáztatni. A négyévszakos helyett télen célszerű ilyen esetekben a téli gumit választani. Az ADAC tesztjeinek segítségével még kezdőként is sikerülhet olyan márkát választani, ami kiválóan megállja a helyét az utakon.

Check Also

Milyen klíma nagykereskedések vannak Magyarországon?

Az ingatlan belső mikroklímája alapvetően határozza meg azt, hogy miként érezzük magunkat a négy fal …