Home / Gazdaság / Nyugdíjemelés 2018-ban: mennyire számíthatnak a nyugdíjasok?

Nyugdíjemelés 2018-ban: mennyire számíthatnak a nyugdíjasok?

Idén április hónapban Varga Mihály gazdasági miniszter bejelentette a 2018-ra várható infláció mértékét, amely egyben a nyugdíjemelés mértékét is jelenti. A költségvetésbe tervezett inflációemelés mértéke minden egyes évben megegyezik a nyugdíjemelés mértékével. 2018-ra ez a szám 3 százalék. Eredményes gazdaságpolitikai esetén további plusz pénzt ígértek a nyugdíjasoknak, amelyet nyugdíjprémium néven követhetünk nyomon.

Mekkora összegre számíthatunk a nyugdíjemelés során?

Már most edit my paper for me látható, hogy az előző évben betervezett idei infláció 0,9 százaléknál is magasabb lesz, így a 2,6 százalékos becsült érték felkúszik egészen 3,5 százalékra. Ez a nyugdíjasoknak kifejezetten jó hír, hiszen a különbözetet szintén megkapják majd visszamenőlegesen. A KSH jelentése szerint 2016-ban az átlagnyugdíj mértéke 121 041 forint volt. A 0,9 százalék nyugdíjemelés helyett akár 1,6 százalékos emelésre is számíthatnak. Ez mintegy 123 000 forintot jelenthet átlagnyugdíj esetében. Amennyiben az infláció 2,6 százalékos lesz, úgy ez az összeg egészen 124 200 forintra emelkedhet. A visszamenőlegesen folyósított emelésre körülbelül novemberben hónapban lehet számítani, így akár még karácsony előtt is befuthatnak a plusz pénzek a nyugdíjasokhoz. Az átlagnyugdíjasoknak 14 400 forintot is vihet a postás, vagy ennyit kaphatnak bankszámlájukra. Ez az emelés éves szintre levetítve 37 900 forintot jelent.

Néhány szó a nyugdíjprémiumról

Egy 2009-ben beadott törvénymódosítás értelmében, novemberben a gazdasági növekedés miatt nyugdíjprémium is várható, amennyiben a gazdasági növekedés túlszárnyalja a 3,5 százalékos álomhatárt. Azonban ez még nem elé, hiszen az államháztartás egyenlegcéljának is meg kell valósulnia, hogy sok nyugdíjas álma valóra váljon és sokkal boldogabb újévet köszönthessenek. A minisztérium előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 4,1 százalék körül fog alakulni, így az átlagnyugdíj esetében ez plusz 12 000 forintot jelenthet. A 14 400 forint és a 12 000 forint is novemberben érkezhet, ha minden jól alakul. Az összeg mindazoknak jár, akik 80 000 forintos nyugdíjat kapnak. Azok a nyugdíjasok, akik ennél kevesebb havi ellátással rendelkeznek, természetesen arányosan csökkentett összegre számítsanak. Minimálnyugdíj esetében a novemberi nyugdíjnál plusz 4275 forint nyugdíj prémium érkezhet.

Mekkora összeggel számolhatunk jövőre?

2018-ban az átlagnyugdíj 128 000 forint körül alakulhat, amely 3800 forintos emelkedést jelent az előző évi összeghez képest. Azt sajnos még megjósolni is nehéz lenne, hogy a jövőre prognosztizált infláció vajon hogyan fog változni, de ha pozitív irányban változik, akkor újra bizakodhatnak a nyugdíjasok egy kis emelésben akár visszamenőlegesen is. 2018-ra a minisztérium 4,3 százalékos GDP növekedést becsült, így a cél elérése esetén a nyugdíjprémium is várható. 2018 novemberében akár 16 000 forint prémium is érkezhet a nyugdíjasokhoz. A minimálnyugdíjasok esetében ez az összeg 5700 forint körül alakulhat. Átlagnyugdíjasok esetében a két évet nézve egy 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeg is megérkezhet a bankszámlákra.

 

Check Also

Ilyen áron mozognak most a billentős pótkocsik

A billentős pótkocsi a mezőgazdasági gépek között igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen rendkívül sokoldalúan alkalmazható. …