Home / Életmód / A túlsúly okai – mit tehetünk ellene? Fókuszban a túlevés

A túlsúly okai – mit tehetünk ellene? Fókuszban a túlevés

A túlsúly okait hosszan sorolhatnánk most mégis az egyik legnagyobb problémára kívánjuk a figyelmet felhívni, ez pedig nem más, mint az egyre gyakrabban tapasztalható túlevés. A túlsúly a kényszerevés során is kialakulhat, amely egy étkezési zavar. Sokan úgy szenvednek ebben a betegségben, hogy nem is igazán tudnak róla. A túlsúly oka ebben az esetben a lelki problémákban keresendő.

Miről lehet felismerni a túlevőket

Nem az egyszeri vasárnapi hatalmas lakomáról beszélünk, hanem write my essay arról, amikor valaki rendszeresen nagy mennyiséget eszik, csúnya szóval „zabál”. Rendszeresen bűntudat fakasztja ezt az állapotot, azaz mindig akkor esznek, amikor senki nem látja őket. Titokban, nézőközönség nélkül.  Ezekhez az étkezésekhez bűntudat, szégyenérzet és stressz társul. A túlevők akkor is folytatják az étkezést, ha már tele a pocakjuk, hiszen nincsen éhségérzetük. Illetve van, csak ez teljesen elhomályosul, és az érzés megszűnik.  A túlevés arról is felismerhető, hogy mindig stresszes helyzetekben nyúl az ételhez a túlevő.

Mikortól beszélhetünk kényszervevésről?

Attól a pillanattól beszélhetünk róla, amint megoldást jelent bizonyos problémákra. Bizonyára sokan vannak úgy, hogy éjszaka jót falatoznak és megtömik a hasukat, de ezt nem rendszeresen teszik. A túlsúly felszedése során a túlevőket semmi sem érdekli csak az, hogy amíg a tányérjukban ételt látnak addig semmi más nem bánthatja őket. Minden megszűnik létezni és csak az étel van a tányérban, amire koncentrálni kell. Egy időre így félre tudják tenni a mindennapos problémákat, a munkahelyi gondokat, a családi gondokat és minden mást amely stresszeli őket. Sok esetben a vezető beosztásúakat érinti ez a fajta túlsúly probléma, hiszen egész nap a megfelelés áll a középpontban, amely felett muszáj a kontrollt tartani. Amikor letelik, a munkaidő mindenki felszabadul és a kontroll is megszűnik. Elkezdődik a túlevés. Az anorexiásoknál pontosan fordítva igaz ez, hiszen nekik a kontroll kell, ami alapján az ételt elutasítják.

Mit tehetünk a túlsúly, a túlevés problémájának megszüntetésének érdekében?

A túlevéssel bizony szembe kell nézni és fel kell ismerni ezt a hatalmas problémát. Amikor ezzel megvagyunk érdemes szakember segítségét kérni, hiszen lelki eredetű okokban keresendő. A divat diétákkal felesleges harcba szállni a túlevés ellen, hiszen a lelki problémákat az nem fogja megoldani. Csak sanyargatnánk a testünket és minden kezdődne elölről. Minden esetben javasolt a szakember segítsége.

Check Also

Online játékok barátokkal: így is el lehet tölteni egy esős hétvégét

Az online játékok egyre nagyobb népszerűséget örvendenek. Már a járvány előtt nagy sikerük volt, azonban …