Home / Szolgáltatások / A cafeteria szolgáltatás adózása 2017-ben: mire érdemes odafigyelni?

A cafeteria szolgáltatás adózása 2017-ben: mire érdemes odafigyelni?

Most nem a céges oldalról, hanem az igénybe vevők oldaláról közelítjük meg ezt a sokak által kedvelt témát. Munkavállalóként a következőkre érdemes odafigyelni, amikor az egyes elemek kiválasztására kerül sor.

A Cafeteria szolgáltatás adózása megváltozik

Bizonyos elemek adóját megemelték. Ilyen például az Erzsébet utalvány, amely talán a legnépszerűbbek közé sorolható. Emelkedik továbbá a helyi utazás bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkezés, az iskolakezdési támogatás, a különféle pénztárak (egészség-, nyugdíj) adója. A cégek Cafeteria rendszere természetesen teljesen eltérhet egymástól. Sok olyan esetről tudunk, amikor a cégek bizonyos elemeket egyszerűen kivesznek a rendszerből, ezért a kapott listát alaposan át kell olvasni. Főleg azoknál a cégeknél tapasztalható ez, akik nettó Cafeteria keretet adnak meg a dolgozóknak. Ez azt jelenti, hogy az adóterheket a cég fizeti. A 2017-es adóemelésnek köszönhetően egyre több cég él ezzel a lehetőséggel. Amennyiben bruttó Cafeteria rendszer van egy cégnél, úgy a dolgozónak kell az adóterheket megfizetnie. Ilyen esetekben a listát nem igazán kurtítják meg a cégek, hiszen őket nem érinti az emelés. Érdemes alacsonyabb adóvonzat szolgáltatásokból összeállítani az éves juttatásunkat.

Mit érdemes 2017-ben választani?

Ebben az évben a SZÉP kártya alacsonyabb adózással fut tovább, így ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani. Az Erzsébet utalványra szánt összeget most már érdemes ebbe a kártyába kérni. A SZÉP kártya lehetőséget biztosít arra is, hogy éttermekbe fizessünk vele, sőt még az online ételrendelések többségénél is felhasználható. Az adómentes elemek sajnos igen sok adminisztrációval járnak, így sok cég fel sem ajánlja ezek lehetőségét. Ilyen a sportrendezvény belépő, a kulturális belépő, a lakáscélú támogatás, az egészségbiztosítás is.

A szolgáltatás adózás a Cafeteria rendszerben változásokat is hozott

2017-ben újdonságnak számít az, hogy már készpénzt is adhatnak a cégek. Évente maximum 100 000 forintot kérhetünk ebben a formában. Adózása megegyezik a SZÉP kártya adózásával. Egy másik elem is újnak számít, ez az albérlet támogatás. Ezt az elemet nem minden cég vezeti be, hiszen erre nem kötelezheti őket senki.

A legfontosabb, hogy az új Cafeteria listát alaposan nézzük át és mérlegeljünk mielőtt a végső döntést meghozzuk. Minden évben számíthatunk némi változásra, így az évről évre frissített listát mindig alaposan nézzük át. Sok család a nyaralását a Cafeteria segítségével oldja meg, talán ez a jövőben is működni fog és igen sikeres lesz.

Check Also

Közös Utazás Közös Ambíció – A KUKA Hungária Kft. díjnyertes, perszónaszegmentált munkáltatói márka stratégiája

A 2023-as őszi Brandfizz Employer Brand Akadémia vendégelőadói Czétényi Róbert, a KUKA Hungária Kft. HR …