Home / Ingatlan / Milyen páraelszívót vegyek?

Milyen páraelszívót vegyek?

Az ingatlanhasználat során rendszeresen nedvesség kerül a levegőbe. Gondoljunk csak a főzésre, a tusolásra, a mosásra, vagy a lakásban történő ruhaszárításra. Sokszor olyan dolgok kapcsán is nő a páratartalom, mint a növények locsolása, vagy egyszerűen a lakásban tartózkodáskor a kilélegzés. Ugyan a kereszthuzattal történő szellőztetés ideig-óráig megoldja a problémát, de tartósan inkább bizonyul megfelelőnek a páraelszívó alkalmazása.

S hogy mi alapján érdemes választani a minden korábbinál szélesebb kínálatból? Egyáltalán milyen típusokkal találkozhatunk napjainkban? Páraelszívó vásárlásnál is több szempontot érdemes figyelembe venni. A hagyományos páraelszívók könnyen beépíthetőek és kis helyet foglalnak. A kihúzható páraelszívók mellett a sziget páraelszívók is egyre kedveltebbek. Ez utóbbiak kifejezetten a konyhaszigettel rendelkezők számára bizonyulnak remek választásnak. A konyhapult és a tűztér közepén kapnak helyet, és tulajdonképpen a plafonra történő felszerelést kell megvalósítani. Fontos tudni, hogy a rendszer sajátosságaiból adódóan álmennyezetre nem szerelhetőek a sziget páraelszívók.

Előfordulhat, hogy nagyméretű konyháról van szó, akár vendéglátó-ipari egységek esetében. Ilyenkor a fali kürtős páraelszívó előnyein érdemes gondolkodni. Ezek azonban kizárólag olyan helyiségekben alkalmazhatóak, ahol rendelkezésre áll a kivezetés lehetősége. S hogy milyen szempontokra figyeljünk a vásárlásnál?

Legyen szó bármelyik páraelszívó berendezésről, a típusnak illeszkednie kell a konyha méretéhez és a főzőegység helyéhez. A zajszint és a fogyasztás szintén nem elhanyagolhatóak, de a világítás is lényeges. Ez utóbbi szempontból célszerű olyan megoldás mellett letenni a voksot, amelyben magunk is könnyen kicserélhetjük a kiégett izzót.

A páraelszívó segítségével egészséges belső mikroklímát teremthetünk, hiszen a főzéssel keletkezett pára azonnal elvezetésre kerül. Miért fontos ez? Mindannyian ismerjük a penészesedés jelenségét, amely akár allergiás megbetegedésekhez is vezethet. Ha optimális az ingatlanban a páratartalom, azt nem csak közérzetünkre van hatással, hanem a falak épségére és a penész megjelenésének kiküszöbölésére is. A fekete foltok főként a hőhidak és a hideg falfelületek esetében jelennek meg, ezért nagyon fontos, hogy a páraelvezetés mellett az ingatlan hőszigetelésére és a nyílászárók helyes beépítésére is figyeljünk.

Check Also

Online fizetés kártyával – Elengedhetetlen minden webshopnál

A webes vásárlás minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tart számot. Már a pandémia időszakában is bebizonyosodott, …