Home / Ingatlan / Mikor és milyen zsalukövet vásároljunk?

Mikor és milyen zsalukövet vásároljunk?

Gyakran találkozhatunk saját otthonunk és közvetlen zöldövezete kapcsán azzal a problémával, hogy bár szükség lenne kisebb-nagyobb betonfalak kialakítására, azonban sem a szaktudásunk, sem a szükséges zsaluanyag nem áll a rendelkezésünkre hozzá. Aggodalomra azonban nincs okunk, hiszen ma már léteznek olyan előre legyártott betonelemek, melyek bennmaradó zsaluzatként viselkednek, és képesek arra, hogy minimális szaktudás mellett is könnyedén kialakíthassunk belőlük akár több méter hosszúsággal és magassággal rendelkező falszerkezeteket – legyen szó akár támfalról, akár kerítésről, akár egy garázs oldalfalainak kialakításáról. Ebből a célból az egyik legjobb alternatívát alighanem a zsalukő jelenti jelenleg a piacon! Hogy mi az a zsalukő, egyáltalán mikor alkalmazható, és milyen típust érdemes választani belőle? Ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszolni az alábbiakban!

Mi az a zsalukő?

A zsalukő egy üreges betonelem, mely ránézésre hasonló egy üres betontéglához, ami automatizált gépi gyártás során valóban betonból készül annak érdekében, hogy tartós alternatívát nyújtson egy falszerkezet kialakításakor. Üreges kialakítása annak köszönhető, hogy alkalmazása során mindig ezekbe az üregekbe töltik a betonmasszát, és nagyobb építmények esetén a vasalás is itt fut keresztül. Ennek köszönhetően a zsalukő gyakorlatilag bennmaradó zsaluzatként azt a célt szolgálja, hogy a betonmassza megfelelő keretek között tudjon megszilárdulni, amivel kimagaslóan erős, szilárd, masszív és tartós betonépítmények készülhetnek.

Nagy előnye, hogy otthon is könnyedén dolgozhatunk vele, hiszen a bemart nútoknak és az egymásba kapaszkodó kialakításnak köszönhetően elegendő lehet egy vízmérték ahhoz, hogy mértanilag is pontos felületeket kaphassunk. A zsalukő önmagában nem tartószerkezet, de betonnal töltve akár még otthonaink lábazataként is könnyedén megállja a helyét, miközben nem kell zsalut vásárolnunk, felépítenünk és elbontanunk a betonozás után, cserébe pedig garantáltan egységes, látványos felületet kapunk majd, hiszen a zsalukövet nem véssük ki a helyéről, az ott marad, mintegy külső védelmet és burkot nyújtva az öntött betonelemnek.

A könnyed munkát nemcsak elhanyagolható súlya, hanem egyszerű formázhatósága is megtámogatja. Bár többféle zsalukövet megkülönböztethetünk egymástól, ha nem rendelkezünk végelemekkel és sarokelemekkel, akkor is könnyedén vághatjuk a hagyományos betonkockákat, mert olyan könnyed anyagból állnak, melyek egyszerűen formázhatók – végszükség esetén akár egy kőműveskalapács segítségével. A zsalukő pozitívumai közé sorolják még sok esetben, hogy megkönnyíti az utólagos munkát, ezáltal sima felületet biztosít a vakoláshoz vagy a hőszigetelés felragasztásához, méghozzá költséghatékony formában.

Mikor alkalmazható a zsalukő?

A felhasználhatóság tekintetében a zsalukő rendkívül sokoldalú, hiszen szinte bármilyen masszív betonfal és betonszerkezet felépítésekor jó szolgálatot jelenthet szilárd sablonként. Kialakíthatunk a segítségével támfalakat, építhetünk belőle látványos rézsűt, kerti bútorokat vagy sütőket, de a legtöbb esetben kerítéseknél, valamint házak lábazatainak és pincéinek kialakításakor alkalmazzák előszeretettel.

Nem véletlenül, hiszen amennyiben egy masszív alapozott kerítést szeretnénk, a földfelszín fölé eső rész kialakításával alaposan meggyűlhet a bajunk. Ezeket a gyakran rendkívül hosszú és magas szerkezeteket ugyanis otthoni körülmények között szinte lehetetlen zsaluzni, de a zsalukővel végleges falakat létesíthetünk a segítségével, akár teljes tömböket alkalmazunk, akár csak néhány masszív, betonozott kerítésoszlopot szeretnénk létesíteni, melyek tartós kialakításuk révén terhelhetők mozgatható kapuszárnyakkal, de fixen rögzíthető kovácsoltvas, fa- vagy alumíniumelemekkel is.

Hogy a zsalukő segítségével milyen masszív betonelemek hozhatók létre, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy a családi házak lábazatát ma már a legtöbb esetben ilyen elemekből alakítják ki. Ennek az oka nem más, minthogy megfelelő szélességben, erős vasalással olyan masszív és nagy teherbírású réteg alakítható ki a segítségével az alap fölött, mely biztonságosan meg tudja emelni és tartani a ház falszerkezetét. Rendkívül gyorsan lehet dolgozni vele, hiszen nem szükséges megvárni az alsó elemek száradását, a folyamatos haladás így biztosított, miközben a speciális sarok- vagy végelemek még jobban megkönnyítik a munkát.

Nemcsak a földfelszín fölött, hanem a földfelszín alatt is egyre több ingatlan esetében használják felületkialakításra a zsalukövet. A pincék belső falazataihoz, válaszfalak létesítéséhez például kitűnően alkalmazhatók ezek az elemek. Segítségükkel nemcsak tartós, hanem látványos, mindemellett pedig komfortos hatást keltő kialakítást adhatunk a pincének, noha azt fontos megjegyezni, hogy tartófalként vagy alapként soha nem funkcionálhat.

Milyen zsalukövet válasszunk magunknak?

A zsalukő választásakor a legfontosabb szempont mindig az, hogy mire szeretnénk használni a kérdéses betonelemet. Bár gyártó függvénye, jelenleg a 15 centiméter szélességű zsalukő a legkeskenyebb a piacon, míg a legszélesebb a 40 centiméteres, noha ehhez mérten természetesen lehetnek eltérések.

Amennyiben egyszerű díszítési szándékkal alkalmaznánk a zsaluköveket, netán olyan betonszerkezetet alkotnánk belőle, ami nem tart sem felülről, sem oldalról, akkor értelemszerűen a vékonyabb, 15 centiméteres megoldások bőven elegendőek, hiszen a zsaluelemek szélességét leszámolva még ilyenkor is legalább 8 centiméteres belső masszív betonfelületet kapunk, mely egy enyhe vasalással már ideális lehet egyszerűbb díszkerítések, szélfogó oldalfalak, kerti sütögetők és egyebek kialakítására.

Minél nagyobb ellenállással rendelkező betonszerkezetet szeretnénk építeni, annál szélesebb zsalukövet válasszunk magunknak. Egy támfalhoz például már elengedhetetlen, hogy legalább 20-30 centiméteres vasalt beton biztosítsa a domboldal vagy a kapcsolódó föld állandó nyomását, de például egy ingatlan lábazataként is rengeteg erőhatást kell majd elviselnie, így ilyen esetekben szinte soha nem tudjuk majd kellőképpen alábecsülni döntésünket, tehát bátran válasszunk a „minél nagyobb, annál jobb” elv alapján. Minden más esetben pedig a jóízlésünk legyen a döntő!

Check Also

Online fizetés kártyával – Elengedhetetlen minden webshopnál

A webes vásárlás minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tart számot. Már a pandémia időszakában is bebizonyosodott, …