Home / Életmód / Itt a görödinnye szezon: mennyibe kerül a dinnye?

Itt a görödinnye szezon: mennyibe kerül a dinnye?

Idén jóval korábban kezdődik meg a görögdinnye szedése. A tavalyi évhez képest 5-10 napos eltéréssel kezdik meg a szüretelést a magyar gazdák. Ennek természetesen feltétele a megfelelő időjárás.

Mennyi görögdinnyére számíthatunk?

Idén 5000-5200 hektáron folyt a dinnye ültetése, hiszen a termőterület az elmúlt évhez képest mintegy 8-10 százalékkal csökkent. Ezen a területen körülbelül 200-210 ezer tonna dinnyére számítanak a termelők. Ez a szám szintén 10 százalékkal kevesebb, mint buy research paper a tavalyi. A termelők az elmúlt években fajtaváltásokkal és technológiai módosításokkal is foglalkoztak, így sokkal jobb minőségű dinnyére számítanak az elmúlt évekhez képest. A kedvező időjárás azonban igen fontos a cél eléréséhez. Egy különleges technológiai – az oltott dinnye – a termelés kétharmadát teszi ki. Az új technológia hatalmas előnye, hogy sokkal kevesebbet kell védekezni a kórokozók ellen, valamint nem szükséges az 5-6 éves vetésforgóval sem számolni. Az új dinnyék sokkal nagyobb lombbal és gyökérzettel rendelkeznek, amely a minőségromlás ellen kitűnően védi a dinnyéket.

Drágább lesz a magyar dinnye

Több helyen is megjelent a hír, miszerint a magyar dinnye drágább lesz. Fenti adatokat tekintve ez a hír teljesen megállja a helyét, hiszen a kevesebb termés miatt be kell hozniuk a lemaradást a gazdáknak is. Ezzel egy időben a legnagyobb hazai áruházláncok pontosan a dinnye szezon elejére hatalmas akciót hirdettek meg, így a dinnye kilója helyenként akár 89 Forintra is csökkent. Érdemes az elkövetkezendő hetekben feltankolni a dinnyéből, hiszen ennyiért a magyar dinnyét nem lesz lehetőségünk megvásárolni. A magyar dinnye beérkezését követően az áruházláncok többsége felhagy az importtal így teremtve meg a lehetőséget a hazai termelőknek az értékesítésre. A magyar dinnye népszerűsítésére roadshow-kat is szerveznek az ország több pontján. Ezeken a helyeken nem lehet tudni, hogyan alakul a dinnye kilója, de talán itt még lehetőségünk lesz olcsóbban is hozzájutni a zamatos, sokak által kedvelt gyümölcshöz.

Milyen szabályok vonatkoznak a kereskedőkre?

Minden kereskedőnek kötelessége feltüntetni a dinnye származási helyét és azt, hogy első vagy másodosztályú dinnyét kíván értékesíteni a vásárlóknak. Ezeket a követelményeket a hatóságok a szezon idején folyamatosan ellenőrizni fogják.

Check Also

Minden, amit érdemes tudnod a fizikoterápiával kapcsolatban!

A fizikoterápia tudománya és a kezelés módszertana ha hisszük, ha nem, egészen Hippokratészig nyúlik vissza. …