Home / Ingatlan / Ezeket kérdezze meg a főbérlőtől, mielőtt kiveszi a lakást!

Ezeket kérdezze meg a főbérlőtől, mielőtt kiveszi a lakást!

Albérletet keres, de eddig egy sem felelt meg elképzeléseinek? A feladat korántsem egyszerű, pláne, ha a kínálat szélessége is megnehezíti a választás. Ugyan az apróhirdetési portálokon rendkívül sokféle szűrési lehetőség akad, amely többé-kevésbé leegyszerűsíti a választást, de így is gyakran túlontúl sok lehetőség áll előttünk. Minden albérletet megtekinteni igen sok időráfordítással jár, ezért érdemes már az első telefonbeszélgetés alkalmával néhány kulcskérdést feltenni. A hirdetésekben gyakran nem közölnek lényeges információkat, vagy elhallgatnak olyan tényezőket, amelyek fontosak lennének a későbbiekre nézve.

 

Ha a kiszemelt ingatlan már átment néhány rostán, és a személyes megtekintés során is elnyerte tetszésünket, akkor is megéri megkérdezni azokat a dolgokat, melyekről mindenképpen tudni szeretnénk a végső döntés előtt. Legtöbben a bérleti díjra fókuszálnak, ám gyakran elmennek a kaució összege mellett. Általában 1-3 havi kaució az általános, de arról mindenképpen tájékozódjunk, hogy milyen esetben kapjuk vissza a teljes összeget, valamint mit kell esetleg nekünk állni az ingatlannal kapcsolatban. Vannak olyan helyzetek, amikor készpénzben vissza lehet kapni, de a végén lelakható összeg esete sem ritka. Sajnos tény az is, hogy ha bármi meghibásodik a lakásban, akkor egyes tulajdonosok kifejezetten szeretik a kaució összegét felhasználni a javíttatásra. Igényes kiadó lakások akár profi cégtől is bérelhetőek, ráadásul így nagyon sok problémás helyzetet elkerülhetünk, és a számlaképességgel sem lesz probléma.

 

Nem mindegy, hogy tartoznak-e bútorok a lakáshoz. Ugyan ha nem rendelkezünk elegendő bútorral, akkor ez kétségkívül hasznos lehet, de sajnos sokszor kifejezetten leharcolt állapotban levő, szinte használhatatlan bútorokkal szembesülhetünk. Ha bútorozva hirdetnek egy lakást, de saját bútorainkat szeretnénk oda vinni, akkor érdemes rákérdezni, hogy lehetséges-e a kiürítés. Nem mehetünk el a szerződés írásba foglalása mellett, ami nagyon sok későbbi visszaélést és kellemetlenséget előzhet meg. Nagyon fontos, hogy előre megbeszéljük, mikor és hogyan kerül sor az albérleti díj átadására. Az utalásnál kevés tisztább helyzet adódik, de a bérbeadó havi egyszeri látogatása is elviselhetőnek számít. Ha azonban háromnaponta csak úgy beugrik, vagy esetleg ezt a távollétünkben teszi a tulajdonos, akkor bizony azonnal célszerű másik helyet keresni.

 

Check Also

Napelemes rendszer telepítése – Mik a legfontosabb tényezők?

A napelemes panelek már korábban is sok ingatlan tetején voltak láthatóak. Most azonban olyan ütemben …