Home / Gazdaság / Sódervásárlás Budapesten? Hasznos tanácsok, hogy mire figyeljünk oda!

Sódervásárlás Budapesten? Hasznos tanácsok, hogy mire figyeljünk oda!

A sóder az egyik legfontosabb és legáltalánosabb ömlesztett anyag, ha építkezünk, felújítunk, esetleg egy tartós autóbeállót tervezünk. Amennyiben a sódervásárlás Budapesten történik, nagyjából ugyanazokra a szempontokra kell odafigyelni, mint az ország bármelyik másik pontján, azonban a főváros infrastruktúrájából és egyéb tulajdonságaiból fakadóan nagyobb körültekintést igényel.

Hogy alaposabban is körbejárjuk a témát, Kiss Norbertet, a budapesti Békás Logistic ömlesztett anyag kereskedés tulajdonosát kérdeztük ki annak érdekében, hogy adjon alapos tájékoztatást: mire kell odafigyelnünk, ha a fővárosban szeretnénk sódert vásárolni?

A legfontosabb a sóder minősége

Akár Budapesten, akár az ország más régióiban szeretnénk sódert vásárolni magunknak, rendkívül lényeges, hogy odafigyeljünk a minőségre. Azért nagyon fontos tényező, mert csak a megfelelő kvalitású ömlesztett termékkel lehet kellően tartós munkát végezni, legyen szó akár betonozásról, akár fundamentum kialakításáról.

Hogy mi határozza meg a sóder minőségét? Alapvetően rengeteg tulajdonság, de például fontos ügyelni arra, hogy ne tartalmazzon agyagot, illetve más földszerű mellékterméket, mert azzal a betonozás során csökken a homogenitás, a kötőerő, így a végeredmény tartóssága problémássá válik. Ez különösen alapozáskor például kifejezetten komoly gondokat vethet fel a későbbiekre nézve!

Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a sóder ne tartalmazzon idegen anyagokat, így növényi hulladékot, vagy vasat, üveget, esetleg műanyagot. Ezek ugyanis akadályozzák a beton homogén jellegét a kötés során, azaz hozzájárulnak a későbbi repedezésekhez, aprózódásokhoz. Egy több évtizedre tervezett épület felépítésekor ez szintén okozhat problémákat.

A sóder akkor igazán jó minőségű, ha legalább földszáraz, és nemcsak az állagát, hanem már a színét tekintve is megfelelően egységes összhatást kelt.

A sóder típusa is fontos kérdéskör

Amennyiben sódert rendelnénk, nagyon fontos megfelelően felkészülni arra, hogy az ömlesztett anyagnak milyen típusai léteznek, illetve azok konkrétan milyen munkálatokra alkalmasak. Ez szintén egy olyan pont, ami országszerte fontos tényező a vásárlás előtt. Lássuk ennek érdekében a legáltalánosabb sódertípusokat!

Kétszer rostált, 0-4mm-es sóder

Ez az ömlesztett termék egyfajta átmenet a sóder és a homok között. Érezhetően durvább szemcseméretű, mint a homok, de sokkal apróbb, mint amire a sóder elnevezés alatt az emberek többségé asszociál. Kifejezetten finom anyag, ennek megfelelően az ilyen jellegű munkák esetében lehet hasznos, például jó döntés aljzatkiegyenlítésre, vakolásra, de önmagában térkövek alá is használatos.

Egyszer rostált, 0-8mm-es sóder

Ez a sódertípus jellemzően már nagyobb szemcsemérettel rendelkezik, de az egyszeri rostálásnak köszönhetően nem találni benne 0,8 milliméternél nagyobb darabkákat. Emiatt továbbra is inkább a finomabb munkálatokhoz alkalmas, például konkrét aljzatkialakításra, vastagabb vakolatok elkészítésére, de nagyobb térkövek alá, fugázásra, esetleg vékonyabb terülőbeton kialakítására is ideális.

Normál, 0-16 vagy 0-32mm-es sóder

A normál sódert alapvetően két méretkategóriába lehet sorolni, így a 0-16 milliméteres és a 0-32 milliméteres típusokról beszélünk itt, amelyek valamennyi masszív betonozási munkához ideálisak. Minél vastagabb vagy szélesebb betonfelületről van szó, annál előnyösebb a nagyobb szemcseméret, ha tehát 5-6 centiméternél vastagabb betonfelület kialakítása a cél, akkor érdemes már inkább a normál típus közül válogatni. Betonozás mellett tökéletes fundamentumként, például murvázott, térkövezett vagy más, mély alapozást igénylő beállók és felületek alá.

Osztályozatlan sóder

Mint a neve is mutatja, az osztályozatlan sóder a lehető legváltozatosabb szemcseméretekkel rendelkezik, a sóderportól kezdve a több centiméteres kőzetdarabkákig minden megtalálható ebben az ömlesztett termékben. Betonozáshoz ritkán alkalmazzák, inkább töltőanyagként vagy alapozásként jó döntés, a változatos méretű darabkáknak köszönhetően ugyanis kiválóan ülepszik.

A fővárosban lényeges odafigyelni az útvonalakra a sóder rendelésekor

A sódervásárlásnak természetesen vannak főváros-specifikus vonatkozásai is, amelyekre fontos lehet odafigyelni. Ezen a téren magasan kiemelkedik a sorból a szállítás. Budapestnek ugyanis vannak olyan régiói, ahová nagyon nehéz lehet egyszerre több köbméternyi sódert elszállítani egyetlen fuvarral, mert vagy az infrastruktúra vagy a törvényi szabályozások nem teszik lehetővé.

Ezért fontos előre megtervezni mindezt közvetlenül a vásárlás előtt, beszerezni az esetleges engedélyeket vagy eleve úgy kérni a sóder kiszállítását, hogy az kisebb részletekben jusson el a helyszínre. Ahová ugyanis csak 12 tonna alatti járművek hajthatnak be, értelemszerűen nem lehet sódert szállítani egy 32 tonnás teherautóval, így amennyiben nagyobb mennyiségű ömlesztett anyagra lenne szükségünk, akkor azt részletekben kell eljuttatni a helyszínre.

Check Also

Legfontosabb létesítménygazdálkodási szabványok

A nemzetközi trendekkel párhuzamosan hazánkban is egyre növekvő létesítménygazdálkodási szektor a GDP már mintegy 7%-át …