Home / Életmód / Melyek a rendszeres testmozgás élettani hatásai?

Melyek a rendszeres testmozgás élettani hatásai?

A rendszeres, komfortzónán túli edzések jótékony hatásaira nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek is ennek jelentőségét, hiszen a jól megválasztott mozgásformával megőrizhető, illetve helyreállítható az egészség.

A rendszeres testmozgás élettani hatásai között előkelő helyet foglal el a súlycsökkenés. Napjainkban az elhízás sajnos népbetegségnek számít, mely nem válogat, és gyakorlatilag korosztálytól függetlenül sokakat érint. Az esztétikai problémán túl a súlyfelesleg egészségügyi kockázatai is mindenképp szót érdemelnek, ugyanis nagyon sok betegségért felelőssé tehető.

Az edzések mindennapokba illesztésével elérhető a normál testsúly. A rendszeres testmozgás élettani hatásai természetesen nem merülnek ki ennyiben. A terheléssel megerősödnek a porcok körüli izmok, és így az ízületi gyulladásnak elejét vehetjük. A szív-és érrendszer megdolgoztatásával javul az oxigénellátás, frissebbnek, energikusabbnak érezhetjük magunkat.

A stresszoldás terén is bizonyított már a mozgás, ugyanis egy fárasztó munkanap után, vagy a magánéleti problémákból kiszakadva kevés jobb választás lehet, mint egy hatékony edzés. Persze nem mindegy, milyen mozgásformára esik a választás. Azt mindenképpen a testsúlynak és az edzettségi szintnek megfelelően kell megválasztani.

S hogy milyen edzés lehet a jó választás? A rendszeres testmozgás élettani hatásai akkor érezhetőek igazán, ha a sport hosszú távon is a hétköznapok részévé válik. Ennek pedig alapvető feltétele, hogy szívesen végezzük a választott mozgást.

Check Also

Online játékok barátokkal: így is el lehet tölteni egy esős hétvégét

Az online játékok egyre nagyobb népszerűséget örvendenek. Már a járvány előtt nagy sikerük volt, azonban …