Home / Gazdaság / Mire kell figyelniük a munkaadóknak a munkaruha kiválasztásakor?

Mire kell figyelniük a munkaadóknak a munkaruha kiválasztásakor?

Biztonság, precizitás, szakértelem, odafigyelés a részletekre. Ezek azok a jellemvonások, amik nem szenvedhetnek csorbát akkor, amikor az optimális munkaruházat kiválasztása a cél és a tét. Nem véletlenül írtuk azt, hogy a „tét”, mert például a nehéziparban egyáltalán nem mellékes, hogy a speciális ruházat milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Hiszen a dolgozók testi épségének védelme mindenek felett áll, az egyéb részletek kizárólag ezután következhetnek.

Ipari ágazatonként vagy vállalkozásonként különbözhetnek a munkaruhák?

Könnyű lenne azt állítani, hogy a hegesztő munkaruha mindenütt pontosan ugyanolyan jellemzőkkel rendelkezik. Létezik egy ágazati előírás, minden cég ez alapján szerzi be a megfelelő ruhadarabokat. De ez nem ennyire egyszerű. Ha mindezt egységes feltételek jellemeznék, akkor hol maradna az egyediség? Természetesen logikus kérdés, hogy van-e létjogosultsága pont a nehéziparban erről beszélgetni, ahol evidencia, hogy a hatékonyság, a teljesítmény, az eredményesség azok a tényezők, amik igazán mérvadóak. Viszont a dolgozók hiánytalan komfortérzetének biztosítása a legelső szempont, amiből minden egyéb következik. Ha hegesztés során a kényelmes és biztonságos körülmények adottak, akkor a jó közérzet pozitívan befolyásolhatja a teljesítményt. A dilemma már csak az, hogy ebben a képletben hol kaphat teret a megjelenés? Természetesen azon a ponton, ahol a komfort, mint elvárás felbukkan, mert ez nem pusztán a maradéktalan kényelmet jelenti.

Az ideális munkakörnyezet csökkentheti a fizikai terheket?

A tapasztalatok szerint igen. Ha az alkalmazottak jól érzik magukat a bőrükben, ha a ruházatuk biztonságos közeget teremt még a legnehezebb feladatok elvégzéséhez is, és ehhez ráadásként kényelem és stílus is társul, akkor minden adott az elégedettséghez, egyúttal a könnyedebb munkavégzéshez.

Ez az érem egyik oldala, viszont mindenképpen ildomos megemlíteni a másik oldalt is. Hiszen a fentiek levezénylése, a megfelelő körülmények biztosítása nem egyszerű feladat. A kihívás adott, ami megoldásra vár. Igen ám, de vezetőként vélhetően ezernyi egyéb területen is meg kell állnia a helyét. Vagyis egy idő után képtelenség tovább minden apró részletre odafigyelni. Ekkor történhet meg, hogy előfordulhatnak kisebb-nagyobb figyelmetlenségek, mert a részletekben tényleg könnyű elveszni. Viszont ezek a tévedések roppant komoly következményekhez vezethetnek. Nem is érdemes belegondolni abba, hogy a nem megfelelő munkaruházat kiválasztása például milyen kockázatokkal járhat.

A megoldás kézenfekvőbb, mint ahogy azt gondolná. Ha cégünket megbízza a feladatok kivitelezésével, akkor hatalmas tehertől, felelősségtől szabadulhat meg annak a biztos tudatában, hogy minden rendben megy. A munkaruházat beszerzése, tisztázása, tárolása és szállítása sem okozhat a jövőben fejfájást.

Az igények felmérésével kezdődik a közös munka, hiszen az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit szeretne cége a munkaruhákon keresztül is képviselni? Ennek kifejezésére lehetőség nyílik, ha a ruházat stílusa az üzlet arculatához passzol. Ennél kevesebbel nem szabad beérni!

Check Also

Három munkavédelmi intézkedés, amellyel biztonságosabbá tehető az üzem

A biztonságos munkakörnyezet megteremtése, valamint megőrzése kulcsfontosságú, elsődleges feladat minden egyes cég életében. Akadnak vállalkozások, …