Home / Egyéb / Ilyen áron mozognak most a billentős pótkocsik

Ilyen áron mozognak most a billentős pótkocsik

A billentős pótkocsi a mezőgazdasági gépek között igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen rendkívül sokoldalúan alkalmazható. Többek között képes például a különböző típusú termények és az ömlesztett áruk szállítására is. Nézzük meg, mennyire rúg mostanság egy billentős pótkocsi ára!

A billentős pótkocsi jellemzői

Egy billentős pótkocsi nagyban meg tudja könnyíteni a termények szállítását és egyik helyről a másikra történő áthelyezését. Számos típusa különböztethető meg. Létezik például forgózsámolyos kivitelezésű és tandemes pótkocsi is, ahogy egy-, vagy akár két- vagy többtengelyes pótkocsik is. A szerelvények elkülöníthetők aszerit is, hogy hány oldalra dönthetők. Így beszélhetünk egy-, kettő- vagy három oldalra dönthető pótkocsikról.

Kialakításukon és működésükön kívül fontos jellemzőjük az össztömegük. Ilyen értelemben rengeteg féle billentős pótkocsi kapott helyet a piacon, hiszen az egészen kis össztömeggel rendelkezők mellett közepes és nagy kapacitású darabok is léteznek. A billentős pótkocsik különlegessége a „billentési” képességükben rejlik, amely a hidraulikus munkahengereknek köszönhetően valósul meg. Ez az alkatrész biztosítja a felépítmény és a plató dönthetőségét.

A billentős pótkocsi árát befolyásoló tényezők

billenős pótkocsik ára a teherbírásuktól is függ. Minél nagyobb ez az érték, annál többe kerül a szerelvény, viszont annál szélesebb körben alkalmazható. Míg egy 1,5-2 tonnás pótkocsi ára 1,9 és 2,2 millió forint között mozog, egy közepes méretű, 2,8 vagy 3,2 tonnás szerelvény 2,2 és 2,8 millió forint közötti összegen vásárolható meg.

Az ennél jóval nagyobb, 4 tonna teherbírású billentős pótkocsik 2-3 millió forintért érhetők el, míg a 4,9 tonnás pótkocsi ára már 3 millió forintra tehető. Az óriási teherbírású 5,8 és 6,6 tonnás szerelvények beszerzése érdekében már igencsak mélyen kell a zsebbe nyúlni, hiszen áruk 3-4 millió forint között mozog. Minden termékhez 1 év garancia jár, a saját részre történő átíratásnak és a műszaki vizsgáztatásnak azonban további költségei vannak.

Így válasszuk ki a megfelelő típusú és méretű szerelvényt!

Egy billentős pótkocsi minden gazdaság számára elengedhetetlen. Fontos, hogy a szerelvény mindhárom irányba billenni tudjon, illetve meghatározó szempont még a tengelyek száma és elrendezése is. A tapasztalatok alapján a kisebb gazdaságok az egytengelyes megoldást, míg a nagyobbak a forgótengelyes kivitelt részesítik előnyben. Egy tandem tengelyes pótkocsi olyan gazdaságok esetében jön jól, amelyek esetében gyakran kell szűk helyre betolatni. A kis gazdaságok számára meghatározó továbbá az, hogy ne csak a betakarítás során, hanem egész évben használni tudják a szerelvényt.

A mezőgazdaság számára ideális pótkocsi a nedves földön biztonságosan tud mozogni, a földet a lehető legkevésbé tömöríti és egy egészen kis traktorral is jól képes közlekedni. Fontos továbbá, hogy a terményt gyorsan és fennakadás nélkül tudja hátrafelé üríteni, a lehető legkevesebb terményszennyeződést okozva ezzel. Szerencsére a legtöbb billentős pótkocsi rendelkezik ezekkel a jellemzőkkel és jól alkalmazkodik a hazai útviszonyokhoz, terepekhez is.

Check Also

Sódervásárlás Budapesten? Hasznos tanácsok, hogy mire figyeljünk oda!

A sóder az egyik legfontosabb és legáltalánosabb ömlesztett anyag, ha építkezünk, felújítunk, esetleg egy tartós …