Home / Ingatlan / Napelemes rendszer telepítése – Mik a legfontosabb tényezők?

Napelemes rendszer telepítése – Mik a legfontosabb tényezők?

A napelemes panelek már korábban is sok ingatlan tetején voltak láthatóak. Most azonban olyan ütemben lódult meg az érdeklődés, amire még a szakemberek sincsenek felkészülve. Nem véletlen. Az energiaválság valós jelenség. Probléma, ami a fűtési szezonhoz egyre inkább közeledve, vagy akár már abban benne élve, mihamarabbi megoldásért kiált.

Aki csak tehette, a gázról szilárd tüzelőanyagra váltott, ám ez hosszútávon biztosan nem jelenthet környezettudatos választást. A napelem ugyanakkor megújuló energiaforrásra épít, és ez fűtési alternatívát kínálhat azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik a gáz és a tűzifa helyett más mellett szeretnék letenni a voksot. Mi kell a rendszerhez? Hogyan történik annak kiépítése?

Alapvetően a rögzíthető panelekre lesz szükség, melyek elhelyezéséhez és annak megtervezéséhez az előzetes helyszíni felmérés nélkülözhetetlen. Ezen kívül az inverter is elmaradhatatlan, mely a Nap energiáját alakítja váltóárammá, ami ténylegesen felhasználható az ingatlanban. Ez az eszköz egyébként méri a teljesítményt, információkat nyújt róla. Teljesítményét a panelekhez mérten szükséges megválasztani, és ha a jövőben bővítést terveznénk, akkor így érdemes gondolkodni az inverter tekintetében is.

Az stnapelem.hu linkre kattintva még több részletet tudhat meg a napelemes rendszer telepítés feltételeiről. A téma jelenleg is aktuális, hiszen mind többen igyekeznek valamilyen módon függetleníteni magukat az igen költségessé vált gáz felhasználásától. A szakemberek is azon az állásponton vannak, hogy a megfelelő mennyiségű panel segítségével akár a teljes ingatlan energiaszükséglete biztosítható. Ez természetesen annak függvényeként is alakul, hogy hálózatra kapcsolt, vagy szigetüzemű napelemes rendszerre esik a választás. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, melyek a megtérülési időben is megmutatkoznak.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a jelen körülmények között az energiafelhasználást újragondolni érdemes. A spórolás ugyan egyfajta alternatív lehet, de egy bizonyos szinten túl már nem jelenthet opciót. A környezettudatos megoldások egyre közelebb kerülnek az átlagember életéhez, és ezeknek pozitívumait az ingatlan energiaszükséglete kapcsán is érdemes előtérbe helyezni.  

Check Also

Milyen páraelszívót vegyek?

Az ingatlanhasználat során rendszeresen nedvesség kerül a levegőbe. Gondoljunk csak a főzésre, a tusolásra, a …