Home / Ingatlan / Napelemes rendszer telepítése – Mik a legfontosabb tényezők?

Napelemes rendszer telepítése – Mik a legfontosabb tényezők?

A napelemes panelek már korábban is sok ingatlan tetején voltak láthatóak. Most azonban olyan ütemben lódult meg az érdeklődés, amire még a szakemberek sincsenek felkészülve. Nem véletlen. Az energiaválság valós jelenség. Probléma, ami a fűtési szezonhoz egyre inkább közeledve, vagy akár már abban benne élve, mihamarabbi megoldásért kiált.

Aki csak tehette, a gázról szilárd tüzelőanyagra váltott, ám ez hosszútávon biztosan nem jelenthet környezettudatos választást. A napelem ugyanakkor megújuló energiaforrásra épít, és ez fűtési alternatívát kínálhat azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik a gáz és a tűzifa helyett más mellett szeretnék letenni a voksot. Mi kell a rendszerhez? Hogyan történik annak kiépítése?

Alapvetően a rögzíthető panelekre lesz szükség, melyek elhelyezéséhez és annak megtervezéséhez az előzetes helyszíni felmérés nélkülözhetetlen. Ezen kívül az inverter is elmaradhatatlan, mely a Nap energiáját alakítja váltóárammá, ami ténylegesen felhasználható az ingatlanban. Ez az eszköz egyébként méri a teljesítményt, információkat nyújt róla. Teljesítményét a panelekhez mérten szükséges megválasztani, és ha a jövőben bővítést terveznénk, akkor így érdemes gondolkodni az inverter tekintetében is.

Az stnapelem.hu linkre kattintva még több részletet tudhat meg a napelemes rendszer telepítés feltételeiről. A téma jelenleg is aktuális, hiszen mind többen igyekeznek valamilyen módon függetleníteni magukat az igen költségessé vált gáz felhasználásától. A szakemberek is azon az állásponton vannak, hogy a megfelelő mennyiségű panel segítségével akár a teljes ingatlan energiaszükséglete biztosítható. Ez természetesen annak függvényeként is alakul, hogy hálózatra kapcsolt, vagy szigetüzemű napelemes rendszerre esik a választás. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, melyek a megtérülési időben is megmutatkoznak.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a jelen körülmények között az energiafelhasználást újragondolni érdemes. A spórolás ugyan egyfajta alternatív lehet, de egy bizonyos szinten túl már nem jelenthet opciót. A környezettudatos megoldások egyre közelebb kerülnek az átlagember életéhez, és ezeknek pozitívumait az ingatlan energiaszükséglete kapcsán is érdemes előtérbe helyezni.  

Check Also

Mikor és milyen zsalukövet vásároljunk?

Gyakran találkozhatunk saját otthonunk és közvetlen zöldövezete kapcsán azzal a problémával, hogy bár szükség lenne …