Home / Gazdaság / Három munkavédelmi intézkedés, amellyel biztonságosabbá tehető az üzem

Három munkavédelmi intézkedés, amellyel biztonságosabbá tehető az üzem

A biztonságos munkakörnyezet megteremtése, valamint megőrzése kulcsfontosságú, elsődleges feladat minden egyes cég életében. Akadnak vállalkozások, ahol azért ez viszonylag egyszerűen megvalósítható, míg mondjuk üzemek esetében jóval több kihívás adódhat a munkavédelem bebiztosítása közben. A jó hír az, hogy minden megoldható egy kis türelemmel, kitartással, meg persze egy profi módszer bevezetésével.

Mire gondolunk pontosan?

Az első intézkedés konkrétan az 5S módszer bevezetése, aminek a lényege, a lelke, az esszenciája az áttekinthetőség, átláthatóság, maga a rend. Ez egyrészt természetesen kézzel fogható rendteremtést jelent a környezetben, a minél egyszerűbb közeg megteremtésével egyetemben. De másrészt mentális változtatást is eredményez, mert az értékrend átalakulása is velejárója a folyamatnak. Ez akár a második intézkedésnek is tekinthető. Ilyen módon idővel nemcsak maga a gyártás alakulhat át, hanem a munkatársak hozzáállása is, amúgy ez a kettő egymással erőteljesen összefügg. Amennyiben a munkahelyi légkör pozitív, úgy teljesen más ütemben, dinamikával zajlik a munka. Ellenben, ha az értékek épp úgy nem egyeznek, ahogy a közös irány sem adott, akkor a széthúzás borítékolható.

Visszatérve a biztonságos környezethez, a rend, bármilyen meglepőnek is tűnhet, ennek az alappillére. Az átláthatóság ugyanis alapvetően egy biztonsági hálóként funkcionál a dolgozók számára. Nincsenek félreértések, nincsenek felesleges, időpocsékoló tevékenységek, ezáltal a hatékonyság is jelentős mértékben fokozódhat.

A jelölések kialakítása rengeteg haszonnal jár!

A padlójelölő szalag használata a harmadik ajánlható intézkedés, ami hozzájárulhat az egységes, egyértelmű jelölési rendszer kiépítéséhez. És hogy hogy jön ide mindez? Úgy, hogy ha az útvonalak jelzései evidensek, ha átláthatóak a jelzések, ha nem okoz semmiféle problémát a jelek értelmezése, azzal rengeteg idő, energia, erő spórolható meg. S ez a fajta átláthatóság újfent a biztonságos háttér megteremtésében kulcsfontosságú. Így egy adott szituációban a legrövidebb idő alatt a legoptimálisabb válaszreakció adható.

Check Also

Sódervásárlás Budapesten? Hasznos tanácsok, hogy mire figyeljünk oda!

A sóder az egyik legfontosabb és legáltalánosabb ömlesztett anyag, ha építkezünk, felújítunk, esetleg egy tartós …