Home / Életmód / Az Ayres terápia már Budapesten is megjelent

Az Ayres terápia már Budapesten is megjelent

A fővárosban már ayres mozgásfejlesztő tanfolyamon is részt vehetnek a kis gyerekek. Az Ayres terápia egy szenzoros-integrációs terápia, amely ma a legmodernebb pszichológiai kutatásokon alapul. Fejlesztésből, idegrendszeri érlelés mozgással és felzárkóztatásból áll. A terápia során olyan ingerek érik a gyerekeket, amelyek elősegítik az integráltabb, érettebb mozgásos válaszok megjelenését. Ezek sajnos nem taníthatók, szó szerint előcsalogatják a gyerekekből. A fejlődés érdekében gyakorlások történnek, amelyeket speciális eszközkészlettel segítenek a terápiás órákon. A szakemberek 3 és 7 éves kor között ajánlják az Ayres terápiát, hiszen ekkor még a gyerekek számára a mozgás örömforrás és igen szenzitívek. A teljes terápia a gyerekek mozgásszeretetére, igényére épül.

A terápia eredményeként javul a finommotorika, a grafizmus, a nagymozgások koordináltabbakká válnak, tartós figyelemre készteti a kicsiket és koncentráltabbakká válnak. A terápia emellett az emocionális készségeket és a nyelvi készségeket is fejleszti. A terápia alkalmas az íráskép javítására és az írásmozgást is kedvezően befolyásolja. Azoknak a gyerekeknek is ajánlják, akik magatartási- vagy tanulási nehézségekkel küzdenek. A szorongó, bátortalan kicsiknek növelik az önbizalmát és örömteli együttlétekkel kiegyensúlyozottá teszik őket. Ha szülőként ezeket a problémákat észleljük, vagy szakember ezekre a problémákra már rávilágított, akkor érdemes elkezdeni azonnal a terápiát.

A szakemberek egy személyes megbeszélés keretein belül megismerik a problémát és megosztják a szülőkkel a gondolataikat. A szülők kérdéseket tehetnek fel a fejlesztéssel, a központtal kapcsolatban és magáról a fejlesztés részleteiről is szó eshet. A megbeszélés után következhet a gyermek mozgásvizsgálata, amely után a szakember javaslatot tesz a terápiára. A konzultáció és az állapotfelmérés is teljesen ingyenes, de előzetesen kell időpontot egyeztetni a szakemberekkel. Amennyiben úgy érezzük, hogy gyermekünk diszlexiája nem javul az eddigi kezelések ellenére sem, úgy érdemes a terápiát elkezdeni, hiszen sokszor az idegrendszer alulszervezettsége az, amely a problémát okozza. A mozgásformákkal minden területet stimulálhatnak, így az idegrendszer ledolgozza a deficitjeit.

 

Check Also

Online játékok barátokkal: így is el lehet tölteni egy esős hétvégét

Az online játékok egyre nagyobb népszerűséget örvendenek. Már a járvány előtt nagy sikerük volt, azonban …