Home / Gazdaság / Útmutató: milyen ipari kenőanyagot érdemes választani?

Útmutató: milyen ipari kenőanyagot érdemes választani?

Az ideális kenőanyagot keresi? A háztartási méretekben is szükségessé váló megoldások ipari berendezéseknél még nagyobb jelentőséggel bírnak. Talán nem árulunk el újdonságot azzal, hogy a folyamatosan használatban levő gépek idővel meghibásodhatnak. A probléma gyökere gyakran éppen a súrlódásra visszavezethető. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy megelőzés gyanánt melyek a leginkább alkalmas készítmények, milyen kenőanyagot érdemes választani.

A korrózióval sokan autójuk kapcsán találkoznak, de a probléma a gyártási folyamatokban is komoly gondot képes okozni. Nem véletlen, hogy a legtöbben igyekeznek megtalálni azokat a minőségi korróziógátló készítményeket, melyek garantálják az alkatrészek hosszú élettartamát. Fontos tudni, hogy a korrózió nem csak a gyártósorok üzemelésére vannak hatással, hanem akár a biztonságos termék előállításra is.

Nem ez az egyetlen terület azonban, amely az ipari méretű géphasználat esetén figyelmet érdemel. Az úgynevezett csúszólakkok – miként nevükből is adódik- optimalizált csúszási tulajdonságaikkal járulnak hozzá az alkatrészek időtartamának növeléséhez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy olyan gépek esetében is ideálisnak bizonyulnak, amelyeknek higiéniai követelményeknek kell megfelelniük, vagy magas hőmérsékleten üzemelnek.

Az úgynevezett formaleválasztó anyagok főként a fémfeldolgozásban alkalmazott kenőanyagok. Speciális tulajdonságaiknak köszönhetően gondoskodnak arról, hogy a leválasztás során minimális maradványanyaggal kelljen számolni, s így a gyártási folyamat se akadjon meg. A fémmegmunkálás során a minőség és a méretstabilitás kiemelt jelentőséggel bírnak, s ebben fontos szerepe van annak is, hogy milyen kenőanyagokat választ a gyártó. Ha további segítségre van szüksége a választáshoz, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a Klüber weboldalán.

A gyártás során az alkatrészek idővel kopnak, korrodálódnak, s ennél fogva már nem tesznek eleget feladatuknak. Ilyenkor kerülnek képbe a szerelőpaszták, amelyek akár szélsőséges feltételek mellett is megbízható teljesítményt garantálnak. Legyen szó az idővel biztosan előforduló rozsdásodásról, a csúszás akadozásáról, a szerelőpaszták gondoskodnak a gépek élettartamának növeléséről és egyúttal hatékony védelmet is biztosítanak. Ma már olyan speciális spray-k is elérhetőek, melyek egyetlen fújással biztosítják akár a nehezen hozzáférhető helyeken is a megfelelő kenést.

Check Also

Online fizetés kártyával – Elengedhetetlen minden webshopnál

A webes vásárlás minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tart számot. Már a pandémia időszakában is bebizonyosodott, …