Home / Gazdaság / A kenőanyagok szerepe az élelmiszeriparban

A kenőanyagok szerepe az élelmiszeriparban

Vannak olyan gyártástechnológiák, melyek esetében nem csak a gyártósorok megfelelő működése lényeges, hanem a higiénia biztosítása is. Tipikusan ilyen az élelmiszeripar területe, melynek kapcsán nem mindegy, milyen kenőanyagok kerülnek felhasználásra. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a mozgó alkatrészekkel működő rendszerek esetében a kenésről valamiként biztosan gondoskodni szükséges, ám a megfelelő fajta kiválasztása korántsem mindegy.

A gyártói előírások éppen úgy lényegesek, mint a kenőanyagok speciális jellege. Az úgynevezett csúszólakkok például magas hőmérséklet és a higiénia iránti követelmények esetében egyaránt ideálisnak bizonyulnak. Ezek biztosítják az optimális csúszást, és a rendszerek így garantáltan hosszabb élettartammal rendelkeznek majd. Nem más ugyanis a cél, mint a komoly meghibásodások elkerülése, melyek javítása egyébként akár igen magas összegekbe kerülne.

A klueber.com weboldal szerint a magas élelmiszerbiztonság és a termelés hatékonyságának a növelésében is szerepet játszanak a minőségi kenőanyagok. Az élelmiszeriparban az élelmiszerbiztonsági feltételek kiemelt jelentőséggel bírnak. A termelési folyamatban a szennyeződéseknek nincsen helye, s ha ezek mégis belekerülnek a termékekbe, akkor bizony számolni kell a vevők egészségromlásával és ezzel együtt a céges image romlásával. Az élelmiszerbiztonsági előírások egyik alfája és omegája a speciális kenőanyagok használata.

Természetesen az időtálló minőség érdekében is rendkívül fontos a folyamatosan mozgó alkatrészek kenése, karbantartása. A karbantartás időközeit nem csak a prevenciós célok határozzák meg, hanem az optimális termelékenység is. Ugyanakkor a működőképesség optimalizálása sohasem előzheti meg a karbantartás szükségességét. Fontos, hogy kizárólag olyan kenőanyagokat használjunk, amelyek a megfelelő ISO tanúsítványokkal rendelkeznek és megfelelnek az élelmiszerbiztonság terén feléjük támasztott követelményeket. A tapasztalatok szerint megvannak azok a kenőanyagok, melyek biztonsággal használhatóak az élelmiszerek előállítása terén.

Az élelmiszeriparban rendszerint a hajtóművek, a konzervdoboz záró gépek, a csúszógyűrűs tömítések, vagy például a hidraulikus és pneumatikus berendezések esetében bír a megfelelő kenés kiemelt jelentőséggel. A szállító szalagok esetében szintén lényeges a folyamatos kenés biztosítása, de nem elhanyagolható az sem, hogy ez milyen ütemben történik, és hagy-e maga után bármilyen nem kívánatos maradékanyagot.

Check Also

Nem kell sokáig keresgélnie ezzel az utasbiztosítás kalkulátorral

Ezzel az utasbiztosítás kalkulátorral minden egyes utazás előtt megtalálhatja az Önnek legkedvezőbb ajánlatot. Az utasbiztosítás segíthet az …