Home / Gazdaság / A kenőanyagok szerepe az élelmiszeriparban

A kenőanyagok szerepe az élelmiszeriparban

Vannak olyan gyártástechnológiák, melyek esetében nem csak a gyártósorok megfelelő működése lényeges, hanem a higiénia biztosítása is. Tipikusan ilyen az élelmiszeripar területe, melynek kapcsán nem mindegy, milyen kenőanyagok kerülnek felhasználásra. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a mozgó alkatrészekkel működő rendszerek esetében a kenésről valamiként biztosan gondoskodni szükséges, ám a megfelelő fajta kiválasztása korántsem mindegy.

A gyártói előírások éppen úgy lényegesek, mint a kenőanyagok speciális jellege. Az úgynevezett csúszólakkok például magas hőmérséklet és a higiénia iránti követelmények esetében egyaránt ideálisnak bizonyulnak. Ezek biztosítják az optimális csúszást, és a rendszerek így garantáltan hosszabb élettartammal rendelkeznek majd. Nem más ugyanis a cél, mint a komoly meghibásodások elkerülése, melyek javítása egyébként akár igen magas összegekbe kerülne.

A klueber.com weboldal szerint a magas élelmiszerbiztonság és a termelés hatékonyságának a növelésében is szerepet játszanak a minőségi kenőanyagok. Az élelmiszeriparban az élelmiszerbiztonsági feltételek kiemelt jelentőséggel bírnak. A termelési folyamatban a szennyeződéseknek nincsen helye, s ha ezek mégis belekerülnek a termékekbe, akkor bizony számolni kell a vevők egészségromlásával és ezzel együtt a céges image romlásával. Az élelmiszerbiztonsági előírások egyik alfája és omegája a speciális kenőanyagok használata.

Természetesen az időtálló minőség érdekében is rendkívül fontos a folyamatosan mozgó alkatrészek kenése, karbantartása. A karbantartás időközeit nem csak a prevenciós célok határozzák meg, hanem az optimális termelékenység is. Ugyanakkor a működőképesség optimalizálása sohasem előzheti meg a karbantartás szükségességét. Fontos, hogy kizárólag olyan kenőanyagokat használjunk, amelyek a megfelelő ISO tanúsítványokkal rendelkeznek és megfelelnek az élelmiszerbiztonság terén feléjük támasztott követelményeket. A tapasztalatok szerint megvannak azok a kenőanyagok, melyek biztonsággal használhatóak az élelmiszerek előállítása terén.

Az élelmiszeriparban rendszerint a hajtóművek, a konzervdoboz záró gépek, a csúszógyűrűs tömítések, vagy például a hidraulikus és pneumatikus berendezések esetében bír a megfelelő kenés kiemelt jelentőséggel. A szállító szalagok esetében szintén lényeges a folyamatos kenés biztosítása, de nem elhanyagolható az sem, hogy ez milyen ütemben történik, és hagy-e maga után bármilyen nem kívánatos maradékanyagot.

Check Also

Online fizetés kártyával – Elengedhetetlen minden webshopnál

A webes vásárlás minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tart számot. Már a pandémia időszakában is bebizonyosodott, …