Home / Gazdaság / Visszatérés a munka világába gyerekszülés után – hogyan könnyítsük meg a helyzetünk?

Visszatérés a munka világába gyerekszülés után – hogyan könnyítsük meg a helyzetünk?

A pici talán már nem is olyan pici, sikerült bölcsődét találni, a kezdeti betegeskedésen is túl vagytok már. Te pedig vágysz a felnőtt társaságra, szellemi kihívást jelentő feladatokra, és természetesen anyagilag is szeretnétek fellélegezni egy kicsit. Kisgyerek mellett munkát végezni nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat.

Munka és/vagy családi élet?

Az egyik legfontosabb probléma, amivel a nők szülés után szembesülnek, a munka és a családi élet összeegyeztetése. A gyermek gondozása és a munkába való visszatérés közötti egyensúly megtalálása gyakran kihívást jelent nemcsak az anya, hanem az egész család számára. Nehézséget jelenthet a rugalmas munkaidő, a távmunka vagy az otthoni munkavégzés lehetőségeinek megteremtése, ami pedig hozzájárulhatna ahhoz, hogy a családi és munkahelyi kötelezettségek könnyebben összeegyeztethetőek legyenek.

Gyermekvállalás után a nők gyakran szembesülnek olyan nehézségekkel, amelyek korlátozzák lehetőségeiket a munkahelyen való előrehaladásban. Bár történtek változások ezen a téren, még ma is létező jelenség a munkahelyi diszkrimináció és az előítéletek megjelenése a szülés után munkába visszatérő nőkkel szemben. Sok munkáltató kevésbé ambiciózusnak, elkötelezettnek vagy a gyermek szükségleteinek elsőbbsége miatt kevésbé megbízhatónak tartja őket, így kevesebb lehetőséget biztosít számukra a karrierfejlődésben. Ez gyakran a fizetésben is érzékelhető különbségeket jelent. Ha szeretnénk pontos képet kapni jövedelmünkről, használjuk bátran a Profession 2024-es bérkalkulátorát, és tájékozódjunk a szakterületünkön más cégeknél elérhető fizetésekkel kapcsolatban is.

Alkalmazott vagy vállalkozó?

Szülés után gyakori kérdés a munkába visszatérni vágyó kisgyermekes nőkben: vajon alkalmazottként vagy vállalkozóként könnyebb megvalósítani a munka és a család legideálisabb egyensúlyát? Mindkét lehetőség járhat előnyökkel és rejthet kihívásokat, amelyeket érdemes alaposan átgondolni a személyes és szakmai céljaink alapján.

Az alkalmazotti státusz általában biztonságot és stabilitást kínál. Fizetett szabadság, munkahelyi támogatások, részmunkaidő, távmunka lehetősége mind segítséget jelenthet, hogy a kisgyermekkel járó teendők mellett könnyebben visszatérhessünk a munka világába. Az alkalmazotti státusszal járó szociális juttatások és biztosítási lehetőségek további stabilitást jelenthetnek a család számára.

Megfelelő ötlet és kezdőtőke esetén a vállalkozás indítása is vonzó lehetőségnek tűnhet. Lehetőséget adhat arra, hogy saját ütemünkben és elképzeléseink szerint dolgozzunk, munkaidőnket, munkavégzésünk helyszínét magunk határozzuk meg, így könnyebben tudjuk a munkával és családdal kapcsolatos kötelezettségeinket összehangolni. Egy saját vállalkozás önmegvalósítási lehetőséget is jelent, ahol egy számunkra kedves vagy fontos tevékenységben tudunk kiteljesedni.

Fontos azonban, hogy mind az alkalmazotti, mind a vállalkozói státusz is járhat kihívásokkal. Alkalmazottként egy kisgyerekes nőnek lehet, hogy még küzdenie kell az előítéletekkel és a munkahelyi diszkriminációval, míg a vállalkozói státusz az önfoglalkoztatás és a vállalkozás fenntartásának, valamint a befektetett pénzünk megtérülésének kockázatával is járhat. Döntésünket befolyásolhatja az is, hogy milyen egyéb állami támogatásokat kaphatunk a gyermek után. A csed kiszámítása például nem egyszerű folyamat, ebben bátran vegyük igénybe az erre a célra összeállított kalkulátorok segítségét. Tájékozódjunk alaposan a szakterületünkön belül elérhető nyitott pozíciókról is.

Személyes preferenciáink

A választásunk természetesen nagymértékben függ személyes preferenciánktól és körülményeinktől. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk saját szükségleteinkkel és céljainkkal, és ezekhez igazodva válasszunk az alkalmazotti vagy vállalkozói státusz között. Ne féljünk segítséget, támogatást kérni családunktól, barátainktól sem, annak érdekében, hogy az elképzeléseinknek megfelelő módon tudjunk újra beilleszkedni a munka világába szülés után.

Check Also

Mivel foglalkoznak pontosan a SEO tanácsadók?

Mai, internet uralta világunkban egyre többször felmerül a kérdés, hogy vajon miként lehetne nagyobb sikereket …