Home / Finanszírozás / Túlfinanszírozott a magyar labdarúgás: a TAO káros hatásai

Túlfinanszírozott a magyar labdarúgás: a TAO káros hatásai

A 2016-os évben a Magyar Labdarúgó Szövetség 36 milliárd forintos bevételt realizált. A profit összesen 1,5 milliárd forintot tett ki. 2011 évben még csak 9,5 milliárd forint volt a bevétel, amely 2016-ra már szinte a négyszeresére duzzadt. A 36 milliárd forintból az OTP csoport támogatása 10,5 milliárd forint volt. Sajnos a 36 milliárd forintnak nincsen túl nagy látszatja, hiszen az NB1-es klubcsapatok nem értek el kimagasló eredményeket és a stadionok látogatottsága sem túl meggyőző. Amennyiben egészen a 2010-es esztendőig visszatekintünk, láthatjuk, hogy az MLSZ mintegy 1,546 milliárd forint rekord nyerséget ért el. 2017-es évre a szövetség már 27 százalékkal több bevétellel kalkulált, amely az összes bevételt tekintve meghaladja a 46 milliárd forintot is.

A magyar labdarúgás : a TAO káros hatásai

A TAO azaz a társasági adó sportcélokra való fordítása 2011 óta létezik a sportfinanszírozásban. A 2011 évi LXXXII törvény értelmében a vállalkozások a társasági adó kötelezettségük legfeljebb 70 százalékáig támogathatják a sportot. A TAO-t a következő célokra lehet fordítani: utánpótlás-nevelés, infrastruktúra fejlesztés, sporteszközök beszerzése, személyi jellegű kiadásokra. A vállalati szférában ezért a sportszövetségeknek lobbizniuk kell, hiszen nem jár automatikusan és természetesen a szakszövetség az, amely odaítélheti a támogatást. A támogatás elnyerése érdekében sportfejlesztési programot kell készíteni és benyújtani a szövetséghez, amely majd meghozza az elfogadó vagy elutasító ítéletét. 2011 és 2015 között a legtöbb támogatás a labdarúgásban landolt. 40,2 milliárd a sportszövetségekhez és 101,5 milliárd a sportklubokhoz. Pályaépítési programra 2016 novemberéig 14,9 milliárd forintot költöttek, amely mintegy 486 projekt megvalósulásában segített. Sajnálatos módon nem minden sportszervezet képes jóváhagyott támogatást eszközölni, hiszen ezeket a legtöbb esetben a politikai kapcsolatokkal bíró szervezetek nyerik meg.  A magyar labdarúgásnak a TAO káros hatásaival is szembe kell néznie. A privilegizált futball klubok, a nagyon nagyfokú aránytalanságok, a politikai kapcsolatok, a hivatásos sport burkolt támogatása, a pazarlás és a korrupció gyanúja is felmerül a támogatások odaítélésénél.

A TAO pozitív hatásai

Természetesen a sok negatív hatás mellett a pozitívumokat is illik megemlíteni, de gyanítjuk, hogy ezek sokkal kisebb mértékben érzékelhetők. A TAO forrást biztosíthat az amatőr egyesületeknek, növekedhet a labdarugók száma, új pályák létesülhetnek, megújulhatnak a sporteszközök, az UP edzők bérezési rendszere is helyre állhat. Mindez természetesen csak abban az esetben valósulhat meg, ha a támogatások elosztása a jövőben sokkal igazságosabban és politikai kapcsolatrendszer igénybevétele nélkül következnek be.

Check Also

Startup cégek finanszírozása: honnan lesz tőke?

Mely vállalkozásokat nevezzük startup cégeknek? Mielőtt rátérnénk a startup cégek finanszírozására, jó, ha tisztába tesszük …