Home / Életmód / Mi a különbség a kockázati és a sima életbiztosítás között?

Mi a különbség a kockázati és a sima életbiztosítás között?

A sima életbiztosítások között több típus is elérhető a hazai piacon. Ilyen a term-fix életbiztosítás, a vegyes életbiztosítás és a befektetési egységhez kötött életbiztosítás. A kockázati biztosítás ezektől nagyon különböző, hiszen ahogy a neve is sejteti egy kockázatokat rejtő életbiztosítási forma..

Mit takar a kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás a kedvezményezettnek egy előre egyeztetett időpontban fizeti ki a biztosított összeget, tehát nem a biztosított az, aki ezt fel tudja majd venni. Hogy miért nem? Mert tulajdonképpen a halálára kötik meg ezt a fajta biztosítást. Tulajdonképpen ezzel a felfogással akár temetkezési biztosításnak is fel lehet fogni, hiszen a biztosítás lejártát már nem éri meg a biztosított.

A term-fix, a vegyes- és a befektetési egységhez kötött életbiztosítás

A term-fix életbiztosítás szintén előre meghatározott időpontban kerülhet kifizetésre, de itt teljesen mindegy, hogy a biztosított él vagy sem, hiszen ha mondjuk, megkötjük 20 évre a biztosítást, akkor a 10. évben, esetlegesen bekövetkező halálesetnél, majd a 20. év végén kapja meg ezt az összeget a kedvezményezett. Természetesen biztosítási díjat a kedvezményezettnek nem kell fizetnie. Ez a biztosítás akkor nagyon jó, ha a szülők megkötik és a gyermek továbbtanulását kívánják így támogatni, ha esetleg elhaláloznak mind a ketten. A vegyes életbiztosítás, ami fizet a halálesetre és a túlélésre is. A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, amely az úgynevezett unit-linked biztosítás tulajdonképpen egy adóoptimalizálási értékpapírszámla.

Hogyan lehet optimális döntést hozni biztosítás előtt?

Azok az ügyfelek, akik nem rendelkeznek semmiféle biztosítási tapasztalattal első körben kicsit nehezen fognak egyedül boldogulni az útvesztőben, de segít választani az eletbiztositas.com. Ami teljesen biztos, az az, hogy alaposan át kell gondolni, hogy mekkora összegre van szükségünk, el kell dönteni, hogy ki legyen a kedvezményezett. Azt is fontos átgondolni, hogy tulajdonképpen mire is szeretnénk megkötni? Egy esetleges haláleset esetén a kedvezményezettek ebből finanszírozhassák a temetést? Esetleg a gyerekek beiskolázására kellene egyszer egy nagyobb összeg? Tele vagyunk hitellel és halálesetnél fontos, hogy a családtagokra ne rójunk túl nagy terhet? Ezeket kell átgondolni mielőtt a biztosítás formáját megválasztjuk. Érdemes segítséget igénybe venni, ha végképp nem boldogulunk a választással.

Check Also

Minden, amit érdemes tudnod a fizikoterápiával kapcsolatban!

A fizikoterápia tudománya és a kezelés módszertana ha hisszük, ha nem, egészen Hippokratészig nyúlik vissza. …