Home / Gazdaság / Könnyebb lesz a dinnyetermesztés?

Könnyebb lesz a dinnyetermesztés?

Egy hazai innováció jelentheti a megoldást a minőségi terményre

A görögdinnye termesztése nem éppen felhasználóbarát tevékenység. Megfelelő tapasztalatok nélkül gyakorlatilag esély sincs arra, hogy valakinek üzleti haszna is legyen belőle: még a dinnyetermelők is csak sok-sok évnyi tapasztalat után képesek megállapítani, hogy mikor érett be a termény, és, hogy mikor szedhető le. Egy magyarországi vállalat viszont pont egy olyan találmánnyal tervez előállni, ami nem csak a dinnyetermesztés időzítésén, de még a gyümölcsök minőségén is tud majd segíteni.

Magyarországon számottevő jelenléte van a görögdinnyének. Termés mennyisége évente 150-200 ezer tonna, aminek körülbelül a felét exportálják más országokba. Hazánkban körülbelül 15 ezren élnek meg dinnyetermesztésből, egy magyar ember átlagosan pedig évi 8-10 kg görögdinnyét eszik meg. Népszerűsége ellenére a görögdinnye talán a legkényesebb és legkörülményesebb itthoni haszonnövény, több dolog miatt is:

  1. Számos korokozó, kártevő, és betegség fenyegeti

Számos kórokozó ronthat a dinnyék minőségén, ilyen például a palántadőlés, a dinnye fenésedése, a fehérpenészes rothadás, a lisztharmat, a peronoszpóra, vagy a fuzáriumos hervadás. Kártevők pedig lehetnek a pattanó- és cserebogarak lárvái vagy a közönséges takácsatka, amelyek főleg száraz időben tudnak kárt okozni a gyümölcsökben apró szívogatásokkal.

  • Kényes a talajigénye

A dinnyének szerv- és tápanyagban gazdag, semleges pH-jú talajra van szüksége, ami könnyen melegszik, és nem rendelkezik 1-1,5% feletti mésztartalommal. Ellenkező esetekben a dinnye képtelen lesz hatékonyan felvenni a szükséges mikroelemeket. Ezen felül érzékeny még a sótartalomra is, ezért nem is termeszthető olyan talajon, ami szikes vagy túltrágyázott. Sőt, még szélvédett területre is szükség van, különben az indák összeforgatása jelentős károkat okozhat a terményben.

  • Kényes a hőigénye

Melegkedvelő gyümölcs: 25 fok az ideális, de termelési szakasztól függően változhat a hőigénye. Csírázáshoz legalább 12-15 fokos talajhőmérséklet kell, de a keléshez már 30-32 fokra van szüksége.

  • Kényes a vízigénye

Habár vízigénye közepesnek mondható, az utóbbi évek szeszélyesebb időjárása miatt az öntözés időzítésére és mennyiségére is nagyobb figyelmet kell fordítani.

  • A görögdinnye nem utóérő gyümölcs

Talán a legnagyobb nehézség a dinnyetermesztéssel kapcsolatban az, hogy a dinnyetermelőknek nagyon pontosan kell tudniuk, hogy mikor érett a dinnye. Ha csak egy kicsit előbb, vagy kicsit később szedik le a gyümölcsöt, már nem lesz olyan értékes a termény.

A dinnyetermesztés megkönnyítésére történtek már korábban próbálkozások, ilyen például az „oltott görögdinnye”. Az oltványoknak hála rezisztensebb lehet a dinnye a korokozókkal és a hőingadozásokkal szemben, viszont érzékenyebb is lehet nitrogén túladagolásra. Ennek pedig sajnos az lehet eredménye, hogy romlik a gyümölcshús minősége és csökken a cukortartalom.

Magyarországon a Forráscentrum Kft. pályázatíró cég olyan újszerű megoldást tervez nyújtani a dinnyetermelőknek, ami egyszerű, de mégis teljesen környezetbarát módon tud majd segíteni a termelőknek akár európai szinten is. Ez lesz az úgynevezett „dinnye mintavevő modul”.

A mintavevő modullal kinyert dinnye minták alapján a találmány meg tudja majd állapítani a gyümölcs minőségét befolyásoló tényezőket: a gyümölcs szárazanyag tartalmát, az édességet meghatározó cukortartalmat, a dinnye súlyát befolyásoló víztartalmat, de még az érettség mértékét és a teljes beérés várható idejét is. Ez utóbbi különösen hasznos, hiszen a dinnye minőségének érdekében fontos, hogy pont akkor szedjék le, amikor kell: se nem előbb, se nem később.

A dinnye mintavevő modullal tehát sokkal egyszerűbben lehet majd követni a dinnyetermesztés folyamatát, illetve az azt befolyásoló tényezőket, aminek hála jóval egyszerűbb lesz majd minőségi görögdinnyét termelni.

Check Also

Nem kell sokáig keresgélnie ezzel az utasbiztosítás kalkulátorral

Ezzel az utasbiztosítás kalkulátorral minden egyes utazás előtt megtalálhatja az Önnek legkedvezőbb ajánlatot. Az utasbiztosítás segíthet az …