Home / Gazdaság / Bt. alapítás egyszerűen

Bt. alapítás egyszerűen

Az egyéni vállalkozói forma mellett rendkívül népszerűek a betéti társaságok (Bt.) is. Ez a cégforma számos előnnyel rendelkezik, azonban néhány dologra figyelni kell, ide tartozik a Bt. alapítás is. Ennél a lépésnél érdemes szakértő segítségét kérni, mert több követelménynek is meg kell felelnünk és legyen szó bármilyen cégről vagy vállalkozásról, a hosszú távú sikeresség egyik garanciája a biztos alapok.

Az alapítás feltételei

A Bt. alapítás előtt érdemes tisztázni a legfontosabb feltételeket. Ezek közül az első, hogy ehhez a cégformához minimum két emberre van szükség. Egyikük a beltag, aki teljes vagyonával felel a cég tevékenységéért (a magánvagyonával is), illetve a kültag, aki csak az alapítási szerződésben rögzített hozzájárulásának mértékéig felel a cégért.

Természetesen lehet egynél több bel- illetve kültag is, illetve bármelyikük lehet vezérigazgató is. Nem lehet viszont beltag

 • 18 év alatti személy;
 • tagságtól eltiltott személy;
 • egy kkt, másik betéti társaság vagy egyéni cég.

Fontos kiemelni még azt is, hogy egy ember egyszerre csak egy Bt. beltagja lehet. A kültagok esetében viszont semmilyen korlátozással nem kell számolni.

Bt. alapítás költségei

A Bt. népszerűségének egyik oka, hogy nincs szükség komoly induló tőkére sőt, gyakorlatilag akármilyen kis összeggel el lehet indítani, akár pár ezer forinttal is. Fontos azonban figyelembe venni, hogy az indulótőke felel a társaság működéséért, valamint a kötelezettségeit is ebből fedezi – vagy a beltag személyes vagyonából.

Az elején már említettük, hogy Bt. alapítás esetén érdemes szakemberhez fordulni. A törvény például előírja, hogy az alapításnál szükség van ügyvéd bevonására is, hiszen csak ő nyújthatja be a szükséges dokumentumokat a cégbíróságra és természetesen segít a társasági szerződés megírásában is.

Csatolmány:
bt-alapitas-egyszeruen.jpg

Bt. alapítás menete

Ahogy a fentiekből is már kiderült, a legnagyobb nehézsége a Bt. alapításnak, hogy nem lehet egyedül végrehajtani, hiszen kell hozzá bel-, valamint kültag és egy ügyvéd. Ezen túl viszont egyáltalán nem egy ördöngös feladat, ráadásul szakértők bevonásával a tévedés lehetőségét is elkerüljük.

Az alapítás a társasági szerződés megírásával történik, aminek tartalmaznia kell az összes lényeges információt. Így tartalmaznia kell a:

 • vezető tisztviselő (ügyvezető) személyét, aki ugye bel- és kültag egyaránt lehet;
 • az ügyvezető személyes nyilatkozatát, amiben kijelenti, hogy nem áll eltiltás hatálya alatt;
 • a székhely használati jogát igazoló dokumentumot (ez lehet egy írásbeli nyilatkozat a bérbeadótól, vagy székhelyszolgáltatótól is;
 • a bel- és kültag adatait;
 • a tagok vagyoni hozzájárulásának mértékét;
 • a nyereség felosztására, valamint a veszteség megoszlására vonatkozó szabályokat;
 • a Bt. fő tevékenységét;
 • végül pedig a döntéshozatal mechanizmusát azaz, hogy mikor és hol tartotok majd taggyűléseket és milyen felállásban válik a taggyűlés határozatképessé.

A vagyoni hozzájárulás

Már többször említettük, hogy a Bt. alapításnál van egy bel- valamint egy kültag, akik különböző mértékben felelnek a cég tevékenységéért. A társasági szerződés aláírásánál nem csak rögzíteni kell ezeket, de a cég rendelkezésére is kell bocsátani a vagyoni hozzájárulást, hiszen ez képezi majd a tőkét.

 A hozzájárulás – amit hivatalos irattal kell mindenkinek igazolnia – lehet ingatlan vagy egyéb vagyontárgy is. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az indulásnál a tőke felel a cég működtetéséért, valamint a tevékenység fedezetét is ez jelenti, tehát előfordulhat, hogy hozzá kell nyúlni, ezért érdemes meggondolni, hogy mit rakunk be fedezetként.

Check Also

Mivel foglalkoznak pontosan a SEO tanácsadók?

Mai, internet uralta világunkban egyre többször felmerül a kérdés, hogy vajon miként lehetne nagyobb sikereket …