Home / Életmód / Az egészséges táplálkozás alapjai, mire figyeljünk?

Az egészséges táplálkozás alapjai, mire figyeljünk?

Igen sokan próbálkoznak áttérni az egészséges táplálkozásra, bár a fellelhető irodalom sokszor ellentmondó tanácsokkal látja el az életmódváltozásra készülőket. Mindenképpen segítségre van szükségünk ahhoz, hogy tisztán lássuk a változás lényegét. Első körben érdemes a változatos étrend kialakítással foglalkozni, ami azt jelenti, hogy többféle élelmiszerből más és más ételkészítési módokkal állítjuk össze a kívánt étrendet. Mindig próbáljunk ki más ételeket, soha ne ragadjunk le a már megszokott edit my essay ízeknél. Csökkentsük le a zsír bevitelt, azaz használjunk a főzéshez olíva olajat. Ez fokozottan igaz azoknál, akik ülő munkát végeznek, és napközben igen keveset mozognak. Természetesen zsiradékmentesen is el lehet készíteni az ételeket. Próbáljuk ki a párolást, a gőzölést, a cserépedényben való sütést.Minél inkább törekedjünk arra, hogy az ételeket kevés só felhasználásával készítsük el. Ezt érdemes a gyerekek ételeinek elkészítésekor is szem előtt tartani. A gyerekkorban megszokott ízek az egész életünket befolyásolhatja.

Az édességek fogyasztását korlátozzuk le heti 2-3 alkalomra. Igyekezzünk ezeket az ételeket is úgy megválasztani, hogy minél inkább természetes legyen. Soha ne együnk fő étkezések helyett édességet. Vezessük be a természetes édesítőszerek használatát, amely lehet méz, gyümölcs vagy akár zöldséglé. Az egészséges táplálkozásba beleszámít a tejtermékek megfelelő mennyiségű napi fogyasztása is. Rendszeresen fogyasszunk a savanyított tejtermékekből. Ilyen a túró, az aludttej, a kefir. Minden nap együnk nyers zöldséget illetve gyümölcsöt. Mind a kettőt el lehet készíteni akár salátának is. Nagyon fontos az egészséges táplálkozásnál a nyers ételek fogyasztása.

Következhetnek a köretek és a kenyerek. Mindig teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut tegyünk az asztalra, még gyermekeink elé is. Fő fogásokhoz részesítsük előnyben a párolt zöldségeket és a rizst, hanyagoljuk a burgonya és a tészta fogyasztását. Inkább együnk többször keveset, mint egyszerre túl sokat, hiszen az nagyon megterheli a gyomrot. A napi 4-5 alkalom pontosan ideális lesz. Az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb pontja az egyenletes táplálékmennyiség bevitel. Néhány szó az italokról. A cukrozott szörpök és üdítők helyett válasszuk a vizet. Sokan tudják, hogy a szomjúság legjobban a vízzel oltható, de mégis kevesen tartják be ezt az aranyszabályt.

Az egészséges táplálkozásban tulajdonképpen semmi sem tilos, csak a mennyiségre kell nagyon odafigyelni. Néhány élelmiszert részesítsünk előnyben. Ilyen a gyümölcs, a zöldség, a barna kenyér és a hal. Kevesebbet érdemes fogyasztani a zsírból, a zsíros húsokból, a tejtermékekből, a tojásból és a tésztafélékből. Kerülni kell a cukrozott ételeket, a fagylaltokat és a süteményeket. Szintén kerülendő a zsíros húsok és ételek fogyasztása. Végül az egyik legfontosabb pontunk a rendszeres testmozgás. Megfelelő és egészséges táplálkozással biztosak lehetünk abban, hogy az elvárt testtömeg fog kialakulni és a későbbiekben sokkal kevesebb időt kell majd fordítani a folyamatos testtömeg mérésre.

Check Also

Online játékok barátokkal: így is el lehet tölteni egy esős hétvégét

Az online játékok egyre nagyobb népszerűséget örvendenek. Már a járvány előtt nagy sikerük volt, azonban …