web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: agrár, méh, lopás

2010.10.05 10:31:00 - Bama

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Sorozatos méhlopások, tehetetlen termelők

Ilyen rossz évet, mint az idei, ötven éve nem zártak a méhészek. Hiánycikk és drága lesz a méz, ráadásul a szaporodó tolvajbandák is megkeserítik az életüket.

Nagy István pécsi méhész vagy ötven baranyai szakmabelivel együtt rázta az öklét a múlt héten a tatabányai országos méhész-demonstráción. Egy meglopott termelőt citált egy orgazda a bíróság elé, amitől végképp túlcsordult a bögre. Ugyanis bár a kaptárokon ott volt a tulajdonosok monogramja - s ezért a rendőrség lefoglalta és visszaadta azokat -, az orgazda állította, hogy "üresen vette a kaptárokat", a bennük lévő méhcsaládok pedig az övéi. Ezért aztán a méhekért 2,5 millió forint kártérítést kért a bíróságon. Nagy István szerint ez már a pimaszság felsőfoka. Amint arról beszámoltunk tavaly nyáron, 2009-ben is nagy tételben lopták a méhcsaládokat.

May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadója krimibe illő történeteket tud arról, hogy milyen riadóláncot építenek ki a méhészek olykor hiába azért, mert éjszakánként teherautóval lopják az erre szakosodott tolvajbandák a méhcsaládokat. Maguk nyomoznak, figyelik a lerakott kaptárokat, van-e köztük gyanús, oda nem illő. A tolvajok ugyanis átmenetileg valahol "pihentetik" a kollekciót, majd túladnak rajtuk. Előfordul, hogy felhívják telefonon a meglopott gazdát, mondván: "Tudjuk, hol vannak a családok, ha fizet, megmutatjuk".

mti

A tatabányai esetben is ez utóbbi történt. Baranyában legutóbb Okorvölgyből, Drávafokról, Orfűről, Pécsről és Szentő-rincről emeltek el összességében közel száz kaptárt, de a legnagyobb sztorit a fekedi eset jelentette: ott forró nyomon, a rendőröket segítve lepleztek le egy bandát.

Nagy István szerint éppen ezek miatt írtak petíciót a kormánynak kiemelt törvényi védelmet kérve. A rendőrségtől pedig szakmai segítséget várnak, sőt azt is felajánlották, hogy összedobnak egy kis pénzalapot a legjobb nyomozók, rendőrök jutalmazására. A pécsi szakember szerint a tatabányai demonstráció "méhészkesergő" is volt, ugyanis a hideg és az esős időjárás miatt hét-nyolcezer tonna mézzel kevesebb lett az idén, mint egy átlagos évben - ami amúgy tizennyolc-húszezer tonna -, ezért súlyos veszteségek érték őket anyagilag. A hazai és külföldi piacokon kedvelt akácmézből a várt egynegyede "termett", ami önmagában hatmilliárdos veszteség. Persze ez drágulást hoz, ami a vásárló pénztárcáját is megviseli.

A hazai méhészek a kormányhoz címzett petíciójukban azt kérték, hogy a rendőrség kiemelt ügyként kezelje a méhlopást, és hozzanak létre ezek nyomozására egy országos akciócsoportot. Ehhez szakmai segítséget adnak nekik. Szeretnék továbbá, ha a méhlopás nevesített bűncselekmény lenne, és súlyosan büntetnék.

Kérték, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Országos Rendőr-főkapitányság kössön együttműködést a felderítések érdekében. A bűncselekmények ellen pénzügyi alapot hoznak létre a méhészek, és kérik, hogy a kaptárokon legyen kötelező a jelölés - mint ahogyan a szarvasmarhák is billogot kapnak. Ezzel az ellenőrzést nehezebb kijátszani.

Nagy István bemutató méhészetet és méhészeti arborétumot létesített Magyarsarlós közelében, olyat, ahol a szakmát bárki megtanulhatja, s amelyet Magyarország méhészetileg jelentős fáival és bokraival telepítettek be. A szakember szerint nemcsak az íze miatt kapós az akácméz, hanem mert nehezebben kristályosodik, mint a többi. Ezért a feldolgozók mézjavítóként is bevetik. Az idei árak alakulásáról elmondta, hogy az akác és a hárs kilója a termelőnél 1600-1800 forint körül alakul, a kereskedelemben jóval 2000 felett. A repce, a napraforgó és a vegyes virágméz 1200-1400 körül alakul a termelőnél, a különleges gesztenye-, vagy medvehagymaméz kilója 2800-3000 forint.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy álláshelyenként akár 800 ezer forintot is igényelhetnek azok a hazai munkaadók, akik legalább öt új munkahelyet hoznak létre?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »