web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: agár, bodza, felvásárlás

2010.09.10 15:51:00 - Baon

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Jól fizet idén a bodza

Az elmúlt hat évben megduplázódott a bodzaültevények területe Bács-Kiskun megyében. A bogyós gyümölcsöt a kivágott szőlők helyére telepítik a gazdák, idén a tavalyi felvásárlási ár két-háromszorosát fizeti a felvásárló.

"Három éve vagy harmincmázsányi bodzámat lopták el a tolvajok egy éjszaka alatt, akkor is jó ára volt a termésnek, mint az idén. Mostanában szüret idején gyakran éjszaka is kijövök az ültetvényre, hogy megriaszszam az idegeneket" - mondja Trsztyinszki Béla, kiskőrösi gyümölcstermesztő.

Ezekben a napokban szüretelik a termést, melyet az élelmiszeriparban színezésre, szörpök, sűrítmények készítésére használnak. C-vitamin-tartalma a citrus gyümölcsök duplája, a vastartalma szintén magas. Most az ára is igen jó, köszönhető ez a tavaszi, nyár eleji időjárásnak. A szakemberek becslése szerint a termés csaknem fele, odalett a hatalmas esők miatt. Tavaly harmincöt forintért is odaadta, most meg százötvenért viszik a bogyós gyümölcsöt, olyan kevés termett, magyarázza a gazda, aki emellett szőlővel, csonthéjas - szilva, meggy, cseresznye - gyümölcsökkel is foglalkozik.

mti

Egy normális évben egy fa húsz, most azonban jó ha tízkilónyi termést hoz. Ugyanaz a helyzet, mint a szőlővel. De az időjárás kiszámíthatatlanságával számol minden termesztő. A maga tehetségével, szorgalmával az égiek szeszélyét valamennyire ellensúlyozni tudja, de a piac, az kiszámíthatatlan. Inkább lenne kevesebb a felvásárlási ár, véli, de azzal minden évben lehessen kalkulálni.

"A bodza jövedelmezősége közel hasonló a szőlőéhez, ugyanakkor kevesebb a munka a növénnyel" - magyarázza Matula Árpád, a megyei földművelésügyi igazgatóság kertészeti felügyelője. A szakember, aki maga is nyolc hektáron termeszti a növényt azt mondja, hogy Bács-Kiskunban 2004-ben még négyszáz, ma már nyolcszáz hektáron nevelik az emberek a bodzát, ami egyre több helyen a szőlő helyét foglalja el. A szőlőt, - bár egyeduralkodó gyümölcs a térségben - akkor érdemes termeszteni, ha az önköltségi árat csökkentik a gazdák, mert a felvásárlási árak, - az ideitől eltekintve - igen alacsonyak.

Az árcsökkentés módja a gépi szüretelés. A hegybírók becslése szerint fele annyi árért szüretel le egy hektárt egy gép, mint a munkások. Egyre kevesebb emberre van szükség, akik jövedelme tovább csökken a környéken.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 8 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

gyulika 2010. szeptember 11. szombat, 14:26

most nem hivatkozhatnak arra .hogy minden a bodzábol van, mert meg van az igazi tulaj!!!!!

peggy 2010. szeptember 11. szombat, 13:59

CSak vigyázz a bodzádra mert az orkok elveszik és Te meg nézheted a merci füstjét, mert neked csak az marad!

mazsolka 2010. szeptember 11. szombat, 13:33

Vigyázz te magyar ember nehogy Raffaelék megverjenek mert el vetted tölük a kenyeret:D

mazsolka 2010. szeptember 11. szombat, 13:31

azt hiszem ide többet nem is lehet irni.le irtatok mindent!

nazgul 2010. szeptember 11. szombat, 02:53

Remek! Legalább a " svédeknek " lesz mire fogni a gyors meggazdagodást! Mert ugye, miért is bűnöznének, mikor itt az a jó kis bodza!

fico 2010. szeptember 10. péntek, 20:42

Egy rugóra jár az agyunk testvéreim,de ha még igaz lenne,akkor is illegális mert nem adóznak semmi után.igaz,csak a magyaroknak kell adózni és rettegni az apeh-től.

steve 2010. szeptember 10. péntek, 20:32

Na pont erre gondoltam én is.

Renegát 2010. szeptember 10. péntek, 17:36

Na akkor a "Rafaellék" luxus kocsija meglesz az idén is!

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy az elbocsátott vezetők tíz százaléka dönt úgy, hogy saját vállalkozást alapít?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »