web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: agrár, szőlő, felvásárló

2010.09.08 13:41:00 - Heol

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Egerben is jól indul a szőlőfelvásárlás

Bár a korábbi évek hihetetlenül nyomott felvásárlási árai után idén - eddig - kedvező irányú elmozdulás látszik, korántsem lehet felhőtlen az Egri Borvidék szőlőtermelőinek öröme: ezúttal az időjárás húzhatja át a számításaikat.

MTI"Nagyon sok függ attól, hogy milyen lesz az idő az elkövetkező hetekben. A sok csapadék, illetve az igen változékony időjárás kedvezett a kórokozók tenyészésének, valamint a gombabetegségeknek, de megemlíthetném a virágzáskor tapasztalt hűvös, esős időt is; egyes táblákon a fürtképződés sem indult meg. A gyenge évjárati jellemzők után most már igazán nem hiányozna a további rossz időjárás". Ekképp foglalta össze a kilátásokat Tarsoly József egri hegybíró.

Hozzátette: az átlagos évjárathoz képest most ötven-hatvan százaléknyi termés látszik, ezért fontos, hogy ami megmaradt, az jó minőséget adjon. Megjegyezte ugyanakkor, az elmúlt években megszokottakkal szemben - amikor a kedvező körülmények miatt két héttel korábban indult a szüret - a szőlő most van a "normál" érési időszakában. A hegybíró rámutatott: idén az "összeérésére" is figyelni kell, a korai és a középérésű fajtákat várhatóan együtt lehet majd szüretelni.

"Igazából a borvidéki termés mintegy felét adó késői fajtákban, az Olaszrizlingben, a Hárslevelűben, a Kékfrankosban, a Cabernet-kben és a Merlot-kban lehet a bizodalmunk, amennyiben az időjárás kegyes lesz hozzánk. Az évjárati jellemzőkről egyelőre így csak óvatosan lehet még beszélni" - tette hozzá. A hegybíró szerint - a felvásárlók hozzáállása miatt - az árak most is csak az utolsó pillanatban alakulnak ki, ugyanakkor már megjelentek az alföldi, illetve a szlovákiai és cseh kereskedők.

A korai fehérek kilója nyolcvan-száz forint körül mozog, ám - mutatott rá Tarsoly - meglehet, ez a termés a saját igényeket sem fogja fedezni.

"Olyan extrém év van mögöttünk, amilyet a gyakorló szőlőtermelők eddig nemigen tapasztalhattak meg: a csapadékos időjárás mellett egymást váltogatták a nagy melegek és a hűvös napok, miközben hónapok óta közel száz százalékos a páratartalom, ami nem a szőlőtermesztő vidékek jellemzője." Minderről már Simon József, az egri hegyközség elnöke beszélt.

Mint emlékeztetett, csak kellő gépkapacitás birtokában és drága vegyszerekkel lehetett megvédeni a szőlőt. Ez utóbbiakból hat-hét, az olcsóbbik kemikáliákból tizenkét permetezésre is szükség volt. Akik pedig játéknak vették ezt az évet, már május végén, június elején búcsút inthettek a termésüknek.

"Látunk ültetvényt, ahol egy fürt sincs, s olyat is, ahol féltermés maradt. Szerencsére azonban jobbára ép, egészséges táblákat lehet az egri határban találni. Úgy érzem, a termelők nagy része ebben az évben is erőn felül teljesített" - fűzte hozzá. Egerben már van, ahol már szedik a korai fajtákat, esetükben a mustfok tizenhét-húsz közötti értéken mozog.

A középérésűek nem iparkodnak, ugyanakkor a Pinot noir és a Merlot biztató: már most tizenhét mustfokon járnak. A hektáronként hét-tíz tonnára korlátozott Kékfrankos is nagyon jó minőséget ígér.

"A termelőknek mindenképpen készpénzes eladásban kell gondolkodniuk. Tavaly sokan veszteséggel, esetleg szerencsével "nullára" kihozva zárták az évet. Idén kevés lesz a termés, ezért rendes árának kell lennie a szőlőnek. Jelenleg például az Ottonel muskotály nyolcvan-nyolcvanöt forinton mozog, de ez is kevés, többet kellene kapni érte. Úgy vélem, a reális ár kilencven-száz forint lenne, ez pedig majd a kék szőlő árát is magával húzhatja" - vázolta a verpeléti helyzetet Czipó Szilárd, a település hegyközségének elnöke.

A szakember is megerősítette: már megjelentek a felvidéki és cseh felvásárlók, akik tisztában vannak a belföldi árakkal, holott a mainál jobb piaci pozíciókat is kiharcolhatnának maguknak az Egri Borvidék termelői. Megemlítette azt is: úgy tűnik, az alföldieket leszámítva a belföldi felvásárlók nem tudják felvenni a kesztyűt a külföldiekkel, többen is csak az állandó, szerződött partnereikre támaszkodnak.

"Ezt a helyzetet az eddigi elhibázott árpolitika hozta magával: a borászatok egymás alá ígérve akarnak a kereskedelmi láncokba bekerülni, így most nincs pénzük a felvásárlásra. Nem gondolkodnak hosszú távon" - jelentette ki Czipó Szilárd.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a női tulajdonú cégek a megrendelések csak elenyésző százalékát kapják?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »