web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: agrár, export, éti csiga

2010.04.16 10:31:00 - Hegedűs Bence

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Magyar csigát esznek a franciák

Lassan egy hónapja tart az éti csiga gyűjtés szezonja. A természetvédelmi hatóság emberei folyamatosan vigyázzák a védett területeket, ott ugyanis tilos a gyűjtés. Egy kiló csiga átvételi ára száz forint körül mozog, felük élve hagyja el az országot.

Április elsejével elkezdődött az éti csiga gyűjtési szezonja. Az esős időjárás kedvez a gyűjtőknek, így valószínű a szezon vége előtt - június tizenötig - eléri az engedélyezett kétezer tonnát a begyűjtött mennyiség. "A kvótát 1993-ban határozta meg és foglalta törvénybe a környezetvédelmi tárca, mert a nyolcvanas évek végén volt, hogy hétezer tonna csiga is elhagyta az országot. Nem szerettük volna, ha Magyarország is azok közé az európai országok közé tartozna, ahol a korlátlan gyűjtés miatt eltűnt az állat" - mondja lapunknak dr. Pacs István, az Éticsiga Terméktanács (ÉTT) elnöke, aki maga is részt vett az önszabályozás bevezetésében.

Hazánk volt az egyetlen európai ország, aki ily módon szabályozta ezt a tevékenységet a kilencvenes évek elején. Éti csigát magyar állampolgárok alanyi jogon gyűjthetnek azokon a területeken, ahol megengedett. Természetvédelmi területeken, magánterületen, és bizonyos erdőgazdaságok területén tilos a gyűjtés, és a három centiméter házátmérőnél kisebb csigákat sem szabad felszedni. A begyűjtött állatokat a legközelebbi átvevőtelepre kell szállítani, ahol minőségtől függően, kilónként fizetnek érte. Az átvételi ár tavaly nyolcvan-százhúsz forint között mozgott.

-
Száz forint körül mozog az éti csiga kilónkénti átvételi ára

A felvásárló helyek koordinációját az ÉTT tagjai végzik; a felvásárlók hetente összesítik az átvett csigamennyiséget, amit az ÉTT-nek továbbítanak. Az adatokat összegzés után a terméktanács továbbküldi a minisztériumnak. A minisztérium a felvásárlóknak kiadott gyűjtési engedélyek alapján ellenőrzéseket végez, hogy valóban a jelentett mennyiséget gyűjtötték-e az egyes felvásárlók. Ugyanis az ÉTT tagjai között osztják fel a kétezer tonnás kvótát; ha begyűjtött mennyiség eléri a meghatározott kvótát, az átvételt be kell fejezni.

A begyűjtött csigák számára nincs menekvés: ládákba kerülnek, a ládákat pedig száraz, hűvös helyre teszik, hogy száradjon a házuk, veszítsenek nedvességtartalmukból, illetve, hogy tápcsatornájuk kiürüljön. "Az exportminőséget a teljesen száraz házú, üres béltartalmú és házába visszahúzódott csiga jelenti" - tájékoztat az elnök. Elmondja, hogy a begyűjtött csigák közel fele élve hagyja el az országot - Görögországba, a délszláv államokba, vagy Törökországba exportálják, a maradék pedig a két hazai csigafeldolgozóban végzi. "A piac dönti el, hogy épp az élő vagy a feldolgozott csigára van nagyobb kereslet."

Itthon egyikre sincs, mert a magyar étkezési kultúrában nem szerepel a csiga. "Ettől függetlenül kurrens éttermeknél választékbővítés címen, az étlapon különböző formákban több helyen jelen van." Kérdésünkre, hogy a magyarországi csigák kapnak-e faj-helyreállítási feladatot azokban az országokban, ahol a gyűjtés miatt eltűnt azt válaszolta: ilyen irányú kezdeményezés még nem volt, minden puhatestű fazékban végzi.

Az éti csiga védett állat, eszmei értéke házanként kétezer forint, gyűjtése csak a törvényben meghatározott időpontban legális. Dr. Pacs István tájékoztatása szerint a kétezer tonnás mennyiség exportálását meg sem érzi a hazai csigapopuláció. "A gyűjtők a csigák élőhelyének csupán öt-hat százalékán dolgozhatnak és csak ott, ahol tömegesen előfordul."

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 3 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Miklós75 2011. június 07. kedd, 20:11

Veteményesemet megtámadták, de mivel 100Ft egy ilyen francia ínyenc cikkért röhelyes összeg, így megy a szomszédba hátha lerágják a 1,5 méteres gazt. Azért arra kíváncsi volnék mennyiért adják el a begyüjtő helyek, 1500-2000Ft/kg? :)

koncsek Mihályné 2011. május 01. vasárnap, 09:56

Káposztásmegyeren szednék csigát,hol tudnám leadni?

Balázs Lénárd 2011. április 16. szombat, 17:25

szeretném én azt meg tudni ki nekek lehet eladini ha gyüjtenék én is csigát gödöllön emailben értesitenének köszönöm elöre is (balazslenard007@gmail.com)

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy az MFB Rt. lehet a vállalkozások bankja?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »