web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: magyar gazdaság, jövedelem, statisztika, KSH

2010.03.19 11:14:00 - KSH

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Nőtt az átlagkereset Magyarországon

A legalább ötfős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2010 első hónapjában hat és fél százalékkal, a nettó átlagkeresetek 12,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH friss jelentése szerint a reálkereset (a fogyasztóiár-index 6,4 százalékos növekedése mellett) döntően a személyi jövedelemadó szabályok változásának, valamint a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak idei első eseti kereset-kiegészítésének köszönhetően 6,1 százalékkal emelkedett, az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a versenyszférában 3,8 százalékkal, a költségvetési szférában 10,9 százalékkal nőtt a reálkereset. Az alkalmazásban állók létszáma 2010. januárjában átlagosan kétmillió-hatszáztizenegyezer volt.
2010. januárjában a költségvetési szférában hétszázharmincnégyezren, a versenyszférában közel egymillió-hétszáznyolcvankétezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának három százalékos csökkenését jelentette. A költségvetési szférában döntően a közfoglalkoztatás bővülése miatt 3,8 százalékkal nőtt a létszám - e nélkül 0,6 százalékos a csökkenés. A versenyszférában 6,1 százalékos létszámcsökkenés következett be.

Vnegyed - Tóth Sándor Péter
A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan bruttó 197200 forintot keresnek

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 206900 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 197200 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 233900 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 6,5 százalékkal haladták meg az előző évit. Ezen belül a versenyszférában 5,2 százalékkal, a költségvetés területén pedig 8,9 százalékkal növekedtek az átlagkeresetek, az előző év azonos időszakához képest. A versenyszféra átlagát meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek a kereskedelem, gépjárműjavítás (6,9%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (5,9%) nemzetgazdasági ágakban.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 135200 forint - ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 97500, a szellemi foglalkozásúaké pedig 173200 forint - volt. A nettó kereset így átlagosan 12,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A versenyszférában 10,4, a költségvetési szervezeteknél pedig 18,0 százalékos növekedés jelentkezett. A 216 300 forintos, nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 5,4 százalékkal haladta meg az előző év januárit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,3 százaléknak felelt meg - derül ki a KSH jelentéséből.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 4 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Fai Miklos 2012. március 11. vasárnap, 17:29

Szerintem az atlagot ugy szamitjak ki, hogy 85 szazalek szegeny,a maradek 15 meg gazdag! Akik pedig ilyen helyzetbe hoznak minket, a 15 szazalekban vannak benne. Mashogy nem tudom elkepzelni! En vajdasagban elek es itt az atlagfizetes a "15 szazalek" szerint 250 euro, de az igazsag nem ez! Ismerek csomo embert aki 120 euroert dolgozik teljes munkaidoben es nagyon sokan vannak igy!.. Ez mire eleg? Kenyerre,tejre es kesz!

danyi zsolt 2011. december 27. kedd, 13:54

ki a rák számolta ki hogy haljon szörnyet

István 2011. május 03. kedd, 07:31

Nettó 200 alati keresetből csak nyomorogni lehet. Azt mondják elvesztenénk a "versenyképességünket", ha felemelnék a bérminimumot mondjuk az EU-s átlag felére. Én nem szeretnék versenyképes lenni, csak kifizetni a számláimat. Tudom, ez ennél bonyolultabb, de nem hiszem, hogy mondjuk a svédek attól kevésbbé versenyképesek, mert havi 4-5 ezer eurót megkeresnek.

Linda 2010. október 13. szerda, 13:46

Átlagok! Szeretem ezeket a számokat. Sosem a valóságot tükrözik. Én a közszférában dolgoztam, ahol középfokú végzettséggel felsőfokú munkát végeztem, és kaptam érte havi nettó 70.000 Ft-ot (adójóváírással együtt). Se pótlék, se túlóra, se semmi. Hol van ez az átlagtól? Ja, igen, ott vannak a havi több milliót keresők is! Ők is beleszámítanak. De vajon ez a lakosság hány százalékát jelenti?! Nem szabadna őket belevenni! Mert bizony a környezetemben a tényleges átlagjövedelem az, amivel én is rendelkeztem. Továbbá a szépen hangzó százalékos emelkedésekről. Az én bérem a tavalyi évről az ideire nettó 400 Ft-tal nőtt, ami közel 1%-ot jelent. Ennyivel növelték a minimálbért. És a kategóriám szerint további 12 évig nem járt volna bér növekedés - illetve járt volna, csak ez már kiegészített jövedelem volt, és minden növekedés esetén is ki kellett volna még egészíteni ennyire, hogy egyáltalán a minimálbért elérje... De sebaj, azóta már vállalkozónál vagyok, fizikai munkát végzek, és érezhetően jobb a fizetésem. (Bár családtervezésen sajnos még ebből sem tudok gondolkodni. :( ) Ezen el lehet ott 'fent' gondolkodni...

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a jövő év elejétől 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie annak a személynek, akinek a bejelentett bérjövedelme nem éri el a minimálbér négyszeresét és van egyéb jövedelme is?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »