web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Munkaügy

Címkék: szakképzés, ösztöndíj, program

2010.01.28 12:21:00 - MTI

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Pénz a hiányszakmát tanulóknak

A hiányszakmákban tanuló hallgatók számára szakiskolai ösztöndíj-programot indít a kormány február elsején. A program célja, szakmát adni a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyerekeinek kezébe. 2,1 milliárd forintot költenek el.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: az első szakaszban, februártól nyár végéig egységesen, minden tanuló, akinek tanulmányi átlaga meghaladja a 2,5-öt, tízezer forint támogatást kaphat, ha hiányszakmában tanul. A következő tanévtől kezdve, ami ősszel indul, a támogatás a tanulmányi eredmény alapján differenciálódik. Jó, vagy jeles rendű tanuló esetén az ösztöndíj a huszonöt-harmincezer forintot is elérheti - mondta az államtitkár.
MTI
Minden régióban hiányszakma a hegesztőké

A szakállamtitkár szavai szerint a program célja vonzóvá tenni a szakmunkás életpályát, visszaállítani a képzés presztízsét. Cél az is, hogy a hiányszakmák felé tereljék a fiatalokat, ösztönözzék a képzésbe való belépést, ezáltal a munkaerőpiac valós szakmunkás-igénye szerint alakítva azt. Ösztöndíjat a szakiskolák nappali tagozatán hiányszakmát, a gazdaság által igényelt szakmát tanuló hallgatók igényelhetnek.

A hiányszakmákat a regionális fejlesztési képzési bizottságok jelölik ki, régiónként, minden évben összesen tíz szakmát. Becslés szerint a hiányszakmát tanulók száma meghaladja a 17.100-et. Arra számítanak, hogy tizenhárom-tizenöt ezren lesznek jogosultak a támogatásra. A kőműves, gépi forgácsoló, hegesztő, ács-állványozó szakmák az ország minden régiójában hiányszakmának számítanak.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 1 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Ronald01 2010. február 01. hétfő, 20:13

Nekem teccik az ötlet csak kíváncsi leszek mennyit kell utána adózni. Az nemteccik benne hogy most találják ki amikor most végzek a géplakatos szakmával. De sebaj a semmitől jobb ezis.

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a reklámhirdetések alkalmazása igen egyszerű eszköze a látogatásnövelésnek?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »