web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Ügyfélkapcsolatok

Címkék: vállalkozás, törvény, szabály

2010.01.21 18:01:00 - Tamási Júlia

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Idén január elsejétől az egyéni vállalkozók kérhetik tevékenységük szüneteltetését. Mik ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók?

A szünetelés lehetőségét biztosító, 2009. évi CXV törvény alapján a szünet ideje alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet és új kötelezettséget sem vállalhat. Az egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni.

Időtartama

Az egyéni vállalkozói tevékenység határozott vagy határozatlan időtartamra egyaránt szüneteltethető. Ügyeljünk azonban arra, hogy a szünetelés legrövidebb időtartama egy hónap, a leghosszabb pedig öt év lehet.

Bejelentés

Ha még nem rendelkezünk ügyfélkapu regisztrációval, úgy célszerű ezt minél előbb személyesen megigényelnünk, valamelyik okmányirodában. Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelését ugyanis már csak kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül lehet bejelenteni, egy erre rendszeresített elektronikus nyomtatványon. A szünetelés bejelentéséhez szükséges elektronikus nyomtatványt az APEH honlapjáról (http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_install.html) letölthető, Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ÁNYK) segítségével tudjuk kitölteni. Az illetékes okmányirodához kapcsolódó nyomtatványt pedig a www.nyilvantarto.hu oldalról tudjuk lementeni számítógépünkre.

A bejelentés alapján a szünetelés tényét hivatalból bejegyzik az egyéni vállalkozók nyilvántartásába, az adóhatóság és a Központi Statisztikai Hivatal egyidejű értesítése mellett. A szüneteltetés további feltételeként az egyéni vállalkozói igazolványt személyesen vagy postai úton le kell adni az okmányirodában.

Szüneteltetés következményei

A legfontosabb tudnivaló, hogy a szüneteltetés időtartama alatt a társadalombiztosítási biztosítotti jogviszony szünetel.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (1995. évi CXVII. törvény) pedig az alábbi rendelkezéseket tartalmazza erre az esetre:

57. § (1) Az egyéni vállalkozónak a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével kell az adókötelezettségeit teljesítenie, ha a jogállását szabályozó külön törvény szerint az egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti.
(2) Az egyéni vállalkozó magánszemély - a tevékenysége szünetelésének bejelentése alapján - egyéni vállalkozói tevékenységre vonatkozó adóbevallásra nem kötelezett, ha e tevékenységét az adóév minden napján szüneteltette (ideértve azt is, hogy a szünetelés bejelentését megelőzően vállalt kötelezettség alapján sem folytat egyéni vállalkozói tevékenységet), azonban e rendelkezéstől függetlenül a szünetelés időszakában is be kell vallania az adóévben
a) kisvállalkozói kedvezménnyel,
b) fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel,
c) foglalkoztatási kedvezménnyel,
d) nyilvántartott adókülönbözettel,
e) kisvállalkozások adókedvezményével
kapcsolatban keletkezett adófizetési kötelezettségét.
(3) Az egyéni vállalkozó, ha az adóév utolsó napján a tevékenységét szünetelteti, bevallásában kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék, foglalkoztatási kedvezmény címen jövedelmét nem csökkentheti, nem tüntethet fel nyilvántartott adókülönbözetet, nem érvényesítheti a kisvállalkozások adókedvezményét.
(4) Az egyéni vállalkozó
a) szünetelés időszakában költséget (ideértve az értékcsökkenési leírást is) - az (5) bekezdésben említett kivétellel - nem számolhat el;
b) a szünetelést - a jogállását szabályozó külön törvény szerint történő bejelentéssel egyidejűleg - az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel pénzforgalmi bankszámlát vezető hitelintézet(ek)nek is bejelenti, azzal, hogy a bejelentés elmulasztásának minden adójogi következménye a magánszemélyt terheli.
(5) A szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel a szünetelés megkezdésének adóévéről szóló adóbevallás benyújtásáig
a) befolyt ellenérték (bevétel) a szünetelés megkezdése adóévében megszerzett vállalkozói bevételnek,
b) igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdése adóévében elszámolható vállalkozói költségnek
minősül, amelyet az egyéni vállalkozó a szünetelés megkezdése évéről szóló adóbevallásában vesz figyelembe. A szünetelés megkezdése adóévéről szóló adóbevallás benyújtását követően az előzőekben nem említett befolyó bevételre, illetve felmerült kiadásra minden olyan adóévben, amelyben a tevékenység az adóév minden napján szünetelt, az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Vállalkozás folytatása

A szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenység bármikor folytatható. Ezt azonban szintén be kell jelenteni, az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapon. A bejelentésben nyilatkoznunk kell arról, hogy továbbra is megfelelünk az egyéni vállalkozói tevékenység folytatására előírt feltételeknek.

dr. Tamási Júlia,
ügyvéd

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 24 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Juhász Józsefné 2015. június 01. hétfő, 20:21

Segítséget szeretnék kérni... Három évig szüneteltettem a vállalkozásomat - gyesen voltam - most szeretném újra indítani, de sajnos anyagilag nem igazán állok jól... Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben van-e lehetőségem bármilyen támogatást kérni, s ha igen,hol? Nagyon-nagyon köszönöm a segítséget!

Sutus István 2014. január 23. csütörtök, 21:47

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy ,egyéni vállalkozó vagyok meg szüneteltetem a vállalkozást és hitelt szeretnék fel venni a folytatáshoz ,de mivel csak 9 hónapot üzemelt elméletileg nem jár rá mert csak 1 évtől adnak . Kaphatok erre hitelt ? És a szüneteltetés bele számít az üzemeltetési időbe (mivel nem megszüntetve hanem szüneteltetve van )? Válaszotokat előre is köszönöm .

Szénási 2013. február 25. hétfő, 16:39

Heti 36 órás munkaviszony melletti evás egyéni vállalkozó átjelentkezne év közben KATA alá. Tudtommal ÁFA fizetésére kötelezett lenne. Megoldás lehet-e, ha visszaadja a vállalkozói igazolványát, majd pár hét múlva, mint kezdő egyéni vállalkozó új, alanyi mentes, KATA-s vállalkozást indít? Köszönöm!

Mészáros József 2013. január 22. kedd, 13:09

Szüneteltetem a vállalkozásom, nincs semilyen tartozásom,akkor mit és mennyt kell fizeni? pl kamarai adó? Köszönöm a választ!

Nagy Péter 2012. június 13. szerda, 11:08

Mit jelent itt egészen pontosan az egy hónap kitétel? Pl. április 13-án beadott szüneteltetési kérelem esetén mikor lehet legkorábban kérni a szüneteltetés megszüntetését? Május 13-án vagy 14-én? Mi történik akkor, ha május 14-én számlát bocsájtok ki?

Gallainé 2012. március 14. szerda, 11:37

Köszönöm a hasznos információt

Szabó Andrásné 2012. február 29. szerda, 11:41

Egyéni vállalkozó vagyok, nincs semmi tartozásom. Ha szüneteltetem az ipart, akkor mit és mennyit kell fizetni? Milyen kötelezettségeim vannak? Köszönöm a választ. :)

Kerekes József 2011. október 19. szerda, 08:25

Sziasztok! Ha szüneteltetem a vállakozásomat akkor is fizetnem kell magam után a járulékokat?

Szabóné Kovács Erzsébet 2011. február 10. csütörtök, 12:08

Tud valaki nekem segíteni. Nyugdíjas 64 éves vagyok és most csak úgy tudok tovább dolgozni, ha egyéni vállalkozóit kiváltom. Átalányadózást tudom választani, mivel a jövedelem a 15 milliót nem éri el. Kérdésem ténylegesen mi a fizetendő adóelőlegem adó alapja( amit negyedévente kell bevallanom és megfizetnem) és a fizetendő járadékok 5100.- Ft és a 10 % -nak mi a járadék alapj ?

Péter Endre 2010. november 14. vasárnap, 11:06

Sziasztok tud nekem valaki segíteni abba át vinném az egyéni vállalkozásomat külföldre mi a teemdő hol kell kezdeni az egésszet? Ha tud valaki valamilyen infót kérem irja meg.

Lakatos Zsolt 2010. október 01. péntek, 14:28

egy éve szünetel a KFT.-m és azt mondták nekem hogy nem pályázhatok mert nem volt bevételem.Ez igaz? Kérem segitsen aki tud ebben az ügyben.

Gabona Ferencz 2010. augusztus 24. kedd, 14:39

Sziasztok!Tudna nekem vakaki sgíteni,hogy Kft-t lehet e szüneteltetni?És ha igen milyen formában?Köszi

péter endre 2010. július 07. szerda, 18:20

énis most akarom szüneteltetni a vállalkozásomat mi a teendő kaphatok_e segélyt? Ha valaki ebben informált irja meg ide köszi

Toth Sándor 2010. április 16. péntek, 07:37

Nekem is azt mondták a Közpotban,hogy a vállalkozás szüneteltetése alatt kapok támogatást.

Nagy Léna 2010. április 12. hétfő, 11:47

Én is a vállalkozásukat szüneteltetők sorába léptem, mert a főállásom megszűnt és a másodállásos vállalkozásomat nem tudom főállásúvá kérni,mert nincs bevételem, hogy a kötelező havi fizetnivalókat kitermeljem. Mielőtt a munkaügyi központba mentem, 2x is telefonáltam oda, hogy mi a teendőm,, ha segélyt szeretnék kérni. Azt mondták mindkét alkalommal, hogy lehetséges a szüneteltetés, csak az önkormányzattól kell igazolást vinnem, hogy a vállalkozásom szünetel. Ezt el is intéztem, de mire (ápr. 6-án) a munkaügyi központba értem, közölték, hogy vagy megszüntetem a vállalkozásomat vagy nem kapok segélyt, más lehetőség nincs. Kérdezném: lehet-e bármilyen törvénymódosítást a választások előtt 11 nappal hozni, ráadásul úgy, hogy sehonnét erről előzetesen nem kapunk semmiféle információt, semmiféle türelmi idő nincs, hogy az ember ennek ismeretében dönthessen és intézkedhessen? Én szeretnék dolgozni (pedagógus vagyok), de erre jó eséllyel ősztől lesz csak lehetőségem. Fel kell, hogy mondjam az EVÁ-s másodállásos vállalkozásomat azért, hogy pár hónapra jogosult lehessek a segélyre? És ha utána újra indítok egy vállalkozást, csak 4 év múlva léphetek vissza EVÁ-ba! Ki hozta hirtelen ezt a módosítást, honnan, kitől lehet efelől érdeklődni? A munkaügyi központban kérdésemre azt mondták, hogy a foglalkoztatói törvény 58.§. 5. bek. e pontjában olvashatok erről. De ebben csak az szerepel, hogy "kereső tevékenység...minden olyan munkavégzés, amelyért díjazás jár, továbbá aki vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik:" Ez a mondat van ápr. 1-től a törvényben? Vagy ha ez korábbi, akkor márc. 31-ig miért fogadhatta el a munkaügyi központ azt, ha valaki csak szünetelteti? Az sem egyértelmű, hogy "váll. igazolvánnyal renelkezik", ui. én pl. nem rendelkezem, mert a szüneteltetéskor az önkormányzatnál le kellett adnom. És persze kereső tevékenységet sem folytatok. Megköszönném, ha tudnának segítséget nyújtani ebben a káoszban.

SZABÓNÉ OLÁH ANNAMÁRIA 2010. április 11. vasárnap, 15:33

Szeretném megtudni, ha szüneteltetem a vállalkozást, kaphatok e munkanélküli segélyt a szüneteltetés idejére?

Király László 2010. április 07. szerda, 11:13

Vállalkozó nem lehet álláskereső? Szabadúszó újságíró vagyok. Leépítés miatt kénytelen voltam idén januártól szüneteltetni az egyéni vállalkozást. Álláskeresési járadékot kértem, amit március 4-től meg is állapítottak. Ma azonban behívtak a Munkaügyi Központba. Nyilatkoznom kellett volna: vagy lemondok az ellátásról, vagy megszüntetem a vállalkozást. Hétfőig, gondolkodási időt kértem. Nem értem! Januártól ugye, szüneteltethető a vállalkozás. Kereső tevékenységet nem folytatok. Ennek ellenére álláskereső nem lehetek, csak ha felszámolom a vállalkozást, annak minden következményével, és súlyos anyagi vonzataival. Mit tegyek?

Király László 2010. április 06. kedd, 14:42

Szünetel a vállalkozásom (sajtóügynöki tevékenység). Behívtak a Munkaügyi Központba, hogy nyilatkozzam: megyszüntetem a vállalkozást, vagy lemondok a támopgatásról. Nem értem! Mi változott 2010. április 1-től? Holnap kellene nyilatkoznom.

legyenvalami 2010. március 15. hétfő, 20:55

Újraindításnál nem kell végigjárni a kiváltással járó procedúrát, de ami procedúrát jelent az újraindítás, inkább újra kiváltanám. :D Sok helyen írnak az újraindítás e-nyomtatványáról, de sehol nem találom. Se kek-kh, se apeh, se ügyfélkapu, sehol. :D Erkölcsi nem kell, és az igazolványt már nem kapod vissza, mert ha leadtad, akkor azt már megsemmisítették, és 2010.jan.1.-től már nem is kell.

BAKOS CSILLA 2010. február 26. péntek, 19:02

Gyed alatt szüneteltetem a vállalkozást, akkor a társadalombiztosítás jogviszonya is szünetel?

KILITI MÓNIKA 2010. február 23. kedd, 13:40

Ha le kell adni a váll.igazolványt, akkor az újraindulásnál ismét végig kell járni a kiváltással járó procedúrát? (erkölcsi, illeték stb.)

psziu 2010. február 15. hétfő, 14:07

Ami kimaradt-bocs Nem értem a szüneteltetés alatt a vállalkozói költség elszámolásának logikáját. A vállalkozás újraindítása ugyanis jelentős költségigénnyel pl. szervezési, képzési, fenntartási, korszerűsítési költséggel jár. Ha egy kezdő elszámolhat az indítás előtt felmerült költségeket, akkor a szüneteltető, és újrakezdő vállalkozó miért nem?

psziu 2010. február 15. hétfő, 14:00

Vállalkozás szüneteltetés Kénytelen voltam szüneteltetni a vállalkozásomat, mert képtelen vagyok kiegészítő tevékenységet végzőként bevállalni a szakmámban helyi szinten főállásban megszerezhető átlagjövedelmet adóalapnak. Azért is, mert a fogalom tisztázatlan. Azért is, mert önkormányzatok vállalkozójaként lefaragandó költségként jelenik meg az oktatási vállalkozói munkadíjam, egy kategóriában a gázszámlával. Még akkor is, ha relatíve olcsóbb lenne, mint egy főállású alkalmazott bére. És mert önkormányzati partnereimet is agyonverték pénzügyileg, képtelen vagyok megbízást és bevételt tervezni előre... Ami a szüneteltetést illeti, először azon akadtam fenn, hogy miért kötelező nekem elektronikusan nyugdíjasként, mikor az adóbevallásom se kötelező elektronikusan? De jó, van ügyfélkapum...Szóban azt közölték velem, hogy a szüneteltetés a beadás napjától kelt. A gép viszont beintett: igazolta a beérkezést, de mivel egy héttel később olvasták, ezért egy héttel későbbi dátumra javították. Kérdés, hogy ennek a költsége (pl. az elvárt arányos adóalap megnövekedése), miért engem terhel vállalkozóként? És ha már hozzászóltam: ki volt az az állat, aki azt hiszi, hogy a helyi iparűzési adó bevezetett ügyintézése egyszerűbb? És miért nem fizetik vissza, többletbefizetés van? Lassan húsz éve vagyok kisvállalkozó, de rémálommá kezd válni az egész adórendszer, mert se követni, se megfelelni, se vállalkozni lassan nem érdemes.

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a kiadások 20-30 százalékkal is mérsékelhetőek, amennyiben a vállalkozó megfelelő időgazdálkodást folytat?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »