web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Munkaügy

Címkék: szakképzés, hiányszakma

2010.01.19 08:31:00 - MTI

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Ösztöndíj hiányszakmát tanulóknak

Februártól tízezer forintos tanulmányi ösztöndíjat kap havonta az a több mint ezerkilencszáz szakiskolai diák, aki a hiányszakmák valamelyikét tanulja Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében.

A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság titkárának tájékoztatása szerint a bizottság a munkaügyi központ felmérése alapján határozta meg azt a tíz szakképesítést, amelyre a régió gazdasága igényt tart. Eszerint a szerkezetlakatos, ács-állványozó, szerszámkészítő, gépi forgácsoló, szakács, szabó, szociális gondozó, továbbá a hegesztő és kőműves szakmát tanulók részesülnek ösztöndíjban. Ugyancsak hiányszakma a régióban az agrárgazdasági és az e körbe tartozó erdészeti, kertészeti és mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító szakma, így az ezt tanuló diákok is ösztöndíjat kapnak.

MTI
Összesen harmincezer forintot is kaphatnak havonta

A tanulmányi ösztöndíj mértéke az első félévben egységesen tízezer forint, a későbbiekben tanulmányi eredménytől függően akár harmincezer forint is lehet havonta. Az ösztöndíj forrása a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprésze, a pénzt az oktatási intézmény folyósítja. Az érintett diákoknak bankszámlát kell nyitniuk, az ösztöndíjat oda utalják - mondta a titkár.

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíj bevezetésétől azt várják, hogy fokozza a hiányszakmák iránti érdeklődést a továbbtanulás előtt álló nyolcadik osztályosok körében. A szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról tavaly december 29-én született kormányrendelet. Az Oktatási Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága mellett működő Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság szavazta meg azt a tíz szakmát, amelyben a nappali tagozaton tanuló szakiskolások jövedelmi helyzettől függetlenül ösztöndíjat kapnak.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 9 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

szilárd 2012. június 07. csütörtök, 17:07

Megtehetik azt hogy majdnem késik 1 hónapot az ösztön díjunk január.1. óta. Nem tudunk mire alapozni,hogy mikor lessz a kezünkben.Mert nem hiszem hogy önök vagy mások örülnének ha nem tudnák mikor lessz a fizetésük a kezükben. Attól hogy diákok vagyumk még lehetnek fontos költségeink amire fordítanánk a pénzt.A beosztását is megtanulhatnánk mire valójában kikerülünk a való világba ,de így nehéz. Köszöntem.

MOLNÁR IRISZ 2011. szeptember 13. kedd, 11:11

igen nagyon jó dolog a ösztöndíj csak az a baj hogy a kis fiam . Pétervásárán tanul a első fél évben meg is kapta a ösztöndíját ...de a második félévben egy forintot se kapott és nem tudunk rola hogy kapa-e vagy 2011 02-óta nem kapott semmit ez van és sajna nem tudom azt se hogy hol lehetne érdeklődni.............ennyi a ösztöndíj-ró

MOLNÁR IRISZ 2011. szeptember 13. kedd, 11:11

igen nagyon jó dolog a ösztöndíj csak az a baj hogy a kis fiam . Pétervásárán tanul a első fél évben meg is kapta a ösztöndíját ...de a második félévben egy forintot se kapott és nem tudunk rola hogy kapa-e vagy 2011 02-óta nem kapott semmit ez van és sajna nem tudom azt se hogy hol lehetne érdeklődni.............ennyi a ösztöndíj-ró

Palásti Attila 2011. május 31. kedd, 21:05

Nagyon jó ez az ösztöndíj, csak már több mint 2 hónapja kaptam utoljára, és mikor érdeklődtünk az önkormányzatnál el is zavartak minket, sőt még az iskolánkhoz is beszóltak, hogy állítsák le a diákokat, ne érdeklődjenek az ösztöndíj felől....szóval csak gratulálni tudok érte...

K0r!$z_$pEEĐsTE3r 2010. augusztus 24. kedd, 16:41

szerintem ez nagyon jó ötlet és sok sikert kivánok mindenkinek az ösztöndij minél nagyobb öszzegü kiharcolásnak

Suba Lajos 2010. február 09. kedd, 13:46

Jó gondolat és kezdeményezés, felháborító rendelet! Elég a 2,51-es tanulmányi eredmény (Lehet bukás is szakmai tantárgyból, mert az ellenőrző könyvbe beírt jegyek átlagát kell számolni!). Lehet 10 igazolatlan órája is a XXI. századi szakmunkás jelöltnek. Ráadásul még nyáron is kapja az ösztöndíjat, mert augusztusban javíthat. A rendelet jóváhagyói még nem voltak szakiskolai órákon? Erre van pénz? Az iskoláknak az átualásokkal jelentősen megnövekedik a banki kiadásuk, erre a rendelet nem biztosítja a fedezetet, köszönjük. Ezt is minden intézmény kigazdálkodja, honnan? Nagy a baj a szakképzésben, okozzunk még nagyobb feszültséget. Hihetetlen, hogy félév után kell ezt és azonnal megcsinálni. Természetesen az iskolák megoldják, mint mindent ameddig lesznek tanárok.

Sipos Anikó 2010. február 04. csütörtök, 14:09

Budapesten esély van-e valamelyik iskolában burkoló szakképesítésre az ösztöndíjas program keretében, és mind ezt másog szakma ként lehet-e végezni?

Kata 2010. január 21. csütörtök, 10:36

Kedves Tünde! Az alábbi linken olvasható cikk alapján igen (természetesen csak akkor, ha az adott régióban a szakács szakmát is hiányszakmának ítélte a Regionális Képzési Bizottság) de talán a területi kereskedelmi és iparkamaránál lehetne erről érdeklődni. http://vasnepe.hu/cimlapon/20100119_hianyszakmak_osztondij

Tállainé Kapitány Tünde 2010. január 20. szerda, 20:53

Én csak azt szeretném megtudni,hogy az ösztöndíj azoknak is jár majd akik már tanulják a szakmát,vagy csak akik most kezdtek?Az én lányom jövöre végez szakácsként és bizony neki is jól jönne ez a tanulmányi ösztöndij.Hol lehet ezt megérdeklődni?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy az MFB Rt. lehet a vállalkozások bankja?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »