web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: kkv, mester, szakma

2009.11.02 21:01:00 - Hegedűs Bence

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Citerakészítő Velencén

Gáts Tibor évente közel száz citerát készít, egy hónap alatt átlagosan hattal készül el. Az első, kezei alól kikerülő citerákat a frankfurti hangszerkiállításon árulták a párt illetékesei, így eleinte több hangszert adott el külföldön, mint idehaza.

1973-óta készít népi hangszereket Gáts Tibor, akinek velencei hangszerműhelyéből elsősorban különféle citerák és ütőgardonok kerülnek ki. A mester nem járt hangszerkészítő iskolába, a fogásokat régi mesterektől leste el, autodidakta módon képezve magát. A Népi Iparművész címet 1979-ben, a Népművészet Mestere kitüntető címet pedig 1993-ban nyerte el. Hangszereivel évek óta sikeresen szerepel hazai és külföldi kiállításokon, számos díjat kapott.

"Most, csak úgy kerülhet a határon túlra egy-egy hangszer, ha egy kiállításon megtetszik valakinek és megveszi." Citeráit ugyanis elsősorban hazai zeneiskolák, hagyományőrzők, népművészek, népi zenekarok vásárolják. Az elmúlt pár esztendőben több önkormányzat is uniós pályázati forrásból szerzett be hangszereket intézményei számára. "Egyre több citerát adok el a neten keresztül is" - teszi hozzá Gáts Tibor. Kérdésünkre, hogy nem lutri-e az internetes hangszervásárlás, azt feleli: vevői általában már ismerik a Gáts-féle hangszereket.

mti
Nincs komoly árkülönbség tanuló példány és professzionális hangszer között


A hazai hangszerkészítőket a Magyar Hangmíves Céh - korábbi nevén Hangszerkészítők Szövetsége - fogja össze. Szerényi Béla, maga is ezüstkoszorús hangszerkészítő mester, a szövetség elnöke elmondta: Magyarországon magas színvonalú a mesterhangszer készítés, csak kevesen tudnak róla. "Még egy előadóművész is sokkal több információt kap külföldi hangszerkészítőkről, mint a hazaiakról." Azt, hogy hány citerakészítő munkálkodik jelenleg itthon, az amatőr hangszerkészítők nagy száma miatt nem tudta megmondani, de úgy vélte, professzionális szinten nyolc-tíz mester dolgozhat.

Mivel a citera nem drága hangszer, nincsen komoly árkülönbség tanuló példány és professzionális hangszer között. A Gáts-féle citerák ára harmincezer forinttól kezdődik és a legszebb darab ára sem több, mint nyolcvanezer forint. "A munkához képest olcsó, nincs is rajta nagy hasznom" - mondja Gáts.

Bár a hazai mesterhangszerek ára a világ mesterhangszereinek töredéke, a kereslet mégis csekély. Kevesen tudják például, hogy Pécsett működik Európa egyik legnagyobb orgonaépítő manufaktúrája, sőt pár éve ők építették fel a kontinens legnagyobb koncertorgonáját, a Művészetek Palotájában. Csalódnia kellett azonban annak, aki az utóbbi néhány évben a hangszereladási adatok emelkedésére számított. Bár a Nemzeti Alaptantervben szerepel a gyermekek alapfokú népzenei- és néptánc képzése, a legtöbb helyen ezt megkerülik és más tantárgyat oktatnak helyette.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. fejlesztési tőkebefektetései után a Budapesti bankközi hitelkamatláb felett legfeljebb 1,5 százalékos felárral számol?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »