web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: APEH, adó, internet

2009.10.08 15:31:00 - dr. Farkas Katalin

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Online lekérdezhető APEH-hátralék

A lejárt adótartozások elkerülése érdekében november közepéig lehet megfizetni a késedelmi pótlékot az APEH-nek. Az elektronikus bevallást készítő vállalkozások idén már nem kapnak sem folyószámla kivonatot, sem pótlékértesítőt. Cserében lehetővé tették számukra a hátralékok online lekérdezhetőségét.

Papír alapú folyószámla kivonatot csak az kap, aki adóbevallását is hagyományos módon, papír alapú nyomtatványon teljesítette, feltéve, ha folyószámla-egyenlege (az előírt és a ténylegesen teljesített befizetés különbsége) meghaladja az ezer forintot. Ha az egyenleg rendben van, csak akkor érkezik levél, ha egy korábbi tartozás miatt kell 2008-ra nézve késedelmi pótlékot fizetni.

MTI Az APEH idéntől kezdve már sem folyószámla kivonatot, sem külön értesítőt nem küld az elektronikus bevallóknak a tavalyi évre felszámított késedelmi pótlékról. Annak érdekében viszont, hogy mindenki pontos képet kaphasson kötelezettségeiről, a pótlék alapjáról és a számítási módjáról, lehetővé tették, hogy a folyószámla lekérdezés mellett az adózók ellenőrizhessék esetleges késedelmi pótlékaikat is. Ezt kétféle módon lehet megejteni. Egyik lehetőségünk, hogy az adófolyószámla lekérdezése során november tizenhatodikai végdátumot adunk meg (eddig kell ugyanis rendezni a késedelmi pótlékot). Akinek a tavalyi évvel kapcsolatban van pótléktartozása, annak összegét a folyószámla késedelmi pótlék adónemén, illetve a magánnyugdíj-pénztárak késedelmi pótlék adónemein 2009. november 16-i dátummal láthatja - derül ki az adóhatóság tájékoztatójából. A másik lehetőség a "Pótlék levezetés"/Lekérdezés" menüpont megnyitása.

Ennek felhasználói leírása az elektronikus bevallások beküldésére szolgáló eBEV felületen olvasható. Ha a vállalkozásnál minden rendben van, azaz nem érintett késedelmi pótlékkal, úgy erről szöveges üzenetben kap tájékoztatást. Ellenkező esetben a pótlék összetétele jelenik meg a képernyőn. Ennek a végén a "Megfizetendő pótlék" mezőben szereplő összeg szerepel a folyószámlán is.

Pótlékhelyzetünket érdemes minél hamarabb ellenőrizni, ugyanis, ha a vállalkozás saját nyilvántartása és a pótléklevezetés között eltérés tapasztalható, úgy ezzel kapcsolatban kifogással élhetünk. A kifogást illetékmentesen a folyószámlát vezető igazgatósághoz, lehetőleg írásban kell benyújtani - tanácsolja az APEH. Az ügyfélszolgálatokon személyes egyeztetés is lehetséges, illetve a nyártól igénybe vehető telefonos ügyintézés keretében, előzetes regisztrációt követően otthonról is tisztázható a helyzet.

Vnegyed
A késedelmi pótlékot az APEH honlapján számolhatjuk ki

A lejárt esedékességű tartozás elkerülése, azaz a "nullás" állapot elérése érdekében az adózók figyelmét nyomatékosan felhívják arra, hogy a késedelmi pótlék befizetési határideje november 16-án lejár.

Programmal lehet kiszámolni az összeget

Késedelmi pótlék akkor jöhet szóba, ha az adót, illetéket az esedékességi időpontig nem, vagy csak részben fizették meg. Ilyenkor az elmulasztott határidőtől a tényleges rendezés napjáig pótlékot kell fizetni, amelynek összege a mindenkori jegybanki alapkamathoz igazodik. A konkrét összeg kiszámítása hagyományos módon igen nehézkes. Éppen ezért az adóhatóság honlapján található egy pótlékszámítási program, amellyel a konkrét összeg könnyedén kiszámítható, ellenőrizhető. Csak a kezdő és a záró időpontot, azaz az eredeti esedékességet és a tényleges befizetés napját, valamint a tartozás összegét kell megjelölni. A program azt is lehetővé teszi, hogy részletes kimutatást kérjünk. Ilyenkor a számítás tartalmazza a jegybanki alapkamat változását, az egyes időszakokat, az időszakok napjainak számát, a napokra lebontott pótlékot és természetesen a végösszeget is.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 1 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Rádi Attila László 2011. június 18. szombat, 09:38

2009-márciusától 2009 novemberéig az Apeh levont a fizetésemből 289 000Ft örökösödési illetéket,erre 2010-ben még rárakták a késedelmi kamatot amit 2011-ben megint megkamatoztattak és 2011-ben levonták.Kérdésem az lenne,a 2006-tól visszatartott adó visszatérítésem amit vissza tartottak,az mikor kapom vissza,vagy az az összeg kinek a zsebébe vándorolt?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy egy amerikai felmérés szerint a tengerentúli kkv-k 94 százaléka használja az internetet munkája során?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »