web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Cégautó

Címkék: agrár, közlekedés, jog

2009.09.21 11:11:00 - Hegedűs Bence

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Zöld rendszámmal közúton

A lassú jármű kategóriába sorolt járművek piros színű rendszámmal közlekedhetnek. Ez a hatósági jelzés a zöld színű rendszámmal együtt, amit az ideiglenesen forgalomban tartott, mezőgazdasági vagy erdészeti célra használt jármű kaphat - kiskaput jelent az "ügyes" terepjáró és quad tulajdonosok számára.

"Fehér alapon, piros betűvel ellátott rendszámot csak lassú jármű, azaz jobbadára olyan, mezőgazdasági és erdészeti célra használt traktor kaphat, melyek tervezési sebessége nem haladja meg a 25 km/h-t. Szintén lassú jármű besorolásba esnek azok a munkagépek - földmunkagépek, kombájnok -, melyeknek tervezési sebessége ugyan meghaladja a 25 km/h-t, de adminisztratív módon ezt a lassú jármű igazolólapjára felvezetett, "Legnagyobb sebesség 25 km/h." záradékkal korlátozzák" - tájékoztatta lapunkat Kiss Katalin, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) sajtóreferense. A piros rendszám érvényességi ideje öt év.

Korábban arra is lehetőség volt, hogy a mezőgazdasági járművek E-rendszámmal fél évig ideiglenesen  forgalomba állhassanak, ám egy azóta meghozott BM-rendelet műszaki vizsgához köti a közúti forgalomban való résztvételüket. A 2005. februári gazdademonstráción a gazdák  a szigorú és túlzottan adminisztratív forgalomba helyezési eljárásokat is bírálták, ezért született meg az M-es rendszám. Az új rendszámtáblához az eddigiektől eltérően, a helyi okmányirodán keresztül, a KEKKH-tól való igénylés útján juthatnak az ügyfelek.

 


-
Az M betűs, zöld rendszámot nem járművek, hanem személyek kapják!


Zöld rendszámot csak olyan gazdák igényelhetnek, akiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábban már regisztrált, valamint felelősséget vállal a mezőgazdasági gépek műszaki állapotáért. "Ezeket a járműfajtákat - jellegükből adódóan - nem közúti forgalomban történő személy-, vagy teherszállításra, hanem mezőgazdasági, illetve erdészeti tevékenységre gyártották. Időszakos műszaki megvizsgáláson nem kell részt venniük." A zöld rendszám különlegessége, hogy az ráadásul nem is járműhöz, hanem a tulajdonos személyéhez kapcsolódik, így lehetőség van arra, hogy egy rendszámot - természetesen nem egyidejűleg - több gépen is használjon a gazdálkodó. "Az M betűjelű, ideiglenes rendszámtáblával használni kívánt járművek adatait a közlekedési igazgatási hatóság az indítási naplóba, annak hitelesítésével egyidejűleg jegyzi be" - mondta a sajtóreferens. Az ideiglenes rendszámtáblák számáról, az általuk közútra vitt gépek számáról és típusáról a gazdálkodónak az igénylés során, előzetesen kell nyilatkoznia.

Az M betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadásának, használatának, engedélyezésének díja tizenötezer forint, ami tartalmazza ideiglenes forgalomban tartási engedély díját, a rendszámtábla árát és az indítási napló díját is. A rendszám érvényessége három év, utána ötezer forintos díj ellenében újabb három évre meghosszabbítható. A KEKKH adatai szerint a járműnyilvántartás jelenleg 118 483 érvényes piros rendszámot tart számon. "Az M betűjelű rendszámra jogosult, ideiglenesen forgalomban tartott járművek nem képezik a járműnyilvántartás részét, így azokról nem rendelkezünk adatokkal."

A zöld rendszámra jogosult járművek köre elvileg igen szűk. Általában olyan, idénymunkára használt gépek tartoznak ide, mint az arató-cséplő gépek, szecskázó gépek, szőlőkombájnok, önjáró műtrágya- és szervestrágya-szóró gépek. Létezik viszont egy kategória, amit sokan kiskapuként használnak, mégpedig az "erdészeti kiközelítő" csoportba sorolható járműveké. Így kerülhet zöld rendszám akár egy milliós terepjáróra, vagy quadra is. "A quad - ha megfelel bizonyos paramétereknek - mezőgazdasági vontatónak piros rendszámmal is levizsgáztatható, őstermelői igazolvány és uniós regisztrációs szám birtokában pedig 'erdészeti kiközelítőnek' is. Kettő-négy héten belül meg is van az egész" - mondta egy névtelenséget kérő, baranyai motorkereskedő. A KEKKH tájékoztatása szerint "terepjárókra" nem szerelhető fel M kezdőbetűjelű rendszám, tekintettel arra, hogy ezek a járművek nem számítanak lassú járműnek - így mezőgazdasági erőgépnek sem. Mégis, némi internetes kutakodás után számos olyan quadot, UAZ-t, Land Rovert találhatunk, melyeket zöld rendszámmal kínálnak eladásra.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 13 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Gyürky Dóra 2015. november 10. kedd, 11:57

Szeretném megtudni, hogy egy uazra, amit domboldalon lévő erdőben fa lehordására használnák, lehet-e zöld rendszámot tenni?

Kovács Tamás 2014. május 14. szerda, 10:44

Érdeklődnék ha nincs földterületem ,de vadász vagyok így vennék egy kis terepjárót arra akkor hogyan tudnák zöld rendszámot rakatni. Illetve mik a feltételei a zöld rendszámnak ?

Borsodi Imre 2014. március 11. kedd, 11:11

Érdeklődni szeretnék.Ki tudja mennyi a zöld rendszám teljes költsége forintban? Mire felkerül a gépre?Várom a válaszokat.Köszönettel Imre.

Kárpáti László 2013. május 15. szerda, 06:12

72 évesen még szeretném bejárni a soha nem járt vidékeket Mo-n.Vennék egy 50 ccm Qudot,mert a 4 kerék biztonságosabb már számomra.De nem merek,mert mindenütt azt mondják,hogy közuton nem használható !!! Miért ?Magyarázza meg nekem valaki!Köszönöm. Kárpáti László

Herczeg István 2013. március 26. kedd, 19:32

Sziasztok.van zöld rendszámom amit 1 markolora kértem.van 1 nagyonjó uaz om.használhatom a zöld rendszámot hivatalosan vagy nem.?

Bobo 2012. április 04. szerda, 12:52

Van-e jogszabály arra vonatkozóan, hogy ha Én egy M rendszámmal/zöld/több jármüvet jelentek be,akkor minden egyes járműre biztosítást kell kötnöm, vagy csak egy szerződés kell,ami érvényes minden járműre ?

Tibi 2012. március 21. szerda, 09:25

Nekem is házi készítésű kistrakim van arra szeretnék zöld rendszámot valahogy,esetleg őstermelői nélkül is meglehet szerezni valahogy.

Gábor 2011. március 08. kedd, 17:10

Érdeklődni szeretnék,hogy házikészítésü traktorra lehet-e zöld rendszámot kérni. Nincs alvázszáma,se forgalmi. Van még egy kombájnunk, ami gyári de tudomásom szerint annak sincsen semmiféle papírja.Ezek tekintetében szeretném kérdezni, hogy van-e lehtőség zöld vagy egyéb rendszámra amivel kevés közúton haladással a földjeinkig kitudnánk mennni?Maximum 6 km-t kellene megtennünk vele.

Krisz 2011. január 18. kedd, 12:54

A zöld renszámos mezőgazdasági gép pl.: traktor két nehézpotkocsival vagy 1 tengelyes körbálázo M kategoriás jogositvánnyal lehet vezetni?

Laci 2011. január 14. péntek, 22:38

nekem van egy piros rendszámos multicárom most vetem hozzá gyári multicar német pótkocsit 2 tengelyes gyári sose volt neki műszakija és igy megfordult a fejemben hogy zöld rendszámot tegyek rá mert nagyon rtkán használnám vontatott dologra fel lehet tenni?? valaki nem tudja mert a gép az piros rendszámos a kettő együtt futhatna??

Bodnár Gábor 2011. január 14. péntek, 21:15

Én végigjártam az egész procedúrát minden szükséges papírt beszereztem és valóban csak mezőgazdasági célra akartam használni aro 320 d típusú 4x4-es kisteherautómat. Ennek ellenére rögtön elutasítottak magyarázat 25-nél többel megy mondták. De nem adom fel én hivatalosan akartam az államnak jót de nekik nem kell hát használom anélkül mégis lépten nyomon találkozok zöld rendszámos autókkal amik majd szét peregnek arra lehet de az én kifogástalan műszaki állapotú autómra nem. Lenne egy két keresetlen szavam azokhoz akik ezt elbírálják. Nevetséges ez az egész bár csak olyan is olvasná ezt aki benne van ebben tőle kérdezem igazságos ez. Én valóban arra a célra használnám amire kell nem úgy mint azok akik bármire ráteszik mert nekik lehet nekem meg nem . Azért ha valaki tud ebben segíteni szívesen venném írjatok bátran.

Füzi Pál 2010. december 31. péntek, 13:01

Nekem is van trabant 601-s gjmű-vem szeretnék rá zöld rendszámot venni! Kizárólag erdészeti célra használom ám sokszor közúton is kell vele közlekednem! Hol szerezhető ez be hivatalosan? Aki tudja informáljon! Köszönöm!

juhasz istvan 2010. november 11. csütörtök, 16:43

Melyik jogszabályban van a piros redszámra jogosúlt jármüvek értelmezése??Én multicarra kérdeztem a Veszprémi KPM-et,azt mondták,tgk-ra nem lehet!!!!

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a szürke- és feketemunkával foglalkoztatottak számát 800-900 ezerre becsülik?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »