web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Ügyfélkapcsolatok

Címkék: szerződés, jog, bíróság, gyakorlat

2009.08.03 17:31:00 - dr. Farkas Katalin

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Jó biztosíték az opciós szerződés

Pénzt kölcsönözni kockázatos dolog. Ha mégis sor kerül erre, a kölcsönadó arra törekszik, hogy a lehető legjobban "bebiztosítsa" magát. Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) - a gyakorlatban elterjedt megoldásokkal összhangban - beemelte a szerződések közé a vételi jog biztosítéki célú kikötésének szabályait.

A parlamenti zárószavazásra váró javaslat pontot tesz a vételi jog, mint biztosíték alkalmazásával kapcsolatos korábbi vitákra. A Legfelsőbb Bíróság gyakorlatában jó ideje kikristályosodtak már az új Ptk-ba most beépített elvek és rendelkezések. Konkrét ügyben az elmúlt években számos olyan eseti döntés született, amely elismeri, hogy a vételi, vagy más néven opciós jog a zálogjog alapítása mellett - vagy éppen ahelyett - biztosítékként is kiköthető. A bankok rendszeresen alkalmazzák is ezt a lehetőséget. Vételi jog esetén ugyanis, ha az adós nem fizet, a lekötött ingatlan tulajdonjogát - akár a tulajdonos akarata ellenére is -egyoldalú nyilatkozatukkal szerezhetik meg, a vételárba pedig egyszerűen beszámítják a hiteltartozást. Így nincs szükség a zálogjog érvényesítésével kapcsolatos bonyolultabb eljárásra sem. A vételi jog kikötése ugyanakkor nem csak a bankok hitelezési gyakorlatában terjedt el, hanem a gazdasági élet egyéb területein is.

Ügyvédi ellenjegyzés, vagy közokirat kell

Az új Ptk. szerint a vételi jog biztosítékként csak közokiratba vagy ügyvéd (jogtanácsos) által ellenjegyzett magánokiratba foglaltan köthető ki érvényesen, feltéve, hogy a szerződéskötést a megfelelő nyilvántartásba - ingatlan esetén az ingatlan-nyilvántartásba, ingóságok esetén pedig a zálogjogi nyilvántartásba - is bejegyezték.

-
Nem csak a bankok hitelezési gyakorlatában terjedt el a vételi jog kikötése


Az országgyűlés honlapján olvasható egységes javaslat szerint a megállapodásnak tartalmaznia kell a dolognak - a hat hónapnál nem régebben készült - szakértői vélemény alapján meghatározott értékét, vagy az érték meghatározásának módját. Az igazságügyi tárca által készített végleges, azaz a kormány zárószavazás előtti módosításait is tartalmazó változatban azonban a szakértővel kapcsolatos rendelkezések már nem szerepelnek.

A tervezet magával a vételi jog tartalmával kapcsolatban is tartalmaz néhány újdonságot. A jelenlegi szabályok szerint az opció legfeljebb öt évre szólhat. A jövőben ez a fajta időbeli korlátozás megszűnik, azzal azonban, hogy a vételi jog kizárólag határozott időre engedhető. A fokozott jogvédelem érdekében ellenben a fogyasztói szerződésekben az opció időtartama továbbra is legfeljebb öt év lehet.

Ugyancsak mellőzi a javaslat azt a lehetőséget, amely szerint a körülmények megváltozására tekintettel a bíróság az opció kötelezettjét, azaz a tulajdonost mentesítheti az őt terhelő kötelezettségek alól. Piaci viszonyok között ugyanis nincs indok arra, hogy a felek által tudatosan létrehozott szerződés alól az adós bírósági segédlettel menekülhessen. (A tőkepiaci törvény egyébként a tőzsdei termékre vonatkozó opcióval kapcsolatban már most is kifejezetten kizárja a bírósági mentesítés lehetőségét.)

MTI
A vételár rögzítése továbbra is alapkövetelmény


A tervezetet előkészítő szakmai körök álláspontja szerint különösen feleslegesnek látszik ez a lehetőség, ha figyelembe vesszük, hogy más előírások (szerződés lehetetlenülése, bírósági szerződésmódosítás szabályai) megfelelő megoldást nyújthatnak azokban az esetekben, amikor a körülmények változása valóban indokolttá teszik a felek közötti szerződéses viszonyába való beavatkozást - derül ki a tervezet indokolásából.

Vételi jog kikötése esetén a vételár rögzítése továbbra is alapkövetelmény, amelyet nem feltétlenül kell pontos pénzösszegben meghatározni. Bármely más módszer is elfogadható, amellyel a teljesítés időpontjában a fizetendő összeg megállapítható. Így kiküszöbölhető az időbeli árváltozásokból eredő kockázat és az opció spekulációs jellege is, amit egy előre, fixen rögzített vételár kikötése jelenthet. A Legfelsőbb Bíróság két évvel ezelőtt született döntése értelmében az a körülmény, ha az opciós szerződésben megjelölt vételár azonos összegű az eladót terhelő tartozással, azaz a kölcsön összegével, önmagában nem eredményezi a szerződés semmisségét. Ellenben, ha a vételár és a megvásárolt dolog forgalmi értéke között feltűnően nagy az értékaránytalanság, ez a körülmény már a vételi jog gyakorlásával létrejött adásvételi szerződés érvénytelenségét jelenti.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 1 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Sipos Imre 2011. szeptember 28. szerda, 20:50

Az opciós szerződéssel megszerzett tulajdon vagy vételi jog, földhivatalnál bejegyzett ingatlan fellebbezhető-e a tulajdonjogi bejegyzés?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy az új uniós tagállamok közül a legtöbbet az észtek, a magyarok, a lettek és a lengyelek dolgoznak, éves szinten 1840 órát?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »