web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Külföld

Címkék: kkv, ukrán, magyar, export, import

2009.06.23 18:41:00 - Hegedűs Bence

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Ukránokkal üzletel Szabolcs megye

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére június elején, Nyíregyházán alakult meg a Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara. Az új intézmény szorosabbra fűzné Nyíregyháza és Beregszász gazdasági kapcsolatait.

A magyar és ukrán fél is sokat vár a hónap elején alapított Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamarától (MUKIK). A vegyes kamara a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (SZABKAM) ukrán-magyar tagozatából nőtte ki magát, feladata a két ország közti export-import kapcsolatok megtartása és erősítése, valamint a két ország kis-, és középvállalkozásainak támogatása.

"Sokkal közvetlenebb lesz a kapcsolattartás; a nyíregyházi székhelyű vegyes kamara ungvári kirendeltséget is nyit majd" - nyilatkozta Nagyné Varga Katalin a SZABKAM titkára. A kárpátaljai és szabolcsi kamara már korábban is számos közös programot szervezett. "Ezek általában a kisvállalkozók versenyképességének javításáról, a kétoldalú üzleti kapcsolatok ápolásáról szóltak, de számos, tárgyalástechnikával, üzletvezetéssel és marketinggel foglalkozó tréninget is tartottunk kezdő és tapasztalt cégvezetőknek. Négy évvel ezelőtt Ukrajna a szabolcsi kamara közreműködésével csatlakozott a kisvállalkozásokat segítő flamand Plató programhoz, ami három éve önállóan működik az országban." Hozzátette: az új kamara a már évek óta sikeresen működő vegyes kamarai rendszer következő tagja, hisz az országban már működik román, horvát, és szerb gazdasági közös képviselet is.

Vnegyed - Tóth Sándor Péter
A gazdasági együttműködésen túl a lakossági kapcsolatokat is támogatnia kell


Szentpéteri Bertalan, a MUKIK elnöke elmondta: "a létrejött kamarának a gazdasági együttműködésen túl a lakossági kapcsolatokat is támogatnia kell; már jelenleg is számos magyar település tart kapcsolatot határon túli önkormányzatokkal. A kamara létrehozását az is indokolta, hogy hazánknak Ukrajna fontos export-import partnere. Ezt a történelmi hagyományok mellett a tavalyi, két ország közti négymilliárd forint értékű áruforgalom is alátámasztja." Ukrajnából elsősorban gépeket, szállító eszközöket, nyersanyagot, energiahordozókat, élelmiszert és dohányt importálunk. A magyar kivitel felét gépek és villamossági cikkek adják, de jelentős a gyógyszer, az agrár- és élelmiszer export is.

"A fejlődő ukrán gazdaság új piacokat jelenthet a hazai kis-, és középvállalkozások számára. Nem csak a szabolcsi kkv-knak jelent kiugrási lehetőséget, hanem az összes exportérdekelt hazai vállalkozásnak" - véli Szentpéteri. Magyarország és Kárpátalja gazdasági kapcsolatában elsősorban a logisztika a meghatározó, ugyanis hazánk uniós csatlakozása után a közös határ az unió egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító átkelőhelye lett. "A szállítmányozás fontos munkahelyteremtő tényezővé vált, a határ mindkét oldalán." A logisztika mellett komoly gazdasági előrelépést jelenthet a Tisza vízgyűjtő területeinek rehabilitációja és turisztikai lehetőségeinek fejlesztése is.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a www.kavosz.hu címen feketelista található a nem fizető Széchenyi-kártyásokról?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »