web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Vállalkozói Világ

Címkék: termelő, agrár, piac, felvásárlási ár, gabona

2009.06.17 10:21:00 - Teol.hu

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Sokat bukhatnak az árpán a termelők

Múlt héten kezdődött Tolna megyében az őszi árpa aratása. A termésátlag kisebb, mint egy átlagos évben - hektáronként csupán négy tonna - a szárazság pedig rontotta a termény minőségét.

Az őszi árpa betakarítása az aratás főpróbája, ezzel a növénnyel kezdődik a betakarítási szezon. Tolna megyében alig több mint nyolcezer hektáron vetettek belőle a gazdák, míg őszi búzából hétszer ennyit. "Ennek oka, hogy az állatállomány minimálisra csökkent, az árpát pedig csak takarmányként tudjuk értékesíteni" - mondta a Teol.hu-nak Varga András, a kölesdi Agrár Kft. igazgatója, a Gabonatermelők Országos Szövetsége megyei választmányának elnöke.

MTITavasszal szépen megindult az árpa, de a szárazság miatt szára rövid, kalásza pedig kicsi lett. Az országos szövetségnél azt tanácsolják a termelőknek, hogy az alacsony árak miatt ne adják el, inkább tárolják a terményt, ám ez nehezen kivitelezhető feladat. Egyrészt nincs hová betárolni - az intervenció ebben nem segít - másrészt akinek hitelei törlesztése miatt pénzre van szüksége, nem tud várni.

Hasonló gonddal küzd Kovács István, bátaszéki gazdálkodó is. Földjein nem csak az őszi árpát, de a korai búzát is aratják már. "A piac nem akarja tudomásul venni az aszályt. A kereskedők úgy tesznek, mintha bőséges volna a gabonatermés. Nem elég nagy a magtárunk, örülök, ha a vetőmag minőségű árpának elég lesz. A másik gond, ha az árpát most betároljuk, akkor hová tesszük a búzát?" - panaszolta a termelő.

Krieser János, a megyei gabonatermesztési választmány elnökségi tagja szerint jelenleg harminc-harmincötezer forintot kínálnak az árpa tonnájáért. Tavaly is hasonló árról indult a felvásárlás, majd huszonhatezerre csökkent, de akkor volt gabona bőven. Ilyen korai aratási kezdetre egyébként utoljára a nyolcvanas években volt példa. Kovács István szerint, ha hektáronként négy tonna alatt marad az átlagtermés, akkor legalább negyvenezer forintnak kellene lennie a felvásárlási árnak ahhoz, hogy ne legyen ráfizetéses az árpatermelés.

A hazai árak egyelőre lefelé mennek - szemben a felfelé ívelő világpiaci trenddel - ám a szakemberek úgy vélik, Magyarországon is áremelkedés várható. A világpiacon a tavalyinál kisebb hozamokkal számolnak, csökkenést jelzett az USA, Argentína, India és az EU is.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy az IPOSZ felmérése szerint a családi- és mikrovállalkozások 14,3 százaléka volt képes teljeskörűen megfelelni az uniós csatlakozás után érvényes jogszabályoknak és előírásoknak?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »