web hit counter
Vállalkozói negyed kezdőlap

Szavazás

Twitter

Legfrissebb


Alapítás - Fejlesztés

Címkék: szociális bolt, szociális bolthálózat, szociális boltok listája, szociális bolt nyitva tartás

2009.06.16 17:51:00 - Vnegyed

Küldés e-mailben Nyomtatás Betuméret növelés Betuméret csökkentés

Szociális boltok lepik el az országot

Fél évvel az első üzlet megnyitása után a szociális bolthálózat beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ma országszerte negyvenegy közért árusít termelői élelmiszert, és ha a szervezők álmai valóra válnak, egy-másfél éven belül több mint ötszáz szociális bolt fog működni Magyarországon.

A bővítésnek persze ára van: már a meglévő üzletek ellátása is komoly logisztikai hátteret igényel, további boltok nyitásához pedig térségi elosztó központokra volna szükség. Budai Gyula, a szociális bolthálózatot irányító MAGOSZ szövetségi igazgatója szerint hamarosan megnyílik a szövetség első logisztikai központja. Az ötszáz négyzetméter alapterületű halásztelki raktárból a főváros, valamint Pest megye boltjait fogják ellátni termelői élelmiszerekkel. "Ma kaptuk meg az állatorvosi engedélyt, holnap pedig kézhez vehetjük a Tisztiorvosi Szolgálat engedélyét is, így reményeink szerint egy héten belül beköltözhetünk" - újságolja lapunknak Budai. Összesen tíz térségi elosztó központra lesz szükség ahhoz, hogy a szociális boltok száma ötszáz fölé emelkedjen.

Mizik Marcell
Az elosztó központok révén ötszáz fölé emelkedhet a boltok száma

"A hálózatot saját erőből, gyakorlatilag nulla forintból építettük fel, ezért bízom benne, hogy a raktárak létrehozása is sikerrel jár. A budapesti és Pest megyei boltok már szövetkezetté alakultak. Reményeink szerint ezek a - nyugat-európai mintára - önkéntes alapon szerveződő raktárszövetkezetek finanszírozzák majd az elosztó központok létrehozását" - nyilatkozta lapunknak a szövetségi igazgató. A MAGOSZ már kiskunhalasi vállalkozókkal és termelőkkel is tárgyalásokat kezdett, így hamarosan ottani hűtőházból is érkezhet áru a szociális üzletekbe.
A MAGOSZ által létrehozott bolthálózat - az elnevezésbeli hasonlóság ellenére - nem az osztrák szociális boltok mintájára alakult meg. Az ausztriai üzletek kizárólag munkanélküli, szociális segélyből élő, vagy alacsony jövedelmű vásárlókat szolgálnak ki, általában a "hagyományos" kereskedelemből kiszoruló (például sérült csomagolású) termékekkel. A magyarországi szociális boltokban ezzel szemben bárki vásárolhat, az üzlet szociális jellegét inkább a mérsékelt árak valamint a közvetlenül hazai termelőktől származó élelmiszerek adják. A szociális üzletek tulajdonosai a gazdákkal kötött megállapodás szerint piaci ár alatt juthatnak hozzá a bolt polcaira kerülő termékekhez, így azok fogyasztói ára húsz-harminc százalékkal elmarad az átlagos üzletek áraitól. A hazai szociális boltok nem csupán termelői élelmiszereket árusítanak - a közvetlenül a gazdáktól származó portékák mellett egyéb termékeket (üdítőt, cigarettát, édességet) is kínálhat az üzlet.
A szociális bolthálózat iránt már az első üzlet januári megnyitásakor is hatalmas volt az érdeklődés. Akkor "csupán" hetven-nyolcvan boltos jelezte csatlakozási szándékát, mostanra azonban megtízszereződött a jelentkezők száma: országszerte hétszázhatvan közért alakulna szociális bolttá. "Ha nagyobb mennyiségű árut tudunk betárolni, akkor Budapesten és Pest megyében tizenöt-húsz újabb üzlet nyílhat, és sor kerülhet a vidéki hálózat fejlesztésére is" - ígéri a szövetségi igazgató. A hálózat negyvenegyedik üzlete hivatalosan szombaton, Budapest kilencedik kerületében, a József Attila lakótelepen nyílik meg. Lapunk információi szerint hamarosan a nyolcadik kerületben valamint Érden létesül további üzlet.
Budai Gyula szerint több mint ezer termelő szállít - közvetve vagy közvetlenül - árut a szociális boltokba. A gyümölcsszezon beköszöntével valószínűleg újabb beszállítókra tesz szert a hálózat. A gazdák nyolcvan-kilencven százaléka MAGOSZ-tag, vannak azonban olyan termékek, amelyeket a szövetségen kívülről kell beszereznie a hálózatnak.
A hálózat óriásit fejlődött, nemcsak egységeinek száma, hanem boltjainak kínálata tekintetében is. Míg korábban elsősorban zöldségekkel és gyümölcsökkel töltötték fel a "szociális polcokat", mostanra az üzletek húst és pénzbedobós automatából adagolható házi tejet is kínálnak. Eddig egy szociális hentesüzlet, valamint négy, kizárólag baromfitermékeket árusító bolt létesült, további nyolc üzlet pedig csomagolt húsok árusítását vállalta. Jelenleg tizenegy olyan szociális közért működik Magyarországon, ahol az összes termék (tejtermékek, hús, zöldség, gyümölcs stb.) megvásárolható.

Mondja el a véleményét Ön is!

Hozzászólások - 0 hozzászólás

Szólj hozzá Te is!

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kérdezze szakértőinket!

Dr. Egerszegi TamásDr. Egerszegi Tamás

Egerszegi Ügyvédi Iroda
ügyvéd, vezető

Lukász Helga, Szombati OrsolyaLukász Helga, Szombati Orsolya

Profonte Management Akadémia
értékesítés, ügyfélkezelés

Balogh-Celebrini TivadarBalogh-Celebrini Tivadar

emtrek Kft.
cégfejlesztési konzulens, coach

Török AntalTörök Antal

iparjogvédelmi igazságügyi szakértő, mediator

Dr. Badacsonyi TamásDr. Badacsonyi Tamás

pályázati szakértő, NLC Tanácsadói Csoport Kft., ügyvezető


Keresés

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Hírlevél

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!

Tudta-e Ön?

hogy a Magyar Fejlesztési Bank felhatalmazást kapott az EU-s források kezelését lehetővé tevő társaság létrehozására, amely megfelelő hátteret ad arra, hogy a vállalkozások széles hozzáférését biztosító, új támogatásközvetítő rendszer központi szervezete legyen?
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...

Címketár

vállalkozó (322), kkv (316), agrár (269), magyar (255), fejlesztés (208), adó (205), támogatás (196), pályázat (191), pénz (183), APEH (179)

CÍMKETÁR »